Egy antik zsakó (Zapfenrollierstuhl) bemutatása

Bergeon Steiner zsakó, eredeti dobozában

Az órásműhely talán egyik legdíszesebb eszköze a csapfényesítő, ismertebb nevén zsakó. Segítségével leheletfinoman munkálhatunk meg egy csapvéget, amely elvesztette eredeti formáját és fényét. A fadobozban lévő pompázatos kéziszerszámot az 1920-as évek közepén gyártották. A lassan 100 éves eszközön nem fogott az idő, láthatóan vigyáztak rá. Ahogy kultúrkörökben szokás, minden használat után eltörölték és gondosan visszahelyezték dobozába.

Steiner embléma

A nívós svájci Bergeon-Steiner manufaktúra az 1860-as évek óta készít kéziszerszámokat és kiegészítőket órások és órakészítők számára. A csapfényesítőt sokat használták, kinézete mégis újnak hat, órásműhelyem megbecsült darabja. Nagyon sok hagyatékból megmaradt, vagy ajándékba kapott eszköz gazdagítja műhelyem kínálatát, amely mindegyikének története, mondanivalója van.

A zsakó rézveretes csatja

A rézveretes csat az eszköz antik jellegét jól emeli ki. Ahelyett, hogy egy régi szerszámokból álló vitrint alakítanák ki műhelyemben, inkább használatba fogva fejezem ki tiszteletemet az órásmesterek emléke előtt.

Gyűjtői darab

Ezzel a publikációval szeretnék köszönetet mondani Farkas Ferenc műgyűjtőnek, aki annak idején névre szólóan adta át nekem eme becses darabot.

Kinyitott zsakó, eredeti dobozában

A dobozt felhajtva előbukkan a csapfényesítő, amely piros bársonyborítású tokban tölti mindennapjait. A készlet hiánytalan, nincs elkopva, vagy eltörve. A szerszám érvényes nyugdíjas-igazolvánnyal rendelkezik, hisz lassan 100 éves. Megdolgozott a pénzéért, talán kicsit pihenne, de engem ezek a dolgok nem hatnak meg. Antiszociális formámat elővéve bemutatom mindenkinek, hogy is működik egy ilyen antik “zsakó”, mégpedig gépesített körülmények között.

Zsakó díszdobozban

A díszdoboz belseje is hibátlan, plüssbélését nem szakították fel, nem rágta moly. Számos korrodált, hiányos darabot lehet fellelni a világháló zegzugaiban, amelyek inkább játékszernek minősülnek.

A zsakó doboza hiánytalan

A többlépcsős feltámasztóbetéteket sárgaréz védőkupak óvja a véletlen sérülésektől. Ezek a kéziszerszámok több emberöltőre készültek, így gondos használat és tárolás hatására élettartamuk korlátlannak tekinthető.

A kivett zsakó

A bársonybélésből kivéve ezt a formát mutatja az eszköz. Alapesetben satuba fogható készüléket kézzel, úgynevezett vonódamil segítségével lehet működésre bírni. Használatával felfényesíthető egy eltorzult, felületén elmattult tengely vége.

Satuba fogott zsakó

A készülék első pillantásra antik hatást kelt, használata a modern gyakorlati órajavításban nem hangsúlyos. Sokan arra gondolnak, hogy talán felesleges egy ilyen szerszám, pedig ez nem így van. Mai napig ha fényes, egyenletes tengelyvéget kell létrehozni, érdemes elővenni ezt a pompás finom mechanikai műremeket.

Állítható kivitel

Minden átmérőhöz külön fényesítő-támaszték tartozik, amit kihúzva és eltekerve ki tudunk választani. Illesztése rendkívül pontos, a hozzáértő használat miatt kotyogás mentesen csúsztatható ide-oda.

Rögzíthető menesztőorsó

A menesztőorsó egy adott ponton recézett csavar segítségével stabilizálható. Rendkívül látványos és eredeti megoldása a rögzítésnek. A betéteket csak néhány csepp olajjal kell kenni ahhoz, hogy ne szoruljanak.

A Bergeon-Steiner 1235-ös modellje.

A Bergeon-Steiner 1235-ös modellje már az 1930-as években átlepte a kézi meghajtás hiányosságait. Rugóhajtású orsó segítségével damilvonó nélkül is könnyedén forgásba hozható zsakóval könnyen és gyorsan lehetett dolgozni. Magam inkább a motoros meghajtást választom, amely meglepően könnyedén kivitelezhető.

A gépesített zsakó alaplapja

A gépesítés alapja órás-esztergagépem platformja. A Boley & Leinen esztergát két csavar rögzíti, kioldása után leemelhető a helyéről. Az üres gépesített munkapad innentől kezdve alkalmas bármilyen eszköz befogadására, pusztán a konzolt kell satura átcserélni.

A zsakó rögzítés előtt

A satu két csavar segítségével bármely helyzetben könnyedén rögzíthető. A gépesített acélsatu kialakítása méretpontos, meglepően precíz darab.

A zsakó gépesítése

Rögzítés után felhelyezek rá egy szilikon-hajtószíjat, amely a gépi meghajtás alapja lesz. Nyomatékot nem igényel a fényesítés művelete, inkább a fokozatmentes indításon van a hangsúly.

A használatra kész gépesített zsakó

Satuba fogás után így néz ki a használatra kész csapfényesítő. Mindkét irányba befogható, így jobb, vagy bal kézzel is használható.

Ékszíj felszerelése után

A csapfényesítő pofáiba nem lehet befogni az alkatrészt, azonban feltámasztással rögzíthető a menesztő orsón. Ezért fokozott az elugrás veszélye, amely indításkor következhet be leginkább.

Fokozatmentes szabályzás lábpedállal

A gépi hajtás motorja fokozatmentesen, lábpedállal indul így elkerülhető, hogy a zsakóba feltámasztott alkatrész induláskor elugorjon, végtelenbe nyúló keresgetésbe taszítva az órást.

A gépesített zsakó használatra kész

Az antik csapfényesítő eddig hibernált állapotban órásműhelyem vitrin-ablaka mögül bámulta a forgatagot. Eljött az idő, hogy gépesítve bemutathassam mindenkinek, hogy dolgozott annak idején, és miféle gyakorlati haszna van napjainkban is. Akkor lássunk neki.

A billegő leválasztás előtt

A korabeli billegő csapja nagyon elhasználódott, alakját és felületi érdességét elvesztette. Eredeti formáját és így funkcióját legjobban zsakó segítségével lehet visszaadni.

Hajszálrugó-tőke kioldása

Első lépésben a billegőt le kell választani hídjáról. A hajszálrugókulcs elforgatása után szabaddá tehető a hajszálrugó.

A hajszálrugó kulcs elfordítás után

A kulcs elfordítása után már csak a hajszálrugótőkét kell leválasztani a helyéről és szabaddá válik a billegő.

A leválasztott billegő

A billegő leválasztás után. Következő lépésben aláfeszítek a hajszálrugótőke pereménél, így az leugrik a helyéről.

A hajszálrugó, levétele után

A szétválasztott billegő, immáron hajszálrugó nélkül. Ebben a formájában már alkalmas a megmunkálásra, akár mindkét vége feltámasztható a menesztő orsóra.

A vezetőtárcsa

A vezetőtárcsa szorosan illeszkedik a tengely végére. Bár létezik hozzá levevő szerszám, de a gyakorlatban két ujjunk körmével is leemelhető. Jelenleg nincs szükség az eltávolításra, mert a tengely vége akkor is megmunkálható, ha rajta hagyom.

A tengely vége megmunkálás előtt

Hajszálrugó nélkül már látható, hogy a billegő felső csapja szinte fekete, formátlan, felületi érdessége is kifogásolható. A billegő ebben a formájában alig mozog, már-már szorul, ezért a csap gyakorlati megmunkálása elkerülhetetlen.

Sérülékeny tengelyvég

A tengely vége rendkívül sérülékeny, átmérője alig 0,1 milliméter. Ezért nagy körültekintést igényel fényesítése, hisz könnyedén eltörhet.

Feltámasztás előtt

A két menesztő szár beleilleszkedik a küllők közé, ez viszi át a forgatónyomatékot a billegőre. Tulajdonképpen segítségével jön forgásba a megmunkálandó alkatrész.

Beállított tengelytávolság

A tengelyhossz mérete menet segítségével állítható. Segítségével bármilyen méretű tengely vagy billegő feltámasztható a csapfényesítőn.

A zsakóhoz mellékelt mérősablon

Mérőlemez tartozéka a szerszámnak, segítségével kiválasztható a tengely átmérőjéhez tartozó fényesítőfelület. Praktikus, a gyakorlatban könnyedén használható mérőeszköz.

A méret meghatározása után

A mérce kúpos kialakításán megakad a tengely vége, jelezve annak méretét. Megfordítva leolvasható az a szám, amely a tengely feltámasztásához szükséges.

Csapfényesítés előtt

A megfelelő méretű feltámasztást kiválasztva a tengely vége stabilan felfekszik a zsakó platformjára.

Feltámasztott billegő

A tengely egyik vége felfekszik a csapfényesítő kiválasztott nyílásában, másik fele a csúcságyban végződő állócsapágyban helyezkedik el. A két menesztő szár közrefogja a küllőket, így minden adott a művelet elkezdéséhez. Már csak egy fényesítőszerszám kell a tengelyvég megmunkálásához.

Fényesítő reszelő

A zsakóhoz tartozó célszerszám vele egykorú, mindkét végét menetes sapka védi a sérülésektől. Letekerve előbukkan a két eltérő finomságú fényesítőfelület, amelyből az egyik nagyol a másik fényesít.

Mindkét vége használható

A minőségi acélból készült szerszám gondozást igényel, felületi nyomása miatt néha elkopik, de lehúzással újra munkára fogható.

Nagyoló reszelő

A célszerszám egyik vége nagyol, eltünteti a mélyebb karcokat, másik fele fényesít, amely megadja végleges formáját a tengelyvégnek.

Csapfényesítés közben

Óvatosan felfektetve elindítom a motort, amely 0-ról indulva folyamatosan gyorsulva eléri végsebességét. Néhány mozdulattal a fényesítőszerszám nagyolófelületével eltávolítom a nagyobb karcolat és mélyedéseket. Ügyelek, hogy a tengely párhuzamos legyen művelet során és persze arra is, hogy nehogy elrepüljön gyors forgás közben.

A tengely feltámasztásának technikája

A megfelelő feltámasztás és a párhuzamos tartás létfontosságú a művelet közben, ha nem így lenne, akkor a művelet végén kúpos lesz a tengely.

A csap fényesítése

Nagyolás után jöhet a fényesítés. A hosszanti barázdákkal ellátott fényesítőfelület óvatos használat közben tükörfényessé varázsolja a lenagyolt tengelyvéget.

A fényesítőreszelő lehúzása

A keresztben elhelyezkedő barázdák folyamatos frissítést igényelnek, amely egy ólomlap, illetve némi csiszolópor segítségével könnyedén kivitelezhető. Óvatosan tolva minden barázda újra és újra kialakítható, a barázdák mélysége a csiszolóanyag szemcséinek változtatásával alakítható.

A billegő tengelyvége, fényesítés után

A csap fényesítése sikerrel zárult, a tengely mindkét átmérőjét felpolíroztam. A fényesítőszerszám használata könnyedén elsajátítható, tökéletes műhelyfelszerelés. Csapfényesítés egy folyamat része, sok esetben más jellegű beavatkozásra is szükség lehet, hogy pontos legyen a zsebóra járása. A témához szorosan kapcsolódó publikációm a linkre kattintva megtekinthető.

Egy hő kompenzált billegő bemutatása

A zsakó visszakerült díszdobozába

A pompázatos kéziszerszámot művelet után kifogom a satuból, gondosan áttörlöm puha ronggyal. Nem gyötröm tovább az antik szerszámot, amely korához képest jól bírta az iramot. Bár csak én lennék ilyen kondícióban százéves koromban.

Művelet után mehet vissza a fiókba

Lecsukva visszahelyezem vitrines szekrényembe a fadobozos szerszámot. Örömömre szolgált, hogy a Bergeon-Steiner márkájú csapfényesítő működését bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 4 =