Egy Biedermeier-korabeli asztali óra bemutatása

Korabeli hagyatékok és kastélyberendezések talán leglátványosabb kiegészítője egy portikuszos asztali óra. Nagyon sok hasonló időmérő élte túl a világégést, de ritkán látni hibátlan, leinformálható és szakszerűen karbantartott példányt. Akkor nézzünk meg egy Martin Lukatsch késmárki órásmester műhelyéből származó, biedermeier korabeli remekművet az 1800-as évek közepéről.

Martin Lukatsch in Kasmark
Martin Lukatsch in Kasmark

Bonaparte Napóleon 1810-es években bekövetkezett bukása után Európának elege lett az addig egyeduralkodó empirikus motívumokból. Ezen kulturális fegyverletétel elérte a művészeti irányzatokat is, melyek egyik markáns polgári vonulata a Biedermeierben bontakozott ki leginkább. Az otthon melegét sugárzó irányzat a korabeli asztali órákban is visszaköszönt, szinte emblematikusan ábrázolva magát a kispolgári életstílust.

A képen is megtekinthető, 1850-es években készült portikuszos asztali óra feketére festett körtefa tokját kissé jegeces fényű alabástrom oszlopok tartják össze, amolyan színpadi élményt teremtve az óratok megjelenésének. Az óramű szinte minden esetben rövid ingás kivitellel és negyedütős szerkezettel készült, legtöbbször egy Kismarton környéki (mai Eisenstadt) műhely gyártmányaként. Maga a stílus hazánkban sajnos igen rövid ideig virágzott, hisz az 1848-as szabadságharc maga alá temette azt. Ennek ellenére nagyon sok autentikus időmérő élte túl a későbbi megtorlást és került vissza a polgári ingatlanok nappalijába és szivarszobáiba.

Negyedütős kivitelű ingaóra-szerkezet
Negyedütős kivitelű ingaóra-szerkezet

Maga a Biedermeier, mint polgári stílusirányzat hatalmas népszerűségének örvendett az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Martin Lukatsch, késmárki órásmester saját nevével forgalmazott időmérőket, melyek egyike órásboltjának cégéreként rengeteg potenciális vásárlót vonzott be üzletébe. Az óra legendás körülmények közepette élte túl a történelem viharait, most pedig lakkozás és karbantartás után újból egy polgári ingatlan kandallóján foglalja el méltó helyét, immáron hazánkban.

Portikuszos asztali óra a szerkezet felől nézve
Portikuszos asztali óra a szerkezet felől nézve

Az ütőszerkezet spirálgongok segítségével szólaltatja meg az idő múlását, amely körülöleli a henger alakú óratokot. Járástartaléka általában egy nap, így napi rendszerességgel szokás felhúzni. Némely modellhez tartozik fésűs zeneszerkezet is, amely a talapzatba elhelyezve óránként automatikusan megszólalva lejátsza a kor ismert slágereit, mint például a Rákóczi Indulót. Aki szeretné ezt a hangzásvilágot meghallgatni, erre a linkre kattintva megteheti.

Örömömre szolgált, hogy ezt a különleges portikuszos asztali órát bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + tizennégy =