Egy csepp figyelmet szeretnék

Az órajavítás nagy figyelmet igénylő folyamat, ráadásul minkét kezét leköti az embernek. Amennyiben fotózni, vagy publikálni szeretnénk a műveleteket, érdemes némi átalakítást végezni a gyakorlati műhelykörnyezetben. Egy kreatív házi stúdió felépítésével mindkét kezünket szabaddá tehetjük, így egyetlen gombnyomással elkészíthető az idealizált műszaki fotó. Akkor lássunk neki.

Felvitt olajcsepp

A fotó egy 1926-ban gyártott Zenith zsebóra fedőkövére elhelyezett kenőolajcseppet ábrázol, amely a folyadék feszültsége miatt félgömb alakban helyezkedik el, mégpedig középen. Az olajat javítás közben magam helyeztem el a kő felületén.

A fotó adatai: Gép: Nikon D5300, Objektív: Nikon AF-S 40mm/2,8G DX Micro, fókusztávolság: 40 mm, Rekesz: f/14, Zársebesség: 1/40, ISO/100

Általános munkaasztal

Átlagos órás-munkaasztal megvilágítása és kialakítása nem mindig alkalmas a fényképezés műveleti kivitelezésére. Ezek mellett az órajavítás mindkét kezemet lefoglalja, így publikatív jelleggel elég nehéz fotózni a munkálatokat. Érdemes saját ötletből kialakítani egy olyan alacsony költségvetésű, de kreatív fotóplatformot, amely integrált része az órásműhelynek, és egyetlen ujjmozdulattal kiváltja a fotózás amúgy  nehézkes műveletét.

Kiegészítő megvilágítás

A fotóállvány egy általam átalakított platform, amely gumilábakon áll, 360 fokban forgatható és bármilyen pozícióban rögzíthető. Az állvány gömbfejére fototechnikai gyors zár segítségével egyetlen mozdulattal felerősíthető a fényképezőgép. Az eredeti megvilágítást egy professzionális Welleman asztali, LED csöves lámpa biztosítja, amely kifejezetten óra és ékszer javításra van kifejlesztve, magassága állítható.

Az 5,2 K színhőmérsékletű fényt kibocsájtó világítótest egyenletesen elosztja fényét a munkafelületen. Sajnos ez kevés a makrófotózáshoz, ennél lényegesen több megvilágításra van szükség ahhoz, hogy ISO 100-on megfelelő minőségű fotókat lehessen készíteni. Amolyan segédfény közbeiktatására van szükség, amely csak exponálás közben villan. A gép saját vakuja közelfotózásnál sajnos használhatatlan, hisz ilyenkor maga az objektív takarja ki a részleteket, ráadásul minden esetben visszacsillan. Ilyenkor alkalmas lehet egy fotósátor, vagy egy “softbox”, de az egyikbe nem lehet dolgozni, a másik pedig nem férne el a munkaterületen. Ezért az asztali lámpa egy matt fehér lapra van felszerelve, ez tölti be a derítőfelület funkcióját, a kiegészítő világítás szerepét pedig egy kompatibilis asztali rendszervaku tölti be.

Kompatibilis rendszervaku

Az I-TTL vakut rendszerszinten a gép papucsán is el lehetne helyezni, de éles kontúrokat és durva, visszacsillanó sarkokat generálna, ezért a gépen kívül állítom fel. Ehhez kiegészítőként szükségem van egy TTL vakuvezérlőre, ez kerül a fényképezőgép vakupapucsára. Szinkronizálás után a gép elsütésének pillanatában villan a vaku, amely funkciója széleskörűen állítható.

Beépített fénymérője segít a villanás optimalizálásában, akár sorozatfotózáshoz is használható, mivel 0,5 másodperc alatt újratölt. Mivel színhőmérséklete azonos a LED csöves lámpájával, kiegészítőmegvilágításként kiválóan használható, amely csak a fotózás pillanatában villan. A fehér derítőlap egyenletesen szórja a fényt a munkaterületre, lágyítva azt.

Állványra szerelt fényképezőgép

Munka közben nehéz lenne az exponálógomb nyomkodásával vesződni, amely a bemozdulás veszélyét is magában hordozná. Ezért egy infravörös távkapcsoló segítségével váltom ki a folyamatot, így a figyelmemet sem vonja el. az exponálás. Mivel a gép felfüggesztése fix, bemozdulásától nem kell tartani, így bátran hagyatkozhatom a beállított értékekre és tapasztalatomra. Ilyen távolságnál a gép teljesen automata üzemmódban dolgozik.

Munka közben elég megnyomni a távkapcsoló gombját, és a gép automatán élesít a beállított értékek alapján, villan, közben elkészíti a felvételt. A gép kihajtható monitorján amúgy is ellenőrizni tudom a valós képet. Amennyiben nyomva tartom a gombot sorozatfelvétel üzemmódra állítva akár nyolc-tíz felvétel is készíthető vele. Mivel a memóriakártyára a legnagyobb felbontásból is elfér akár ezer kép, így túlfotózható a téma, amelyből kiválasztható a legjobb. Miután a kép elkészült, dolgozom tovább.

A fényképezőgép telepítve

A fényképezőgép és annak állványzata nem zavar munka közben, szükség esetén el is fordítható. Amennyiben fotózni szeretnék vele, elég megnyomnom a távkioldó gombját

Manuális fókusz működés közben

Az objektív 24 pontos AF  automata élességállítás nagyon közeli fókusznál már nem működik megfelelően. Ezért az objektívet ilyenkor manuális üzemmódra kapcsolom, így a gyújtótávolság fix marad, a szükséges korrekciót az állványzathoz tartozó makrósín segítségével állítom be. Amennyiben a munkatávolság nem változik, ez a fókusz tekinthető fixnek, pusztán minimális változtatást igényel.

A fedőkő fotója állványról

Gombnyomásra, állványról exponált kép, a rendszervaku 1/60-as beállítása után, nagyítás nélkül.

Nagyított kép

Az ISO 100-on exponált kép akár többszörösére nagyítható, mert a 25 megapixeles felbontás minőségromlás nélkül lehetővé teszi a fotó publikációját. A kép tematikus ábrázolásként megmutatja mondandóm lényegét.

Elgörbült csapvég fotója

A kép jól szimulálja, milyen amikor elgörbül egy tengelycsap, amit annak rendje és módja szerint megkísérlek kiegyengetni.

Letörött csapvég fotója

Egyengetés után a csap fogta magát és letörött. A publikatív órajavítás ilyenkor mutatja meg lényegét, ha másért nem, ezért érdemes órásnak lenni, hisz a teljes javítási művelet és a csap pótlásának technikája bemutattató a nagyközönségnek.

A csap pótlásának publikációja a linkre kattintva megtekinthető.

Törött csapvég pótlása

 

Cilinder gátszerkezet palástja polírozás után

Természetesen kifotózható vele egy cilindergátszerkezet hengere is, ráadásul úgy, ahogy csak 10*nagyító lencséjén keresztül látnánk.

Örömömre szolgált, hogy a közeltotózás technikájának magam által kifejlesztett részleteit megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =