Sztereó ipari mikroszkóp alkalmazása az órajavításban

Órás nagyító a múltból

Teljesen világos, már a korai Szovjetunióban is kiemelt igényt támasztottak az óragyárak, hogy a munkaasztal mellett dolgozók megfelelő nagyításban lássák az alkatrészeket. A “Leningrád” márkájú nagyítókészlet jó példája ennek, hisz az egyetemes “lupé” optikai tulajdonsága igény szerint változtattató.

Nagyító bakelit tokban

A bakelitből készült nagyítókészlet az 1970-es évek végéről származik, és a hajdani szovjet óragyárak összeszerelő üzemeiben alkalmazták. Nagyítása igény szerint változtatható, tartalék lencsék segítségével akár 30* léptékig.

Rakéta óragyár az 1960-as évek elején

A nagyítót elmondás szerint a végszerelés utáni minőség-ellenőrzésben használták a “Rakéta” óragyárban. Nagyítási síkjainak változtatásával egy véletlenszerűen kiválasztott órán szinte minden hibát fel lehetett tárni, amely a mai minőségbiztosítási alapelvek korai változatának felel meg.

Gyári kivitelű órás nagyító

A “lupé” kivitele menetes, állapota gyári a megszűnt szovjet óraipar “M” zárolt készletéből származik, szinte sosem használták. Érdekes kiegészítő, szinte kuriózum, fura látni, hogy ilyet használtak annak idején az összeszerelő üzemekben.

Dobozba zárt nagyító

Letekerve a fedelet előtűnik a nagyító, amely vége menetes, lencséje cserélhető. A hat darabból álló lencsekészlet lefedi a teljes optikai síkot 3* nagyítástól egészen 30*-ig

Tartalék lencse órás nagyítóhoz

A nagyító alaplencséjét orosz szokás szerint egy rugós leszorítógyűrű tartja a helyén. Kiszabadítva megvan az első nagyítás.

A lencse cseréje órás nagyítóban

Egy kis kézimunka, némi tekerés után cserélhető a lencse. Érdekes kiegészítője a szocialista időszak termékeinek, manapság darabonként veszik az órások a lupét, nem cserélgetik már a lencsét, úgy látszik a múltban ez másként volt.

Nagyítás változtatása órás nagyítóban

A két alaplencsén kívül tartozik hozzá még hat darab, így a nagyítás egészen 30* nagyításig szabadon variálható. Sokat lehetett tekergetni a záróanyát, ha be akarta állítani valaki a megfelelő nagyítást.

Fidget spinner

A feszített határidő, a darabszám támasztotta igények elég stresszessé tehették a mindennapokat egy szovjet óragyárban is. Talán a nagyító végén található záróanya tekergetése a mai Fidget Spinner funkcióját töltötte be a múltban, volt mivel elűzni a motorikusan kialakuló ideges eredetű tüneteket. Persze ezt lehet csak én gondolom így, azt is főleg tréfaszinten.

Órás nagyító, dobozában

Kissé furcsa, hogy ilyen egyszerű eszközt használtak óragyári környezetben, ma már nem célszerű megoldás, más, alternatív technikákat alkalmaz egy mai órás. Tegyük gyorsan vissza az 1970-es években gyártott, régi szovjet “Leningrág ” lupét a vitrinbe, és lássuk mire van szüksége majd 40 év eltelte után egy modern órásnak, amennyiben az átlag feletti nagyításra van szüksége.

Sztereó mikroszkóp használata az órajavításban

Akkor lássuk, milyen eszközt használ egy mai órás, ebben az esetben én, amennyiben az átlagos 2-3 szoros nagyítási értéken túl szeretne dolgozni a műhelyben. Sztereó mikroszkóp alkalmazása az órajavításban nagyon fontos, amennyiben pontos munkát szeretnénk végezni. Elsősorban is a plasztikus látáshoz dupla lencse kell, így sztereó látásképet kapunk, 20-30szoros nagyításban.

Mikroszkóp használata az órajavításban

Órásasztalom középkonzoljára felerősíthető a sztereó mikroszkóp-fejegység, amelynek munkatávolsága 10-15 centiméter. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy egyenes háttal ülve kényelmesen dolgozhatunk vele.

Külső megvilágítás alkalmazása

A megvilágítást órásasztalom két lámpája biztosítja, amely ezáltal árnyékmentes vetületet szór a munkaterületre.

Órás mikroszkóp telepítése

A lencsetag elfordításával változtattató a nagyítás mértéke. 20-és 30-szoros optikai sík közül lehet választani.

Incabloc szétszedése órás mikroszkóp segítségével

“Incabloc” szétszedésnél, hajszálrugó igazításkor, de járásvizsgálathoz is kiválóan alkalmazható eszköz, használata könnyen elsajátítható.

Élesség állítása órás mikroszkópon

A mikroszkóp élessége igény szerint hangolható a finom szabályzó gomb segítségével, de mivel a munkatávolság nem változik, ritkán kell élesíteni a képi síkot.

Fókusz változtatása órás mikroszkópon

A mikroszkópot egyetlen marok anya rögzíti a konzolon, amely igény szerint egy mozdulattal eltávolítható a munkaasztalról.

Órás mikroszkóp lecserélése fényképezőgépre

Amennyiben érdekes dolgot látok a mikroszkópon át, a fejegység két csavar segítségével fényképezőgépre cserélhető és a szemlélődés folytatólagosan átmehet közelfotózásba. Nikon D-5300 as DSRL fényképezőgépem kompatibilis a rendszerrel.

Az elkészített fotó

Ilyen fotókat lehet készíteni a rendszer segítségével, amely azonos egy átlagos lupé 2-3 szoros nagyításával.

Órás mikroszkóp használata

A kézmozdulat könnyedén megtanulható a mikroszkóp alatt, hisz sztereó képet szolgáltat, amely látványvilágában érzékelhetőek a távolságok. Amennyiben precíz pontos munkavégzésre van szüksége az órásnak, segítségével könnyedén elvégezhető a művelet.

Órás mikroszkóp gyakorlati alkalmazása

Örömömre szolgált, hogy az asztali konzol-mikroszkóp segítségével elérhető látványtengert, és a hozzá tartozó technikát megoszthattam mindenkivel.

Kőnig Levente  www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + tizenegy =