Az Ave Maria ütőszerkezet hangja

Salutatio Angelica, azaz üdvözlégy, teljes nevén „Angyali üdvözlet”, egyike a keresztény, katolikus és ortodox hívők legfontosabb imáinak. Másik ismert címe: Ave Maria (a latin kezdőszavak alapján). Fontos része a rózsafüzér imáinak. A szöveg bibliai idézeteket ötvöz egybe, ma ismert formájába a középkorban öntötték. Az első részmondat maga az angyali üdvözlet, a második Erzsébet üdvözlése, az imádság másik fele az egyház által hozzáfűzött esedezés (több szövegváltozat közül 1568-ban V. Piusz pápa vette fel a breviáriumba a napjainkban is imádkozott formát.

Az ima latin szövegét számos zeneszerző is feldolgozta. Ave Maria címmel, többek közt Orlande de Lassus, Palestrina, Josquin des Prez, Gounod, Verdi, Marchesi, Anton Bruckner, Liszt Ferenc és Antonín Dvořák, azonkívül Franz Schubert is megzenésítette. Ellens dritter Gesang című művére is gyakran így hivatkoznak, bár annak csak az első két szava „Ave Maria”, a továbbiakban független az imától. Keresztény világban evangélikus hangzása meghittséget sugárzott, bár elterjedése nem volt azonos mértékű a hagyományos Westminsteri vagy Wittingtoni dallamokkal.

A keresztény kultúrkörhöz hasonlóan a héber világnak is megvan a saját zenei kötődése, mely az ütőszerkezetek áthallásában is felfedezhető. Kimondottan zsidó vonatkoztatású hangzásvilága sok óraszerkezetben felbukkan, a béke legyen teveled (Havenu Sholom) a keresztény Ave Maria héber megfelelője.

A Havenu Sholom ütőszerkezet hangja a erre a linkre kattintva meghallgatható.

 

Szocializmus ateista ideológiájába nem illet bele hangzásvilága, így ezen típusú óráknak alig volt létjogosultsága hazánkban vagy bármely szocialista országban, inkább egyházi vonatkoztatásban volt jelentősége. Ez is szerepet játszott, hogy mára alig maradt Közép-Európában ilyen típusú ütőszerkezet. Nyolc szólamú hangzásvilága azonos a többi ütőszerkezet felépítéséhez, eltérés itt is a programtárcsák kialakításán követhető nyomon.

Az Ave Maria ütőszerkezet hangja a lejátszó ikonra, vagy erre a linkre kattintva meghallgatható.