Az Whittingtoni ütőszerkezet csengőhangja

Wittingtoni ütőszerkezet hangjának átirata megszólaltatható csengők segítségével is. Sok kulturális rétegződés létezik akár azonos kontinensen belül is, elfogadva egymás tradicionális hangzásvilágát. Francia és Flamand órák szinte kizárólag csengő segítségével szólalnak meg mind a mai napig. Már a Napkirály udvarában is csengő ütötte el a pontos időt, de később a Marseilles dallamát is csengő ütötte el a Francia forradalom utáni időszakokban, immáron királyok nélkül.

Anyaga is változó lehet, készülhet rézből vagy acélból, de Német területen, ahol az órakészítés az üveggyártással társult, akár üvegből is. Schwarzwaldi parasztórák, amelyek ütőszerkezettel voltak kiegészítve kizárólag üvegcsengő segítségével jelezték a pontos időt. Ebben az esetben a hangadó fából készült kalapács, mely kellemes hangzást kölcsönöz az ütőszerkezetnek. Hangolásuk nehézkes, anyaguk rideg így ritkán találkozni eredeti darabbal, a glasshüttei üvegművesség eltűnésével az iparág is megszűnt. Porcelánmanufaktúrák kulturális helyszínein is készítettek csengőket, természetesen porcelánból. A Meisseni régió míves porcelán csengőit és harangjait is felhasználták ütőszerkezetek hangadóinak előállítására, szép példa erre a Drezdai Zwinger falára erősített harangjáték mesés dallamvilága. Sok esetben a csengő látványelemként is felhasználható, hisz külön tőkére helyezve szép kiegészítője egy nívós faliórának.

Ahol viszont takarékoskodni szeretnének a hellyel érdemes úgynevezett csengőfolyamba építeni őket ahol stabilan rögzítve, egymástól függetlenül, de megfelelő távolságba integrálva elfér az óratok belsejében. A dallam előállításához ebben az esetben is nyolc szólamra van szükség, a csengők hangolása méretüktől függ, de azonos méretű csengő szólama is hangolható a perem aláesztergálásával. A képen egy csengőfolyamba épített Wittingtoni ütőszerkezetet látunk, amely elfér az óra tokján belül.

Az Whittingtoni ütőszerkezet csengőhangja a lejátszó ikonra, vagy erre a linkre kattintva meghallgatható!