Alternatív alkatrészbefogás a gyakorlatban

Alternatív alkatrészbefogás
Alternatív alkatrészbefogás

Kis méretű óraalkatrészek befogása mindig is gondot okozott, hisz amennyiben elégtelen annak rögzítése, akár el is törhet megmunkálás közben. Viszont létezik egy pofonegyszerű megoldás, amely minden órásműhelyben elérhető. Lássuk, mire lehet felhasználni még egy közönséges sikattyút.

Egy békebeli kétpofás sikattyú
Egy békebeli kétpofás sikattyú

Az idős szakma által is közkedvelt kéziszerszám az 1960-as évek elejéről származik, nekem is rendelkezésemre áll belőle egy komplett készlet.

A sikattyú kinyitott pofái
A sikattyú kinyitott pofái

A pofonegyszerű befogási eljárást még Tiszeker Ottó Órásmestertől tanultam, amikor szakmai gyakorlaton jártam műhelyében, az óbudai Lajos utcában. Maga a szerszám főleg tengelyek befogására alkalmas, de ha megnézzük, kiterjesztett pofái között rendelkezésre áll egy két milliméternyi sík befogási felület. Ide befoghatunk sík alkatrészeket is, akár megmunkálás céljából is.

Óraalkatrész, annak befogása elött
Óraalkatrész, annak befogása előtt

Ebben az esetben egy szotoár átalakítása feladatom része, amelyre egy kiegészítő bázisfuratot szeretnék készíteni. Elég kinyitni a sikattyú pofáit és belehelyezni az alkatrészt.

Óraalkatrész befogása után
Óraalkatrész befogása után

Befogás után így néz ki a megmunkálásra váró alkatrész, stabilan, satuként szorítja az univerzális kéziszerszám.

Furatkészítés elött
Furatkészítés előtt

A befogást természetesen úgy kell kivitelezni, hogy a megmunkálásra váró felülethez hozzá lehessen férni a fúrógéppel. Amennyiben megfelelő erősséggel szorítom meg, sosem mozdul el a helyén, és mivel viszonylag nagy felületen érintkezik az alkatrésszel, nyomot sem hagy rajta.

Fúrókészlet dobozában
Fúrókészlet dobozában

Fúrni szeretnék egy kiegészítő furatot az óraalkatrész palástjára. Nekem egy 1,5 milliméteres furatra van szükségem. így annak átmérőjében választom ki a fúrót.

Keményfém központ fúrók
Keményfém központ fúrók

Mivel nagyon kemény az alkatrész, érdemes wolfram-carbid (Vídia) anyagból készült forgácsolószerszámot választani a művelethez. Ezeket elkülönítve tárolom a gyorsacél fúróktól, így mindig kéznél vannak.

Mindkét végén kialakított vágóél
Mindkét végén kialakított vágóél

Ez egy hagyományos szívfúró, melynek mindkét végét kiképezték, így kopás vagy törés esetén egyszerűen megfordítható. Átmérője 1 milliméter és minden típusú munkadarabbal elbánik, lágyítás nélkül.

Furatkészítés előkészülete
Furatkészítés előkészülete

A munkadarab stabil alátámasztásához gépsatumba befogok egy keményfa hasábot, ezt használom feltámasztási felületnek.

Tokmányba fogott fúró
Tokmányba fogott fúró

Proxxon márkájú flexibilis fúró adapterem 0-20 000 fordulatszámig fokozatmentesen szabályozható a hozzákötött szintén Proxxon mikromotor segítségével. Tokmánya 0-3 milliméterig tetszés szerint nyitható, illetve zárható.

A furat készítésének művelete
A furat készítésének művelete

Pontozóval kijelöltem a furat helyét, majd a stabilan befogott alkatrészt feltámasztva elvégzem a forgácsolási műveletet. Nagyon rég alkalmazott megoldás, amit én is előszeretettel használok, a mai napig. Van ami sosem változik.

Óraalkatrész készítés művelete
Óraalkatrész készítés művelete

Ezen befogási mód nem csak kisebb munkálatokra, hanem komplett készítési műveleteknél is alkalmazható. Egy közönséges járatrugó darabja akár alapanyagként is használható szotoár készítéshez, amely kilágyítás után stabilan rögzíthető a sikattyú pofájában.

Mikromotor gyorstokmánya
Mikromotor gyors tokmánya

Alacsony fordulatszámú mikromotor tokmányába szinte bármely betétszerszám befogható, hat milliméteres átmérőig. Segítségével elkészíthető szinte bármilyen alkatrész, amelynek pusztán a kreativitás szabhat határt.

Befogott betétszerszám
Befogott betétszerszám

Legalább hatvanféle vágó, maró illetve fúróbetét áll rendelkezésemre, így pusztán azok cserélgetésére kell a legfőbb hangsúlyt fektetni. A mikromotor gyors tokmánya egyetlen mozdulattal nyitható és stabilan megszorítható, ugyan úgy mint a publikációban szereplő sikattyú pofái.

Óraalkatrész kialakítása
Óraalkatrész kialakítása

Mivel a stabil rögzítés minden megmunkálás alapja, ki kellett találni, miként kivitelezhető ez a gyakorlatban. Szerencsére a megoldásért nem kellett messzire menni, eme egyszerű és olcsó módszerrel satuként rögzíthetek bármilyen megmunkálásra szánt alkatrészt.

Köszönöm szépen mindenkinek, hogy velem tartott a gyakorlati munkamenet bemutatásában.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − tizenegy =