Antik billegőmérleg használata a gyakorlatban

Antik billegőmérleg, gyári dobozában

A múlt évszázad órásszerszám kínálata sajnos lassan a múzeumba vonul, de nem az én órásműhelyemben. Antik hagyatékból megvásárolt precíziós billegőmérleg jó szolgálatot tehet a mindennapokban. Kifejezetten azon szerszámok egyike, amire ritkán van szükség, viszont akkor szinte nélkülözhetetlen. Most is így alakult, nagy boldogság számomra, hogy használhatom, publikációmból kiderül mire. Akkor nézzünk bele a dobozba.

Az antik eszköz bordó bélése, benne a mérleggel

Az 1930-as évek közepén készült billegőmérleg dobozának piros bélése majd 80 éven keresztül oltalmazta tartalmát. A sárgarézből készült gyönyörűséges billegőmérleg svájci gyártmány, akár mindennapi használatra is alkalmas.

IWC Schaffhausen C53/H6 arany zsebóra

A billegőmérleg használatának aktualitását a képen látható, IWC Scaffhausen C53/H6 zsebóra kapcsán szeretném ismertetni, amely első látásra fura és ijesztő járásproblémát produkál.

Az óra gyakorlati járásképe műszeren mérve

Az óra fektetve bár pontatlan, de szabályozhatónak látszik, hisz ezen 135 másodperc a hajszálrugókulcson még állítható lenne.

A zsebóra gyakorlati járásképe, oldalra fordítása után

Abban az esetben, amikor az órát az oldalára fordítom, járása megbolondul, szinte mérhetetlen pontatlanságot produkál. Ezen jelenség arra vezethető vissza hogy az óra billegőjének hatalmas a pozícionális hibája. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a billegőkoszorú súlyeloszlása nem megfelelő. Akkor korrigáljuk a hibát.

Antik billegőmérleg, zafír mérőpofákkal

A billegőkoszorú pozícionális hibájának mérésére ezen csodaszép antik billegőmérleget fogom használni. A mérlegnek három lába van, így magát a készüléket kell először vízszintbe állítani, amely az egyik láb állításával kivitelezhető.

A billegőmérleg vízszintező lába

A mérleg egyik lába menetesen állítható, így ennek ki, vagy behajtásával vízszintezhető a készülék. A vízszintes helyzetet egyszerű módszerrel ellenőrizni is tudom.

A billegőmérleg pofáinak vízszintezése csapágygolyó segítségével

Ráhelyezek a pofákra egy kisméretű csapágygolyót és addig állítom a harmadik lábat, amíg a golyó a helyén marad. Amennyiben a csapágygolyó már nem gurul le a pofákról, elmondható, hogy a mérleg vízszintes.

A csapágygolyó ellenállása minimális, ezért alkalmas a tökéletes billegőmérleg vízszintezésre

A csapágygolyó ellenállása minimális, ezért alkalmas a billegőmérleg tökéletes vízszintezésére.Ezzel az eszköz kalibráltnak tekinthető, így elkezdőzhet a mérés.

A billegőmérleg pofái, zafírból

A készülék kinyitott pofákkal, vízszintezés után. A két zafírból készült mérőpofa tetszőleges távolságig ki vagy becsukható.

Párhuzamosan állítható zafírpofák

A két zafír mérőpofa hibátlan, nincs berepedezve. Láthatóan vigyáztak rá, magam is nagy becsben tartom. Kialakításán megfigyelhető, hogy a gondosan megmunkált és sebészeti pontossággal beforrasztott drágakő pofa a legigényesebb műhelymunkára is alkalmas.

Billegőmérleg Swizerland felirattal

A műszert még Svájcban készítették, szinte minden neves órásműhely rendelkezett ilyen eszközzel. Természetesen létezik egyszerűbb kivitel is, sima acél pofákkal, amelyek ugyan ezen az elven működnek.

IWC Schaffhausen C53/H6 arany zsebóra, beavatkozás előtt

Akkor lássuk a beavatkozásra váró nívós zsebórát, amely billegőmérlegért kiált. Az IWC Schaffhausen népszerű kalibere, amely C 53/H6 lajstromszámmal rendelkezik. Hattyúnyakas finom szabályozás, háromnegyed hidas csapágylemez, karcmentes, savval göbösített felülettel. Arany tokja 26 gramm 14 karátos (585 finomságú) aranyat tartalmaz, így értéke sem csekély. Bár a hiba ijesztőnek látszik, némi beavatkozással tökéletesé tehető a járáskép.

A billegő kivétele után

A komplett billegőt kivétele a hajszálrugót leválasztom a tőkéről. A tőke csavarjának kihajtása után könnyedén elvégezhető a feladat.

A beavatkozásra váró billegő, hajszálrugó nélkül

A billegőmérlegre csak a koszorút helyezem fel, ezért a művelethez le kell választani a hajszálrugót. Éles pengéjű csavarhúzó segítségével minkét oldalon aláfeszítek. egészen addig, amíg le nem ugrik a helyéről.

Méretre nyitott zafírpofák

A két penge távolságát úgy állítom be, hogy mindkét tengelycsap egyenletesen feküdjön fel rajta.

Billegő kiegyensúlyozása

A billegőmérleg pofáját kinyitottam olyan távolságra, hogy pont a két csapvégen feküdjön fel. Ezután kissé meglököm a billegőt és figyelem, hol áll meg, illetve ha megáll, van-e olyan pont ahova mindig visszatér.

Ha mindig egy pontra tér vissza, azon a helyen vélhetőleg súlyfelesleg van, amit finom reszelő segítségével eltávolítok. Ebben az esetben a műszeren mért egyenetlenség visszaköszön, mert a billegő mindig egy azonos pontra áll vissza. Mindig a súlyzócsavar perembevágását reszelem meg súlycsökkentés céljából és egyszerre csak keveset.

Ha elérem azt, hogy a billegőt meglökve, bárhol megáll és nem lendül vissza, akkor a kiegyensúlyozás sikerült.

Órás csavarhúzó élezése, beavatkozás előtt

A méréskor kiderült, hogy az egyik súlyzócsavar nem méret azonos, valaki csak belehajtotta. Talán kipottyant a helyéről és nem találta meg, így behajtott egy meglévő darabot. Sajnos nem számolt azzal, hogy a nem odavaló súlyzócsavarral ilyen fokú járáseltérést okoz. A csavar maradhat, de a súlyfelesleget el kell róla távolítani. Ehhez a csavart ki kell hajtani és sikattyú segítségével addig könnyíteni, amíg a pozícionális hiba meg nem szűnik. A művelethez pengeéles csavarhúzóra van szükségem, így először elvégzem annak élesítését.

Billegőből kiszerelt súlyzócsavar, beavatkozás előtt

A kihajtott súlyzócsavaron nem látszik az eltérés, de tömege majd duplája a többinek. Nincs mit tenni el kell távolítani róla a felesleget.

Súlyzócsavar befogása sikattyúba

A súlyzócsavart befogom a sikattyú pofái közé és a szélét reszelve eltávolítom a feleseget. Mindig csak a szélét reszelem, hogy a csavarfej bevágás megmaradjon. A csavarfej bevágásra érdemes vigyázni, mert nélküle nem lehet a súlyzócsavart visszahajtani a helyére.

Billegő, kiegyensúlyozás végén

Majd tíz próbálkozás után elértem, hogy a billegőt bármely pozícióba is lököm, ott is marad. Ez jelzi számomra, hogy a beavatkozás sikerrel járt, el tudtam távolítani a súlyfelesleget, ami a nagyfokú pontatlanságot okozta.

Billegő végcsapjának finomítása

A kiegyensúlyozás után a billegőt vezetőtárcsájának pereménél óvatosan befogom az óráseszterga patronjába és fényesítőreszelővel átpolírozom a csap végét. Ettől a beavatkozástól az esetleges egyenetlenségek eltűnnek, az ellaposodott tengelyvég visszakapja eredeti formáját. Hatására a lengésszög kismértékben megnő és a pozicionális hibákat is mérsékli, ami a különböző hordási helyzetekben mért pontosságra van hatással. Egy ilyen precíziós óraszerkezet megköveteli a szakszerű beavatkozást.

A billegő csapjának megmunkálása a másik oldalon

A beavatkozást természetesen a másik oldalon is elvégzem. Nyomorgatni nem szabad, mert fokozott a törés veszélye, a patront nem szorítom meg. A műveletet mindenképpen érdemes elvégezni, hisz ennek hatására a billegő szélvész módjára kilengi a 300 fokot.

A hajszálrugó, visszaszerelése előtt

A hajszálrugótőke pozicionálása rendkívül fontos. Ahhoz, hogy a vezetőtárcsa köve középállásba kerüljön figyelembe kell venni a hajszálrugó helyzetét. A koszorún általában jelölik a pontot, ahova a rugóvégnek kerülnie kell. Ha nem, akkor az órásnak kell kiügyeskednie a megoldást.

A billegő szabályzás utáni járásképe

A beavatkozás sikerült,a pozícionális hiba eltűnt. A hajszálrugót úgy helyeztem vissza, hogy a vezetőkő középen álljon. Ez látszik is a műszeres mérésen, hisz a két pontsor szorosan egymás mellett halad.

A billegőmérleg, gyári dobozában, visszacsukás előtt

A zsebóra minden helyzetben pontosan jár, eltűnt tetemes pozícionális hibája. A beavatkozást csodaszép, antik billegőmérlegem nélkül csak nehezen tudtam volna kivitelezni. A műszert visszahelyezem dobozába és csak reménykedni tudok benne, hogy máskor is lesz alkalmam használni.

IWC Schaffhusen C53/H6 arany zsebóra elkészült

Az IWC Schaffhausen C53-H6 arany zsebóra óra pontatlanságának rejtélye megoldódott, most már minden helyzetben a valós időt mutatja. Örömömre szolgált, hogy a beavatkozás részleteit megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + tizenkettő =