Bergeon-Steiner fényesítő eszköz kézi meghajtása

Az általam készített kézi vonóhajtás csapfényesítőm gyári dobozába került elhelyezésre. Mind mérete, mind formavilága eredeti állapotát tükrözi, már csak azt várja, hogy bemutathassam mindenkinek, miként működik a gyakorlatban. Akkor lássunk neki.

Esernyő vászonfeszítőjéből készült kézivonó a zsakó eredeti dobozában.
Esernyő vászonfeszítőjéből készült kézi vonó a csapfényesítő eredeti dobozában.

Bergeon-Steiner márkájú csapfényesítő eszközöm bársony bélése elé elhelyezett kézi vonó használatra készen várja, hogy kipróbáljam. Ezt a rendkívül primitív, mégis bámulatosan kreatív eszközt több mint két évszázada használják az óraipar berkeiben. Létjogosultsága akkor volt igazán indokolt, amikor még hálózati feszültség, illetve motor-meghajtás sem létezett.

Satuba fogott zsakó, használat előtt
Satuba fogott zsakó, használat előtt

Csapfényesítő ergonómiája úgy került kialakításra, hogy az bármilyen asztali satu pofájában stabilan rögzíthető legyen. Bár létezik hozzá gyári felfogató-panel, ez leginkább olyan eszköz, amelyet használat után érdemes fiókba helyezni. Én sem teszek másképpen, hisz asztalomról mind a satu, mind pedig a benne elhelyezett csapfényesítő egyetlen mozdulattal eltávolítható, így használaton kívül nincs útban.

Zsakó kézi hajtásának előkészítése
Zsakó kézi hajtásának előkészítése

Elő is készítettem a vonó hajtást, amelyet mérete alapján kifejezetten ehhez az eszközhöz készítettem. Rugalmassága okán könnyen hajlítható így egyszerűen körbe lehet hurkolni damilját a menesztő-orsó kialakításán.

Abraham Louis Perellet (1725-1826)
Abraham Louis Perellet (1725-1826) (Fotó forrása: Magyar László, Órások és óragyűjtők kis enciklopédiája)

Első ránézésre a kézi vonó roppant illusztris eszköznek látszik, viszont hatékonysága vitathatatlan. Szinte alig látni olyan korabeli profilképet órásmesterről, ahol nem egy ilyen eszköz meghajtása közben ábrázolnák a szakembert. Napóleon-korabeli filmek, antik órásműhelyekről készült fotók elengedhetetlen kelléke ez a roppant egyszerű segédeszköz.

Kézi meghajtás felfűzése a menesztő orsóra
Kézi meghajtás felfűzése a menesztő orsóra

Rugalmassága okán akár meghajlítva is körbe fűzhető a damil, én viszont szándékosan olyan kialakítással formáztam meg a végét, hogy egyetlen könnyed mozdulattal ki lehessen oldani. Ennek okán kiakasztva, illetve visszaakasztva akár egy kézzel is felszerszámozható a csapfényesítő.

Meghajtó zsinór felfűzése után
Meghajtó zsinór felfűzése után

Körbehurkolva, majd visszafeszítve máris használatra kész az eszköz. Nincs más dolgom, mint oda vissza mozgatva forgásba hozni a fényesítő-szerszám főorsóját. Sebessége pusztán a mozgatás dinamikáján alapul, kizárólag arra kell vigyázni, hogy egy hirtelen mozdulat okán a csúcsok közé fogott alkatrész el ne repüljön.

Alkatrész befogása csapfényesítés céljából
Alkatrész befogása csapfényesítés céljából

Kissé ráfókuszálva a hajtáslánc így néz ki a gyakorlatban, amely semmiféle nyomatékot nem eszközöl, pusztán a fordulatszámért felelős. Némi gyakorlattal használata rendkívül könnyen elsajátítható, amely akár jobb vagy balkezes is lehet. Természetesen ezen vonó hajtásnak is vannak korlátai, hisz az órás egyik keze mindig foglalt, mert azzal hajtja az eszközt.

Kézi hajtás leválasztása munka után. Mehet vissza a dobozába.
Kézi hajtás leválasztása munka után. Mehet vissza a dobozába.

Modern világunkban már könnyedén elérhető a motor-meghajtás, ennek okán rengeteg órás gépesítette saját fényesítő-eszközét. Villanymotoros meghajtással kiegészített fényesítő-szerszám fordulatszáma változtatható. Hatalmas előnye, hogy az órás mindkét keze szabaddá válik, így lényegesen pontosan lehet vele dolgozni.

Ennek okán a képen látható kézi meghajtású célszerszám gépesítését én is kiviteleztem. Következő publikációmban megmutatom, milyen kiegészítők, illetve felszerelések szükségesek a gépi meghajtás gyakorlati kivitelezéséhez.

Örömömre szolgált, hogy ezt a remekbe szabott, kézi hajtású csapfényesítő-eszközt működés közben mutathattam be mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − tíz =