Breitling Superocean tokjának szakszerű nyitása

Breitling Superocean 1000M/3300FT

A Breitling Superocean 1000M / 3300FT klasszikus modellje akcióra csábítja az embert, hisz mindent tud, ami egy aktív életvitelhez szükséges. Tükrözésmentesített zafírüvegje mögött a legsötétebb éjszaka közepén is jól láthatóak mutatói, vízmentessége pedig megengedi, hogy szinte korlátlan mélységig lehessen használni, akár gyakorlati búvárkodás közepette.

Acélkék számlap

Számlapja műszerfali hatást kelt, leolvashatósága bámulatos. 24 órás számlapja segíti a tájékozódásban, forgatható búvár lünettája segítségével egy órán belüli időtartamok is könnyedén beállíthatóak.

A Breitling embléma 1884-óta

A márkanév kötelez, a Breitling neve összefonódott a repüléssel és a merüléssel. Számos légitársaság választotta hivatalos márkájának, sok ország légi ereje állított hadrendbe az időmérés területén.

1000 méteres vízmentesség

Vízmentessége 1000 méter azaz 3300 láb, amely bámulatos. Szinte korlátlan vízmélységig használható, így valóban az aktív életet testesíti meg. Klasszikus mélytengeri óra, amely szinte mindent kibír, strapabírósága bámulatos.

Menetes korona, kitekerve

Az ezer méteres vízmentesség elérésében fontos szerepe van a menetesen záródó koronának, amely kialakított csonkjára beállítás után egyszerűen feltekerhető. Ezzel a korona oldali tömítettség minden nedvességet távol tart a szerkezettől.

A Breitling Superocean oldalról

A gyakorlati búvárkodásra is alkalmas óra koronája könnyen kezelhető, még szkafanderkesztyűben is állítható. Fémszíja szintén állítható, gyors-hosszabbítója segítségével akár ruházaton kívül is viselhető, bár most nincs rajta.

Héliumszelep szerepe az óra tokján

A héliumszelep fontos kiegészítője a gyakorló búvár életének. Sok esetben, amikor a műszaki vagy kutatóbúvár napokat, de akár heteket is eltölt egy búvárhajó fedélzetén, megnövelt légnyomás veszi körül, amibe héliumot kevernek. A hélium olyan ritka molekulaszerkezetű gáz, amely áthatol a masszív óratok acél anyagszerkezetén és kiegyenlíti a nyomást. Az óra belsejében is a megnövekedett nyomás uralkodik, mely napokon át, folyamatosan beszivárog. Ez nem is lenne gond, de amikor a búvárhajó cirka másfél óra alatt a felszínre emelkedik, a nyomásnak nincs ideje távozni, mely napokig gyűlt az órában ami akár az üveget is kinyomhatja a szárazföldön, mint egy pezsgős dugót. Ezt a belső túlnyomást engedi el a szelep, mely a felszínre emelkedés közben elengedi a beszorult héliumot.

A Breitling speciális hátlapja

Az óra hátlapja vízmélységének megfelelően nagy nyomatékkal zár, amelyre szükség is van a vízmentesség megtartásában. A szerkezet legfőbb védelmi bástyája maga a hátlap, hisz mögötte már közvetlenül a méregdrága óramű található. A hátlap tömítésére és lezárására nagy hangsúlyt kell fektetni.

Breitling hátlap nyitása

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy saját erőből és célszerszám nélkül szinte nyithatatlan. A tömítés záródása megköveteli a nagy nyomatékkal történő lezárást.

A Breitling sokszögű hátlapja

A hátlap peremén hagyományos nyitási felület nem található, Sokszögletű felületére kizárólag erre használatos célszerszám illik rá, amely nem sok műhelynek áll rendelkezésére.

Breitling plakát

Ez a modell sem egy otthonülős óra, amelyben bevásárolni járnak. Szinte mindig aktív életet élnek benne, hisz erre készült. A lezárás mértékét fokozza, hogy ezen modelleket sok esetben sós vízben, tengeri körülmények között is használják, amely nagymértékben megnehezíti a hátlap nyitását.

Állványos toknyitó

Szokásos állványos toknyitóval nem sokra megyünk, hisz a hátlapon semmiféle nyitási pont nem létezik, majdnem teljesen sík.

Állványos toknyitó betétei

Bár léteznek a nyitóhoz cserélhető karmok, sajnos egyik sem megfelelő, szinte biztos, hogy csak roncsolással végződne a próbálkozás.

A tok nyitásának próbája

Számos praktika, ötlet és szellemes eszköz áll rendelkezésére egy gyakorló műhelynek, hisz nem minden órás engedheti meg magának hogy egy méregdrága célszerszámot birtokolhasson. A ritkán használatos célszerszám ár-érték aránya nem túl kedvező, amennyiben csak esetenként fut be hasonló hátlapkiosztású óra.

Szakszerű toknyitás mindenek előtt

Az óra karbantartása nagy javítási értéket képvisel, amitől nem szívesen esik el egy órás, olyan kispolgári okok miatt, mint a hátlap nyitása. Ilyenkor jönnek az ötletparádék, ásványvizes kupakokra ragasztott csiszolópapírok, sellakkal hátlapra ragasztott, satuba fogható fakockák és miegymás. Viszont egy hat-hét éven keresztül, sós vízben is használt óra hátlapja nem adja meg magát semmilyen praktikának, nincs mit tenni, a nyitás célszerszámért kiált.

A Breitling nyitó oldalról

A négy darabos, kifejezetten Breitling hátlapokhoz rendszeresített nyitókészlet lefedi az összes méretet. Segítségével könnyedén nyitható, és ami nem kevésbé fontos, nagy erővel zárható a Breitling modellek hátlapja.

A Breitling nyitó doboza

A BRE No’2016-os készlet a Rolex órákhoz hasonlóan gyakorlati és szakszerű megoldást nyújt a speciális hátlapok nyitásához. Számos Longines, Roamer modell is rendelkezik hasonló hátlapkiosztással, így ezek nyitására is alkalmas.

BRE N’:2016

Papírdoboza kissé megviselt, látszik, hogy sok bevetésen esett már át.

Nyitás előtt

A hátlap sokszögletű pereme sarkainál illeszkedik a nyitó recézetébe.

Négy darabos nyitókészlet

A négy méretben elérhető nyitóadapter valamelyike felhasználható a nyitási műveletre. Anyaga repülőgépipari alumínium, mely rendkívül szívós anyag. Papírdobozba helyezve praktikusan tárolható, a következő nyitásig.

Marokra fogható nyitóbetét

A 35-ös méretű nyitó lesz a befutó, rápróbálva pontosan beleillik a Breitling sokszögletű hátlapjába.

A Breitling nyitó belső kialakítása

Kialakított munkafelülete a hátlapon kialakított sokszög sarkaira illeszkedik. A nyomatékot 15 felületi pontra elosztva nagy erő átvitelére alkalmas.

A belső nyitó recézete

Közelről fotózva látható, hogy a nyitási sarkokat befogadó bemetszések bírják a strapát, számos bevetés után sincsenek lenyalva sarkai.

A megfelelő Breitling nyitó kiválasztva

A nyitóbetét marokanya típusú kialakítása lehetővé teszi, hogy erős kézzel meg lehessen ragadni. Segítségével a legmakacsabb hátlap is feladja a harcot.

Azonos kialakítású Breitling hátlap

Akkor lássuk, hogy működik a gyakorlatban. A megfelelő méret kiválasztás után gondosan letisztítjuk a hátlapot. Erre főleg azért van szükség, hogy a kilazult menet szélén felhalmozott lepedék nem kerülhessen bele a szerkezetbe.

Bőr alátét kiválasztása

Minden nyitás nagy erőkifejtést igényel, amelynek egyik vektora a szerszám hátlapra történő rányomására összpontosul. Erre azért van szükség, hogy le ne ugorjon a nyitószerszám a sokszögről.

Bőr alátét az üveg alatt

Ebben az esetben védeni kell az üveget, nehogy nyitás közben megsérüljön a szerszám rányomása közben. Ezért egy darab bőrkarikát helyezek az állványos nyitó satuja és az üveg közé. Rögzítés után ráhelyezem a nyitóadaptert és kezdődhet a művelet.

A marokra fogható nyitóbetét

Felülről így néz az adaptáció, a marokra fogató adaptert már csak használni kell.

A Breitling nyitó marokra fogása

Mivel a nyitó gumitalpakon állva szinte odatapad az asztal lapjához nem kell félni attól, hogy művelet közben elfordul. Felveszek egy gumírozott kesztyűt, ami jól tapad az adapterhez, felfújom az arcom és viszonylag nagy erőkifejtés után lassan megmozdítom, majd kinyitom a hátlapot.

Breitling tok nyitás után

Természetesen nem elég kinyitni, vissza is kell majd zárni a végén, amely ugyan ezzel a szerszámmal szintén kivitelezhető.

A levett Breitling hátlap belseje

A hátlap megmutatja a másik felét is, olvashatóvá válik a “Breitling Swiss Made” felirat.

A Breitling Superocean hátlap nélkül

A hátlap könnyedén kinyílt, nem kellet hozzá praktikákat használni, és maga a szerszám se volt méregdrága, 55 dollárért elérhető a külföldi webshopok kínálatában.

A Breitling emblémája a hátlapon

A nyithatatlannak megbélyegzett óra hátlapja megadta magát, a legenda feltárta titkát, nem kellet hozzá majd ezer eurós célszerszám.
Örömömre szolgált, hogy a beavatkozás képi részleteit megoszthattam mindenkivel.
Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × három =