Dekorációs munkálatok,galvanizálás

 

Galvanizáló berendezés

A képen a galvanizáláshoz használt berendezés és elektrolitok láthatóak. A galván berendezés segítségével bármelyik fémbevonat könnyedén előállítható. Nikkel, króm,ródium, réz, ezüst, arany,stb. A készülék maga 0-16 Voltig és 0-tól 20 Amperig fokozatmentesen szabályozható, szükség esetén tartálya fűthető. Segítségével tetszőleges vastagságú bevonat készíthető, mégpedig professzionális minőségben. Fogászati implantátumok galvanizálására használták, de óraalkatrészek és perifériáinak bevonására ugyancsak alkalmas.

Portalanító és zsírtalanító kiegészítők

Festés, zománcozás, galvanizálás előtt zsírtalanítani és portalanítani kell a felületet, hogy munkánk eredményes legyen, hisz a legkisebb szennyeződés is tönkreteheti a javított felületet. A képen 100 százalékos alkohol-aerosolt és tisztított levegőt tartalmazó palackokat láthatunk.

Elektrolitos zsírtalanításra is alkalmas készülék

A galván berendezés nem csak fémbevonat készítésére, hanem galvanizálás előtti zsírtalanításra is alkalmas. Óratokok galvanizálás előtti hatékony zsírtalanításának legegyszerűbb eszköze. A készülék fűthető tartályát nátrium-foszfát vizes oldatával töltöm fel, majd 16 volt egyenáram rákapcsolásával elindítom az zsírtalanítást. Az egyenáram lúgos közegben nagymértékű gázfejlődést indít el, mely hatására az áramkörbe kötött tisztítandó alkatrész felületén szétrobbanó milliónyi gázbuborék hatékony mechanikai zsírtalanító-hatást produkál. Néhány perces kezelés után a felület tökéletesen zsírmentes lesz.

Elektrolitok

Nikkel és arany elektrolitok galvanizáláshoz. A kereskedelemben készen kapható vegyszerek alkalmasak mutatók, csapágylemezek és más kisméretű óraalkatrészek nikkelezésre és aranyozására. Méregengedély birtokában elérhető bármilyen más típusú elektrolit is, de használatához nagyfokú elővigyázatosság szükséges, mert erős mérgek!

Nikkelezés

A nikkel alapbevonat, mely magába nem használható, de krómozás, aranyozás, ezüstözés előtti alkalmazása tartósabbá teszi a végső bevonatot, mert jól megtapad rajta, ráadásul az aranyozás alatt antik megjelenést biztosít a bevont tárgynak. A képen egy felhúzókorona aranyozás előtti nikkelezése látható. Némi pezsgés mellett néhány perc alatt elkészül a bevonat.

Nikkelezés után

A nikkel alapbevonat tört fehér színben kivált a felhúzókorona felületén. Ezek után aranyozható,ezüstözhető,stb…

Aranyozás

Nikkelezés után az aranybevonat készítése következik. Pár perc alatt kiválik rajta néhány mikron vastagságú aranybevonat, mely a nikkelezésnek köszönhetően aránylag tartósnak mondható.

Aranyozás után

Az elkészült bevonat a nikkel alaprétegnek köszönhetően óarany színű, de itt még kissé matt, mert alapos öblítésre vár.

Öblítés után,már fényesen

Öblítés után a korona felújítása elkészült.

Siftgalván készlet

Stift-galván készlet. A galvanizálókészlet trafójával működő készlet úgy működik, mint egy filctoll, csak itt az egyenáram a filcbe áztatott elektrolitot galvanikus úton viszi fel a felületre. Praktikus eszköz, ha csak részjavítást akarunk végezni, de mutatók újraaranyozásához is tökéletes. Csak belemártjuk az elektrolitba, rátesszük a testkábelt és finoman rajzolva rendbe hozhatjuk a kopott, elmattult felületet.

Stift-galván betétek

Stift-galván betétek. Elhasználódás után cserélhetők. A galvanizálás konkrét, továbbfejlesztett változatát a linkre kattintva megtekintheti.

Galvanizálás művelete a gyakorlatban

Örömömre szolgált, hogy a galvanizás órásműhelyen belüli technikáját megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − tizenöt =