Egy csapfúró készülék utólagos gépesítése

Csapfúró a múltból

-Szerszámot nem szívesen adok kölcsön, de most az egyszer kivételt teszek. Reggel elmegyek a postára és feladom neki. Ha ezzel megtanul dolgozni, akkor még jó szakember is lehet belőle-1993-ban ezekkel a szavakkal fejeződött be egy vidéki órásmester földi élete, az éjszaka folyamán elhunyt. Sajnos halandóak vagyunk mindannyiunkra hasonló sors vár, ez az élet rendje.

Az órásmester műhelykészletét nem sokkal ezek után elárverezték, minden gazdára talált, de ez a csomag valahogy bennmaradt a páncélszekrényben, hisz másnap reggel a postára indult volna vele az órás, hogy egyik tanulója részére elküldje, had tanuljon meg vele dolgozni. A mester halála után lányához került a becsomagolt küldemény, aki eltette emlékbe. Mementóként megmaradt célszerszám egy időkapszula, hisz 1993-as újságba csomagolva töltötte el az elmúlt több mint 20 évet.

Utolsó csomagolás

Nemrég, az 1993-ban elhunyt órásmester lánya publikációimat olvasva eljutott hozzám, helyet keresve szeretett órás édesapja utolsó megmaradt emlékének. Elmondása szerint egyszer kibontotta, de méltatlannak tartotta, hogy senki sem dolgozik vele, hisz édesapja sokat használta. Fogalma sincs mi lehet ez, tartozott hozzá egy hegedűvonó is, de az már elveszett, ezért visszakerült a páncélszekrénybe, nehogy a szerszám is odavesszen.

Kikerekedett szemmel vettem át a csomagot, szinte meghatódva kérdeztem, mivel tartozom, mire ezt a meglepő választ kaptam: semmivel, csak szeressem, ne kereskedjek vele és HASZNÁLJAM, amennyiben lehet mire. Ezt a publikációt az elhunyt órásmester emlékére és lánya figyelmébe ajánlom. Jó helyre került az eszköz és ami fontos, sokat fogok vele dolgozni.

Kicsomagolva

Az újságpapírba csomagolt doboz szinte sértetten, jó látni, hogy ilyen gondosan meg lett kímélve az utókornak. Ezeket az eszközöket sokszor lelakják, eltörik, vagy egyszerűen elvesztik.

Korabeli újság

Az 1993-as hirdetési újság még most is büszkén terjeszti az aktuális híreket, nem törődve azzal, hogy közben eltelt több mint 20 év.

A becsukott doboz

Nagyon sok hagyatékból megmaradt szerszám és eszköz került birtokomba hasonló körülmények között, amelyekre sosem tekintettem műtárgyként, hanem mint munkaeszközre. Nem szeretnék egy antik órásszerszámokból álló mauzóleumot kialakítani műhelyemben, nálam mindennek funkciója van, aktív használattal fejezem ki részvétemet és tiszteletemet az elhunyt órásmesterek emléke előtt. Az antik csapfúró sem fog unatkozni műhelyemben, lesz mire használni. Akkor nyissuk ki és nézzük meg, mit rejt a doboz.

A doboz tartalma

A dobozt felnyitva elém tárul a tartalom, amely kék bársonybélésben várja, mikor dolgozhat újra. A korabeli csapfúró és egyben csapfényesítő eszköz hiánytalannak és hibátlannak látszik, láthatóan mindene megvan. Az 1990-es évek eleje óta hibernált eszköz majd 20 év után nálam látta meg újból a napvilágot.

Horlai Lajos

A készüléket Horlai Lajos készítette az 1950-es évek közepén. A -HORLA- néven fémjelzett órásszerszámokat széles körben használta a hazai szakma, minden órásmester szerszámkészletében megtalálható volt. Készített még plexivágót, zsakót, szegecselőkészletet és sok más hasznos eszközt, amely Béla István -BELA- márkanevével együtt sok órás első szerszámai között szerepelt. A békebeli szerszámokat mára felváltotta a méregdrága svájci, vagy a gagyi kategóriát megtestesítő kínai szerszámhadsereg. Mindenképpen unikális emléke a múltnak.

Hiánytalan tartalom

A kézi hajtású készülék segítségével egy letörött csap helyén pontos furatot lehet készíteni. A furatba beüthető egy méretes csap, amely óráseszterga segítségével elkészíthető. Némi erőltetés hatására például egy zsebóra másodperctengelye könnyedén letörik, amikor nem megfelelő méretű mutatót akarnak felhelyezni rá. Ebben az esetben jó szolgálatot tehet ez a kéziszerszám.

A csapfúró

A készülék satuba fogható, így stabilan lehet vele dolgozni A tengely kilágyítása után kezdődhet a befúrás művelete. Meghajtása elég speciális, hisz alapesetben egy hegedűvonóhoz hasonló feldamilozott eszköz segítségével jön forgásba a menesztőtárcsa.

Sárgaréz kivitel

Kisméretű, precíz készülék, pontos illesztésekkel rendelkezik. Billegőtengely, másodperctengely letörött csapjait ilyen készülékek segítségével pótolják, mégpedig sikerrel. A hozzá tartozó wolfram-carbid fúró átmérője átlagosan 0,2 milliméter. Ezzel a fúróval a letörött csap átmérőjének legalább háromszoros hosszával kell befúrni ahhoz, hogy stabilan beüthető legyen a pótlásnak készített csap.

Fúrótárcsa beállítása

A 18 eltérő méretű furat közül kiválasztható a fúrótárcsán az az átmérő, amely a fúró átmérőjével azonos. Ezáltal a csap kifúrása minden ismert megoldást felülír, majdhogy tökéletes lesz, szinte nem lehet vele hibázni. Az elkészített furat jó esetben tökéletesen központos lesz.

Csapfúró működése

A készülék specifikus eszköz, felépítése az elmúlt évszázadok alatt mit sem változott. A törött csapvéggel rendelkező kereket befogjuk a csapfúró menesztőorsójába és forgásba hozzuk. A törött végcsap helyét kilágyítva belefúrunk pár millimétert, ebbe a furatba be lehet ütni egy magunk által készített csapot. Az ábrán is látszik, hogy a készülék kézi hajtású, egy úgynevezett damilvonó segítségével hozható forgásba.

Hajtótárcsa

A doboz hiánytalan, látszik, hogy vigyáztak rá, sőt felfedeztem benne egy olyan lyukas 20 fillérest is, amely nem a munkaeszköz tartozéka. Olyan hatást kelt, mintha amolyan transzmissziós tengelyként működött volna.

Csapolt furat

A pénzérme furata csapban végződik, amely olyan, mintha gépesítette volna a meghajtást néhai órásmester tulajdonosa. Az érme homlokfelülete bevágást rejt magában, ami szinte biztos, hogy egy körszíj helye. Úgy látszik már annak idején is motoszkált a szakemberek fejében, hogyan lehetne felgyorsítani a fúrás folyamatát. Megpróbálom reprodukálni a készülék gépi hajtását, de előtte mindenképpen fontosnak tartom prezentálni a hagyományos, kézi meghajtást, amellyel eredetileg működtették a készüléket

Damilvonó használata

Az ember kérdezné, mi hajtja ezeket a szerszámokat, hisz semmi sem utal arra, hogy kapcsolatban állna külső erőforrással. Ez bizony így van, hagyományosan ezt az eszközt egy humán erőforrás működtette, mégpedig maga az órás, úgynevezett vonódamil segítségével.

A damil használata

A vékony fonállal, vagy damillal felhúrozott vonót át kell hurkolni a menesztőtárcsán és mozgatva forgásba hozható a készülék. Kissé nehézkes, nem beszélve arról, hogy az órás egyik keze mindig foglalt, hisz ezzel hajtja az eszközt. Ráadásul csak egy irányba fúr, másik irányba szabadon fut.

Feldamilozott vonó

Magam is rendelkezem ilyen eszközzel, a damilt magam vágom hozzá, mert mindig elszakad. Befogva jól lehet használni az ilyen eszközök hajtására. Bár ez egy ékszerész fűrész, de kiválóan alkalmas a munkára. Annak idején Vasvári Lajos bácsi mutatta nekem ezt a módszert, könnyen lehet vele dolgozni. Sokan úgy készítik hozzá a vonót kerítésdrótból, de minek csinálnék, ha itt van készen.

Meghajtva

A csapfúrásra előkészített eszköz így néz ki a gyakorlatban, némi mozgatás hatására vad forgásba hozható vele a menesztőtárcsa. Kissé nehézkes, szokni kell vele a munkát, ritkán kisiklik, néha elszakad a damil, nem túl hatékony de a szakma ezt a módszert alkalmazza évszázadok óta. Alternatív meghajtására már korábban is volt igény, sőt ezen a készüléken belül is kiváltották a kézi hajtást, nemsokára meg is mutatom, hogyan.

A fúrás előkészítése

A készülék használatát a szakirodalom is szemlélteti. A csapfúrás előkészítést igényel, nem elég csak belevágni. A törött csap végét előbb ki kell lágyítani, hogy ki lehessen jelölni a középpontot. Ebbe a kijelölt kezdőfuratba kap bele a fúró éle.

Befogás után

A műveletre kiszemelt törött másodperckereket beillesztem a helyére. A megfúrandó oldalt a fúrótárcsa megfelelő furatkörébe helyezem, amit hátulról megtámasztok.

A kerék meghajtása

A menesztőorsó két stiftje arra hivatott, hogy forgás közben magával vigye a fúrandó kereket. Ezt úgy kivitelezi, hogy a két villa benyúlik a küllők közé és együtt forgatja a fúrásra előkészített másodperckereket.

A fúró helye

A csap befúrásához speciális eszközre van szükség, amely alapesetben egy 0,2 milliméter átmérőjű szívfúró. Tárolását praktikusan oldották meg a csapfúró végén található vakfuratban. Zárósapka védi, elég letekerni, hogy hozzáférjünk.

A fúrótároló

A zárósapka kihajtása után bele lehet nézni a a “kesztyűtartóba”. Ez a tárolóhüvely a fúróknak ad helyet, amit a múltba maga az órás készített el. Ritkán lehetett kapni hozzá méretes, vagy gyári darabot. Varrótűből készített szívfúró mire kifúrta azt a 2 millimétert, legalább kétszer, vagy háromszor kellett utánaélezni.

Szívfúró

A szívfúró felépítése ezen az ábrán megfigyelhető. Ezen fúrótípust majd 500 éve használja az órásszakma, felépítése rém egyszerű. A régebbi megoldás szerint a két vágóél egymástól ellentétes szögben van kiképezve, így mindkét irányban használható. Az késöbbi megoldás szerint mindkét vágóél csak egy irányba végez munkát, így hatékonyabb, viszont- hátramenetben – nem végez forgácsolást, de nem is kopik olyan intenzíven. A két vágóéllel ellátott fúró átmérője nagyobb, nehogy furatkészítés közben beleragadjon a furatba. Hátránya, hogy nem tartalmaz vezetőhornyot a csigafúróval ellentétben, ezért megvezetése nem olyan pontos, viszont óriási előnye, hogy házilag is elkészíthető. Varrótűből, törött dözsárból, de bármely kemény acélanyagból is reprodukálható.

A méret szemléltetése

Szerencsén van, mert hozzájutottam egy – gyári – darabhoz, amely vastagított szára meglepően szilárddá tesz a vékony fúró végét. A szívfúró így néz ki a gyakorlatban, a méretek szemléltetése miatt mellétettem egy szál gyufát. A fúró vágóéle 0,25 milliméter átmérőjű, anyaga wolfram-carbid, azaz vídia. Használata nagy körültekintést igényel, mert könnyen eltörik. Művelet közben kenést igényel, magam Fúró-vágó-üregelő sprayt használok mellé, de az idős szakma a nyálra esküszik, ígérem egyszer kipróbálom én is.

Arkansas olajkő

A fúró profilja szabadon formázható és szükség esetén élezhető, mert hamar elkopik az éle, még ha wolfram-carbid-ból is készült. Minőségi Arkansas olajkő segítségével pillanatok alatt megélezhető a kopott fúró éle. Elég egy csepp olajat felvinni a felületre és már használható is.

Vezetőszárak

Horlai Lajos három vezetőszárat is biztosított a csapfúró mellé, így több, eltérő átmérő is használható vele. Ezekbe a tőkékbe fogható be a fúró, végét új beggyel lehet nyomni.

Befogás után

Egyikbe pont befogható a wolfram-carbid fúró, vége kissé kúpos, így kotyogás nélkül illeszkedik bele.

A fúró helye

Fúró a szárral együtt a hátsó vezetőfuratba illeszthető bele, így a törött csap végéhez nyomható a fúró éle. Ebben az esetben a furatkészítés művelete fordított, a másodperckerék forog, és a fúró áll egy helyben.

Fúrás előtt

Fúrásra előkészített eszköz, használat előtt. A fúrót óvatosan nyomom az egyik ujjam segítségével, meghajtását a vonódamil biztosítja. A furat elkészítése örök valóságnak tűnik, nem túl hatékony, ráadásul egyik kezem mindig foglalt. A fúró anyaga vídia, így nem kopik el, viszont nagyon rideg, könnyen eltörik. Forgás közben érezni, hogy harap, az előtolás minimális. Menet közben a fúrót ki kell húzni a furatból, mert a szívfúrónak nincs vezetőhornya, így a forgács nem távozik magától. A művelet kb:15-20 percet vesz igénybe.

Átfordítva

Mivel egyetemes eszközről van szó, az elkészített csapot meg is lehet munkálni vele, hisz a menesztőtengely excentrikusan elforgatható saját tengelye körül. Felső állásba forgatva, amolyan csapfényesítőként használható. A csapfúróból zsakóvá fordított szerszám segítségével méretre tudom munkálni a befúrt csapot.

Csapfényesítés előtt

A befúrt csapot feltámasztom a fényesítőtárcsa megfelelő kimunkálásába, és kezdődhet a méretre igazítás.

A csap fényesítése

A feltámasztott csap küllői közé tolom a menesztőszárat és forgatva elkezdem a méretre munkálást. Ebben az esetben az eltérés csak egy-két tized milliméter, mert a csap eleve így készült, hogy méretpontos legyen.

Korabeli hajtás

Természetesen a működtetés ebben az esetben is kézi meghajtású, hisz hagyományosan még a korabeli esztergagépeket is ezzel a módszerrel hozták forgásba. Ez a tradicionális módszer nyomon követhető a korabeli rézmetszeten is.

Menesztő tárcsa

Akkor lássunk neki a gépesített meghajtás kialakításának, amely mindenféle változtatás nélkül kivitelezhető. A menesztőtárcsán kialakított futóhorony a damil áthurkolására van hivatva, de helyet adhat egy vékony hajtószíj számára is.

Felcsapozott pénzérme

A fúró mellett elhelyezett, átalakított húszfilléres tulajdonképpen egy kreatív hajtótárcsa, amit talán egy korabeli vasútmodell motorja hajthatott. Nyomaték nem kell a fúráshoz, pusztán nagy fordulatszámra van igény.

A tengely vége

A persely egy tengely végére lehetett szerelve, erre kerülhetett a hajtószíj. Érdekes és kreatív kiegészítője a meghajtás kivitelezésének.

A hajtószíj helye

A felületbe esztergált horony azt feltételezi, hogy egy nagyon vékony, talán korabeli lemezjátszó, vagy magnó gumi szíja hajthatta a csapfúrót.

Gépesítés előtt

Akkor reprodukáljuk a gépi meghajtást a mai módszerekkel, ahogy én képzelem el. Segítségével változtattató lesz a fordulatszám, akár 20 000 fordulatig, és az órás mindkét keze szabad marad.

Gépsatu

A gépesítéshez első lépésben le kell rögzíteni a kéziszerszámot, amelyhez kisméretű gépsatumat használom. Pofái acélból készültek, és két csavar segítségével lerögzíthető az órás marógép keresztasztalára.

Felszerelés előtt

A jó minőségű gépsatu elfér egy tenyérben is, méretpontos, szinte nullára összecsukható.

Keresztasztal

Órás marógépem keresztasztala. A majd 70 centis felületen hosszirányú kereszthornyok találhatóak, erre lerögzíthető szinte bármi. A satu gyári csavarja alkalmas a műveletre

Felszerelés után

A satut stabilan lerögzítettem a keresztasztal felületére. A legvégén helyeztem el, hogy maradjon hely a meghajtás többi részének.

Beállítva

Az órás marógépről leszerelt keresztasztalt szinte erre találták ki. Pontos méretezése lehetővé teszi finom, precíz műveletek elvégzésére.

Beüzemelés előtt

A keresztasztal hátsó, üres részére lerögzítettem a gépi hajtás konzolját, ide kerül majd a motormeghajtás. A befogókonzolt F.Lorch esztergagépem tartozéka szolgáltatja, amely méretpontosan csatlakozik az általam kialakított rendszerhez.

A hajtómotor

A meghajtás részét képző motor, amit műhelyem gépesítést igénylő műveletében használok. A műanyag kofferben lévő mikromotor bírja a strapát, professzionális kivitele lehetővé teszi a pontos munkát.

A motor paraméterei

A hosszított nyakkal ellátott Proxxon LBB/E mikromotor 5000-től 20 000-es fordulatszámig fokozatmentesen szabályozható. Tirisztoros hajtása lehetővé teszi, hogy akár órákig működjön, átmelegedés nélkül.

Hűtő bordák

Minden műkörmös álmát beteljesítő eszköz futása csendes, hűtőbordái megfelelő légáramlattal látja el, így sosem melegszik át.

Próba előtt

A felépített meghajtás rendszere így néz ki a gyakorlatban. A meghajtás elkészült, már csak a csapfúróhoz kapott szíjtárcsát kell felszerelni a tokmány végére.

Felszíjazva

A csapfúró gépesített meghajtása elkészült és tökéletesen működik. A hajtószíj egy korabeli kazettás magnó számlálóját hajtotta annak idején, most a csapfúró menesztőtárcsáját forgatja.

Forgás közben

A fordulatszám ebben az esetben 5000-től 20000-ig fokozatmentesen állítható. Úgy forog a 1941-ben gyártott, lukas húszfilléresből kialakított transzmissziós tárcsa, hogy öröm nézni. Nagy valószínűséggel ilyen módszerrel lehetett meghajtva annak idején a csapfúró, eredeti tulajdonosa talán ugyan így használta az eszközt.

Lefogatás után

Ahhoz, hogy stabil legyen a rendszer, a komplett keresztasztalt visszaszeltem a majd 7 kilós marógép munkaasztalára.

Forgás közben

Mivel a marógép végére szereltem a csapfúrót, nem akadályoz a munkában. A vékony meghajtószíj feszessége állítható, alig kell hozzá nyomaték.

Fúrás közben

Teljes egészébe gépesített csapfúró nagy előnye, hogy az órás mindkét keze szabad. A forgás egyirányú, így sokkal hatékonyabb a művelet, ráadásul a fúró wolfram-carbid anyaga lehetővé teszi, hogy egy fogásból, élezés nélkül kivitelezzük a fúrást.

Az orsó kenése

A nagy fordulatszám egyetlen hátránya a kopás és a melegedés. Ezért mind a fúrás helyén, mind a menesztőorsó csapágyazásán kenést kell alkalmazni. Elég egy egy csepp műszerolaj ahhoz, hogy ne kopjon el idő előtt.

Visszarakás előtt

Kiviteleztem a gépi meghajtást, amelyhez segítségemre volt egy 1941-ben gyártott lukas húszfilléres, amelyet kreatív tulajdonosa ugyan így használhatott az 1990-es évek elején.

Becsukás előtt

A kézi meghajtású csapfúró gépesített működtetése könnyedén kivitelezhető, csak némi kreativitás kell hozzá. Remélem sokat fogom használni az ajándékba kapott időkapszulát, amely ezt a csodálatos kéziszerszámot rejtette. A következő munkálatokig visszateszem fiókomba.

Újságcikk

Érdemes néhány pillantást vetni a korabeli csomagolóanyagra is, amibe 1993-ban burkolták a csapfúrót. Látszik, hogy az erotika már abban az időben is hódított az újságok hasábjain, ehhez nem is kell semmit hozzáfűzni.

Telefont mindenkinek

-Vezetékes telefont minden lakásba- hirdeti az újság. Kissé furcsának is látszik, a mai digitális világban, amikor az okostelefonok zsebünkbe tömörítik a világ minden információját. A MATÁV időszakából származó hirdetést a mai fiatalok talán már értelmezni sem tudják, egy letűnt korszak maradványa.

Vissza a fiókba

Örömömre szolgált, hogy a csapfúró gépesített meghajtásának műveletét megoszthattam mindenkivel. Remélem sokat fogom használni a gyakorlatban is.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − 5 =