Egy Doxa (Cal: 103) karóra plexi üvegének felújítása

 

Felújított plexi a felújított Doxa (Cal: 103) karórában

Egy Doxa (Cal: 103) karóra plexi üvegének felújítása nem haszontalan dolog, hisz megtartható az eredeti formavilág. Számtalan családi hagyatékból származó karóra vár felújításra, amelynek eredeti óraüvegét vétek lenne kidobni, hisz mind formája, mind kisugárzása annak múltját idézi. Az 1960-as évek elején gyártott Doxa (Cal:103) poly-akrilát üvege is csak viharvert, érdemes felújítani. Akkor lássuk, hogyan kivitelezhető

Elmattult, karcos plexi

Régi, családhoz köthető órák felújításánál minden darabnak és alkatrésznek érzelmi értéke van, még akkor is, ha csak egy könnyen cserélhető óraüvegről is van szó. Ahogy az üvegrámát fel lehet újítani csiszolással és galvanizálással, a benne lévő üvegről ugyan ez elmondható. Ezek a poli-akrilát plexik (clarok) tized-milliméteres mérettartományba is megvásárolhatók, de ha felújítható a rajta lévő példány, miért ne abból hozzuk ki a maximumot.

Csiszolás előtt

Üvegrámából való kivétele után érdemes átvizsgálni, nincs-e rajta repedés, vagy egyéb sérülés. Lámpa fénye mellett átvilágítom, alapos vizsgálat után eldönthető, hogy kuka, vagy felújítás lesz a plexi sorsa. Ebben az esetben elmondható, hogy a plexi csak viharvert, egyéb baja nincs, így semmi akadálya annak, hogy egy felújított órán folytassa karrierjét.

Mély karcok a plexin

Az 1960-as évek elejéről származó plexi nincs elrepedve, be sincs sárgulva, így ezt teszem vissza a felújított órára. Némi technikai eljárással teljesen újszerűvé varázsolható, innentől senki meg nem mondja, hogy valaha karcos és homályos társa volt egy antik órának.

Még menthető darab

Első lépésben a mély karcokat kell eltüntetni, amelyek a felületen éktelenkednek. Ezt a műveletet legegyszerűbben 800-as csiszolófával érdemes elkezdeni.

Karcmentesítés után

A fa négyzethasábra felragasztott csiszolóalkalmatosság több finomságban kapható, de készíthetünk hasonlót magunk is. A plexit addig csiszoljuk, amíg a nagyobb karcok el nem tűnnek a felületről.

Tejfehér színvilág

A teljesen átcsiszolt felület, immáron éktelenkedő karcok nélkül. Bár az óraüveg tejszerűen fehér lett, de sebaj, némi polírozással víztiszta állapotba hozható.

Félkész állapot

Az átlátszatlan felület kissé ijesztő, egyből arra gondol az ember, hogy ennek annyi. de ez a metamorfózisnak csak egy fázisa. Ebből lesz a cserebogár, csak fényesre kell polírozni.

Műkörmös kellékek

Előveszem műkörmös tudásomat és a legdurvább oldalú polir hasáb csiszolófelületével nekiállva fokozatosan áttetszővé alakítom az óraüveget.

Műkörmös technika

Ezt a praktikus eszközt kozmetikusok, pedikűrösök és műkörmösök használják munkájuk során, így megvásárolható bármelyik drogériában. Négy eltérő finomságú felületével folyamatosan haladva eljuthatunk a tükörfényes felületig.

 

Polír hasáb

Nemrég lányom ballagására készültünk, amikor beültem vele egy fodrászszalonba. A végtelen várakozás közepette megfigyeltem a szomszéd asztalnál regnáló pedikűröst, aki ördögi gyorsasággal dolgozva használta ezt a polír hasábot. Gondoltam, én is beszerzek egy hasonló példányt és mit mondjak, bevált. Hölgyeim, köszönöm a briliáns ötletet.

PolyWatch

Azért a végső, víztiszta hatás elérését mégis csak az órásszakma berkein belül kell keresni, ezért PolyWatch pasztára váltok. A specifikus polír paszta nagyon hatékony, de már csak a karcmentes állapot elérése után.

Polírozás előtt

Kinyomok egy keveset a plexi közepére és szarvasbőr törlőkendő segítségével elvégzem a fényesítést.

A plexi polírozás után

Az 1960-as évek elejéről származó elmattult plexi újból régi fényében csillog. Kár lett volna kicserélni egy modern, talán ennél magasabb óraüvegre.

 

A kifényesített plexi, a felújított üvegrámában

Közben megérkezett az újrakrómozott üvegráma, így már csak bele kell foglalni a felújított plexit.

Üvegrámába foglalva

A felújított plexi víztiszta lett, leharcolt állapotának nyoma sem maradt, és megmaradt antik érzete.

A plexi felújítása elkészült

Az óra közben elkészült, a víztiszta plexi csak felteszi a koronát látványvilágára.

Az óra elkészült, plexi szinte újszerű

Örömömre szolgált, hogy az elmattult óraüveg felújítást megoszthattam mindenkivel.

Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tizenkettő =