Egy elemcsere előkészületének művelete

Egy quartz szerkezet robbantott ábrája

Antik hagyaték ide, márkás svájci óra oda, sokan a hétköznapokban egyszerű időmérőt viselnek. Egy quartz-óra nem igényel törődést, vigyázni se kell rá, mint a hímes tojásra, bírja a strapát. Egyetlen sarokpontja az battéria kimerülése, amely idővel elemtemetővé változtathat egy olcsó időmérő is, hisz nehéz eldönteni, mikor nem érdemes már1000 forintért elemet cserélni benne.

Elemcsere előtti mérés fontossága

Órásbolt gyakorlati környezetében sokan szegezik nekem a kérdést, érdemes-e elemet cserélni az adott quartz órában. Amennyiben nem működik az új elemmel legalább egy évet, inkább vesz magának másikat. Természetesen garantálni nem lehet a működés időtartamát, de mérni igen, ezáltal elkerülhető, hogy felesleges környezeti terhelésnek tegyük ki világunkat, az elhasznált elemek halmozásával.

Sigma Elektronic SM 8002

Számos ötletes megoldást láttam már az elem élettartamának és a quartz-elektonika fogyasztásának mérésére, sokan maguk készítettek ilyen készüléket, akár saját ötletéből felépítve. Pedig létezik kombinált mérésre gyári megoldás is, amely egy quartz-szerkezet összes paraméterét képes kimérni, ráadásul egy szempillantás alatt. A Sigma Elektronic által készített SM 8002 modellt az 1960-as évek végén gyártották, kimondottan óraipari alkalmazásra. Szinte minden mérési funkciót egyetlen készüléken belül egyesít, amit saját áramforrás alkalmazásával egészít ki. A quartz-órák vibrográfjaként ismert multiméter működését szeretném bemutatni mindenkinek.

Quartz-óra elemcseréje

Mérőkábelek polaritásának figyelembevételével indulhat is a mérés folyamata. Kivitele nagyon egyszerű és áttekinthető.

Elemcsere előtti kombinált mérés

A szóban forgó készülék analóg kivitelű, roppant egyszerű használni, nagyban megkönnyíti a diagnosztikát. A Sigma Electronic kimondottan az óraipar számára készít mérőeszközöket, ez talán az elérhető árú analóg készülékek egyike volt.

Elemcseréhez használt szerviztükör

A méréshez szükségünk lesz egy szerkezettartóra és egy szerviz-tükörre, amelyen keresztül meg lehet figyelni az óra működését, illetve a mutatók mozgását.

Szerviztükör használata elemcsere előtt

A szerviztükör fogalma egy fazettált tükörbevonatú lapra korlátozódik, amely valós körülmények között láthatóvá teszi az órásnak, hogy működik-e az óra diagnosztika közben, vagy sem.

Elemcsere előtti lépések

Első lépésben kimérjük az elem állapotát, -Battery test- üzemmódra tekerve a mérőállást. Amennyiben a mutató kilendül 1,55 voltig, akkor az elem töltött állapotban van. A mérőcsúcsok polaritását figyelembe véve egyetlen pillanat alatt elvégezhető a mérés.

Mérőműszer használata elemcsere előtt

Ennél a mérésnél az tapasztalható, hogy a mutató meg sem mozdul, tehát az elem lemerültnek tekinthető. Egy elem feltöltött működési feszültsége 1,55 volt, 1,35 voltnál mondható lemerültnek, hisz ez alatt már ritkán működteti az szerkezetet. Ezt a két értéket fel is tüntették a mérőskálán, így a minimum és maximum érték könnyedén behatárolható.

Áramfelvétel mérése elemcsere előtt

Következő és egyik legfontosabb mérési adat az áramfelvétel megállapítása. Átkapcsolom a mérőállást áramfelvételi fokozatba, amely a szerkezet aktuális fogyasztását hivatott mérni. Egy átlagos szerkezet fogyasztása 1,6 és 3,2 Mikroamper között változhat, kimért adatként ez határozza meg leginkább az elem élettartamát. Mérési érték felszökhet az egekbe, akár 30 Mikroamperig, amely jelzi, hogy ideje az órát egy divatosabb modellre lecserélni.

Mérőkábelek felhelyezése

Így néz ki gyakorlati alkalmazásban az áramfelvétel értékének mérése, amely a mérőcsúcsok polaritás azonos használatával kivitelezhető. A lemerült elemet eltávolítva elkezdőzhet a mérés, amely abból áll, hogy a két mérőcsúcsot hozzáérintem a érintkezőkhöz.

Mérőműszer használata elemcsere előtt

Az érintkezők felhelyezése után a műszer 1,55 Volt feszültséget generálva elkezdi működtetni az órát, olyan hatást generálva, mintha elemet helyeztem volna bele. A mutatót másodpercenként kilendítve működés közben méri a szerkezet áramfelvételét, amelynek legmagasabb értéke ebben az esetben 2,5 Mikroamper. A mért érték kielégítő, hisz olyan órák esetén, amely 2 hónap alatt lemeríti az elemet 75 Mikroampert szoktam mérni,

Elemcsere, kicsit másképp

Ilyenkor nyer értelmet a szerviz-tükör fogalma, hisz a műszer beépített áramforrása mérés közben működteti az órát, amely mutatói úgy léptettnek ilyenkor, mintha elemet helyeztünk volna bele. Ebben az esetben két alapvető mérési eredményt tudhatunk magunk mögött. Az óra áramfelvétele ideális, ráadásul látom a tükörben, hogy működik, anélkül, hogy felbontottam volna hozzá egy originál csomagolású elemet.

Quartz szerkezetek áramfelvételi adatai

A quartz-szerkezetek áramfelvétele ugyan olyan fontos mérési adat, mint a mechanikus szerkezetek óránkénti féllengésszáma. Magam rendelkezem olyan szervizfüzettel, amely magába foglalja az összes áramfelvételi adatot, így van mihez igazodni mérés közben. Amennyiben ezen értékek többszörösét mérjük, nem érdemes elemet cserélni az órában, mert hamar lemerül.

Quartz szerkezet elektronikai panelje

Az áramfelvételi értékek drasztikus növekedését két alapvető probléma okozhatja. Egyik az elektronikai panel meghibásodásán alapszik, amikor maga a quartz-elektronika generálja a többletfogyasztást. Túl elektronizált világunkban, ahol mindenhol jelen van az indukciós erőtér, nem sok esélye van egy kevésbé védett panelnak. Lopásvédelmi rendszerek, indukciós sütők és más közvetett okos eszközök elektromos háttársugárzása hamar kivégzi ezeket a kényes integrált áramköröket. Másfelől a többletfogyasztást okozhatja a kerékrendszer elszennyeződése is, amely megnövelve a léptetőmotor nyomatékigényét szintén elemgyilkos hatást generál. Az egyik elektromos, a másik mechanikus problémára vezethető vissza, kimérését úgy tudjuk kivitelezni, hogy leválasztjuk a quartz elektronikát a szerkezetről. Amennyiben elnagyolt áramfelvételi értékeket mérünk egy quartz szerkezeten, érdemes külön diagnosztizálni az elektronikai panelt. Három csavar eltávolítása után műanyag csipesszel leemelhető az áramkör, mely áramfelvétele külön mérhető, akár szerkezet nélkül. Amennyien az eddig kimért magas eredmények határérték közelébe szelídülnek, szinte biztosra vehető, hogy a probléma mechanikus eredetű.

Mérőműszerek használata elemcseréhez

Az óra működik, áramfelvétele is optimális, akár elemet is cserélhetnénk benne, de kíváncsi vagyok az elektronikai-panel beállított pontosságára. Ezen érték kalibrált adat, amelyen nem lehet változtatni, de ha irreális, az óra sosem hozza az elvárt pontosságot. Kiméréséhez egy klasszikus frekvenciamérőt használok, amely kijelzi az óra pontosságát, mégpedig másodperc/hónap kiosztásban.

Witschi QTEST 3000 használati utasítása

A Witschi QTEST 3000 egy autentikus mérőműszer, amely egyidős a hazánkba beérkezett első quartz-órákkal. Működése hibátlan, még a használati utasítás is megvan hozzá.

32768 kHz beállítása

A műszer frekvenciagombját 32768 kHz mérőállásba állítom, ezek után kimérhető a quartz-panel átlagos havi pontossága. Ezen értékek a múltban egy “trimmer” segítségével állíthatóak voltak, manapság integrált frekvenciaként pusztán ellenőrzésre alkalmasak.

Mérés elemcsere előtt

A quartz-szerkezetet feszültség alá helyezem a Sigma multiméter mérőcsúcsainak segítségével. A műszer által szolgáltatott 1,55 volt megegyezik a frissen cserélt elem feszültségével, amely ennek hatására elkezd működni. A működést érzékeli a Witschi Q TEST 3000 műszer, amely azonnal kiméri a quartz-panel frekvenciáját, amely 42 másodperc/ hónap értéket mutat. Az pontosság kielégítő, tulajdonképpen elmondható, hogy eljutottunk addig, hogy érdemes elemet cserélni az adott quartz-órában.

Külső áramforrás alkalmazása elemcsere előtt

Az óra minden paramétere adott az elem cseréjére, amit külső áramforrás segítségével állapítottam meg. Pusztán ezek után jön el a tipikus mozdulat, amikor az órás benyúl fiókjába és kiveszi az ezüst-oxid elemet.

Battery test alkalmazása elemcsere előtt

Sok esetben az elem is tartogathat meglepetést, távol keleti csúcstechnológia ide, vagy oda. A felbontott elemet kimérem, semmit sem bízok a véletlenre. -Battery Test- mérőállásba helyezem a műszert és behelyezés előtt rámérek a frissen kibontott elemre.

Elemcsere adapter

A műszerhez tartozik egy elemmérő adapter, amely bedugható az erre kialakított mérőpont dugaszába. A kiegészítő piktogramja világosan jelzi a polaritást.

Gombelem mérése behelyezés előtt

Felhelyezés után látható, hogy az elem feszültsége gyári értéket mutat.

Quart szerkezet elemcsere után

A diagnosztikával egybekötött elemcsere megtörtént, az óra járóképes és működik. Talán nyögvenyelősnek tűnik a folyamat, de gyakorlati alkalmazásban alig emészt fel öt percnél több időt. A folyamat akár egy ügyféltérben is bevethető, amely látványnak sem utolsó, ha az óra tulajdonosa érdeklődik az ehhez hasonló műszaki folyamatok után. Márkás, ETA, Ronda, Seiko, Stb.., illetve más ismert márkák quartz-szerkezetei gond nélkül javíthatóak hiba esetén is.  Ebben az esetben már csak az óra hátlapjának visszazárása maradt hátra. Örömömre szolgált, hogy az elemcsere diagnosztikai folyamatát megmutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − nyolc =