Egy korabeli esküvői ajándék bemutatása

Rendkívül mozgalmasnak indult az 1901-es esztendő. 63 évnyi uralkodás után elhunyt Viktória, brit királynő. A Daimler-Benz cég bemutatta forradalmi automobilját, amelyet a megrendelő lányáról stílszerűen Mercedes-nek neveztek el, megalkotva ezzel a máig világhírű autómárkát.

Az esküvői ajándék szemből
Az esküvői ajándék szemből

Magyar vonatkoztatásban viszont ezen esztendő tekinthető a házasságok évadjának. Ennek oka abban nyilvánult meg, hogy Horthy Miklós Aradon feleségül vette a megyei földbirtokos lányát, Purgly Magdolnát. (1901.06.22.)

Ez a korabeli sajtó tevékenységének köszönhetően akkora hatást gyakorolt a hazai házassági fogadalom tételekre, hogy szinte egymást érték az esküvők. Egy korabeli nászajándék részét képezte a fotón is megtekinthető emléktárgy, melynek előlapján felfedezhető kámea a fiatal menyasszonyt ábrázolja, dombor faragvány formájában. Alakja és megjelenése a házaspár keresztény értékrendjét tükrözi.

Az esküvői ajándék hátulról megtekintve
Az esküvői ajándék hátulról megtekintve

A cilinderes gátszerkezettel kiegészített asztali óra egy korabeli ötvös munkája, amely a hátlap lenyitása után kulccsal felhúzható. Bár két világháború is beárnyékolta a fiatal házaspár életét, ennek ellenére öt gyermekkel illetve hét unokával bővült családjuk. Több mint hatvan évnyi együttléttel a hátuk mögött szinte kéz a kézben hagyták el a földi életet, békességben, szeretetben.

Kriptájuk a Fiumei úti sírkertben található, nyugodjanak békében. Korabeli nászajándékuk több mint 120 év múltán is a pontos időt mutatja, felelevenítve ezt a büszke, szerelemmel átitatott korszakot.

Örömömre szolgált, hogy ezt a személyre szóló esküvői ajándéknak szánt asztali óra történetét megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × négy =