Egy korai cilinderjáratú karóra bemutatása

Divatirányzatokban jártas hölgyek már az 1800-as évek végén kiaknázták annak előnyeit, ha egy trendi karkötőt miniatűr óraszerkezettel egészítettek ki. Így nem csak figyelemfelkeltő hatást gyakorolt viselete, hanem funkcióval is felruházta az ékszert, hisz akárhányszor rápillantott tulajdonosa, mindig tudta, mennyi a pontos idő.

Egy korai cilinderjáratú karóra szemből
Egy korai cilinderjáratú karóra szemből

Korabeli férfi nemzetség leginkább női hucutságnak értelmezte az ilyen csecsebecsét, figyelmen kívül hagyva annak praktikumát. Viszont az első világháború mindent megváltoztatott, mert a katonák saját zsebórájukat voltak kénytelenek használni a lövészárokban.

Nem tűnt túl életszerűnek, hogy egy ütközet kellős közepén zsebükben matatva órájuk után kutassanak, így sokan már akkor a rögtönzött megoldásokat keresték, hogy a pontos idő mindig szem előtt legyen.

A kezdetleges cilinderjáratú karóra hátulnézetből
A kezdetleges cilinderjáratú karóra hátulnézetből

Mire eljött a várva várt világbéke, a polgári életben is megjelent a karon viselhető óra, mint a dolgozó ember egyetlen ékszere. Bár néhány évtized késéssel, de a férfiak értékrendjében is helyet kapott a karóra fogalma.

A képen is látható, 1920-as évek elején, Svájcban gyártott kezdetleges karóra megtörte az addig egyeduralkodó zsebórák hatalmát. Forrasztott fixfülekkel került forgalomba, amelyet ragasztott, vagy szalag szíjjal hordtak, immáron csuklón viselve.

A korai cilinderjáratú karóra szerkezete
A korai cilinderjáratú karóra szerkezete

Ez a korabeli tömegáru a mindenki által elérhető időmérő szerepkörét testesítette meg. Mind olcsó, tombakból készült óra tokja, mind pedig egyszerű, oldal drukkeres cilinder-járatú szerkezete széles körben elérhetővé tette. Ennek okán megteremtődött annak lehetősége, hogy a felgyorsult világ monoton időbeosztását mérni lehessen, immáron csuklón viselve.

Bár az időmérő minden eleme hideg sajtolással készült, minimalizált anyag használattal párosítva, mégis elketyegett majd száz évet, amely meg is látszik külalakján.

Örömömre szolgált, hogy ezen kortörténeti cilinderjáratú karórát bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − 7 =