Egy korai lengőfüles Roamer férfi karóra bemutatása

Mai szemmel furának tűnhet a képen is látható lengőfüles Roamer karóra. Mérete szerint női modellnek tekinthető, de férfiaknak hordák annak idején, ráadásul büszkén. Szerethető időmérő, amely láthatólag kiszolgálta eredeti tulajdonosát. Mindenképpen érdekes szelete az óragyártásnak, kérem, tartsanak velem ebben az egyperces időutazásban.

Lengőfüles Roamer férfi karóra szemből
Lengőfüles Roamer férfi karóra szemből

Érdekes szelete a második világháború után gyártott időmérők divatirányzatának a képen is megtekinthető, hagyatékból hátra maradt Roamer férfi karóra. Manapság főleg női divatnak betudható fixfüles modell a korai férfi karórák méretnövekedésének alapfázisát jeleníti meg. Ebben az időszakban még nem erőltették a májkrémes doboz méretű óratokokat, hisz a precizitás egyik mítosza a pontosan működő, miniatűr szerkezetekben rejlett. Hazánkban közismert óramárka a második világháború idején is széles körben kedvelt, illetve elérhető árú modellnek bizonyult a korabeli férfiviselet égisze alatt.

Használat miatt göbösre kopott hátlap. Nézzük mi lehet mögötte?
Használat miatt göbösre kopott hátlap. Nézzük, mi lehet mögötte?

Az órát láthatólag sokat viselték, amely meg is látszik göbösre kopott hátlapján. További érdekessége az illusztris időmérőnek, hogy tokjának kialakítása még fixfüles, ennek okán szíjkengyele bonthatatlan. Ebben a korban még nem ismerték a manapság elterjedt rugós stiftes óraszíjat, ezért egy Milton-kapocs segítségével rögzítették az óratokra.

Levéve a hátlapot láthatóvá válik a korabeli óraszerkezet
Levéve a hátlapot láthatóvá válik a korabeli óraszerkezet

Leválasztva a hátlapot megtekinthető a korai, 15 köves MST Cal: 293-as óraszerkezet, amely mai napig pontosan mutatja a kegyetlenül múló időt. Svájci horgony gátszerkezete rendületlenül teszi a dolgát, a veterán időmérő pedig értetlenül nézi a mai, modern 40 milliméter feletti trendi férfikarórákat.

Ritkán találni olyan karórát, ahol az eredeti óraszíj is részét képezi az illusztris időmérőnek. Sokat hevert egy padláson elhelyezett ruhás szekrényben, ahová utolsó tulajdonosa helyezte el. Sosem került volna elő, ha a romos ingatlant nem újítják fel modern kori tulajdonosai. Pusztán ennek köszönhető, hogy eredetileg viselt állapotban került elő.

Örömömre szolgált, hogy bemutathattam mindenkinek ezt a ritka lengőfüles Roamer férfikarórát, MST Cal: 293-as szerkezettel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 4 =