Egy közhasznú információ a múltból

Párperces olvasmányok jelentősége modern világunkban érte el tetőfokát, hisz a közösségi oldalak szöveg-keresztmetszete is ezen igényeknek van alárendelve.

Közhasznú információ a múltból
Közhasznú információ a múltból

Nem is gondolnánk, hogy az 1910-es évek közepén hasonló népszerűségének örvendtek a rövid tájékoztató füzetek, amelyet közhasznú kiadványként ismert meg a korabeli olvasóközönség. Tenyérnyi méretű, fűzött papírfüzet elfér egy farzsebben, annak tartalma 1800 karakternyi szöveget tartalmaz. Elolvasásához átlagosan fél órányi időtartam szükséges, amely lefedi az órajavítás legfőbb mozzanatait, dióhéjba sajtolva.

Ilosvai Hugó szerkesztésében 1916-ban látott napvilágot “Az óra szerkezetének és javításának népszerű ismertetése” című kiadvány, amely 24 oldalba sűríti ezt a mai napig népszerű témát.

A könyv bevezetője
A könyv bevezetője

Örkény István egyperces novelláinak mintájára készült tájékoztatófüzet rendkívül népszerű volt az információra éhes olvasótábor körében. Pfeifer Manó, belvárosi könyv és papírkereskedésében elérhető olvasmányok majd két tucat témát érintettek, amelyeket 12 fillérért bárki megvásárolhatott magának. Vitték is mint a cukrot, hisz számtalan szakmát ölelt át a témaszerkezet, melyek listája a képre kattintva megtekinthető.

A megjelent témák listája
A megjelent témák listája

Ezek között olyan örökzöld ismeretanyagok is felbukkantak, mint például a “Moly és poloska írtása” , vagy a “Selyemhernyó tenyésztése”. Két világháború között élt utazóközönség ugyan olyan lelkesedéssel böngészte ezen kiadványokat az omnibusz tetején, ahogy manapság teszi okos telefonjával a mai fiatalság metróállomások peronjain, vagy elektromos rolleren száguldva a buszsáv közepén.

Úgy látszik, hogy az instant ismeretszerzés élménye ugyan olyan fontosnak tűnt dédapáink idejében, mint mai digitális világunkban. Szerencsére az olvasás öröme kortalanul élvezhető a technika fejlettségétől függetlenül, Johannes Gutenbergtől, Mark Zuckerbergig.

Örömömre szolgált, hogy ezt a korai tájékoztatófüzetet bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + hat =