Egy máltai keresztes rugóház bemutatása

Máltai keresztes nyomaték határolónak nevezik a képeken is megtekinthető rendszert, amely annak működését szemlélteti, gyakorlati műhely környezetében. Az International Watch & Co Schaffhausen Cal:. 74-es zsebórát működtető rugóház roppant elterjedt volt a maga korában, kizárólag minőségi szerkezeteknél.

Akkor lássunk annak működését.

International Watch Co Schaffhausen C:. 74-es zsebóraszerkezet
International Watch Co Schaffhausen C:. 74-es zsebóraszerkezet

Az 1900-as évek elején még nem léteztek azok a mai modern acél ötvözetek, amelyek lehetővé tehették volna az egyenletes nyomaték leadást. Ez annyit jelentett a gyakorlatban, hogy a teljesen felhúzott, illetve a lejárás előtti rugónyomaték alkalmatlan volt a minőségi időmérésre. Ebből kifolyólag egy leleményes megoldással a rugóházat nem lehet teljesen felhúzni, amely egyben nem engedi teljesen lejárni sem.

Máltai keresztes rugóház a csapágylemez leszedése után
Máltai keresztes rugóház a csapágylemez leszedése után

Ennek okán pusztán a motorrugó egyenletes nyomatékot leadó szakasza vesz részt a kerékrendszer működtetésében. A nyitott rugóházról készült fotó szemlélteti igazán, hogy a hajtórugó nincs teljesen lejárva, így nagyjából két fordulatnyi, instabil nyomaték ki van iktatva a működésből.

Ez jellemző a felhúzás utáni állapotra is, hisz innen is kiesik az utolsó két fordulat. Ez a technikai megoldás szabad szemmel nem látható, ezért megbontottam a rugóház csapágylemezét, hogy mindenki megérthesse annak működését.

Lejárt máltai keresztes rugóház, amely az utolsó két fordulatot már nem használja fel
Lejárt máltai keresztes rugóház, amely az utolsó két fordulatot már nem használja fel

Leválasztva a rugóház fedelét láthatóvá válik a technikai megoldás valódi értelme. Bár négy fordulatnyi nyomaték hiányzik a járás tartalékból, viszont a megmaradt működési hossz rendkívül stabil és egyenletes.

Az 1950-es évektől már nem alkalmazták ezt a roppant látványos illetve kreatív megoldást. Egyrészt nagyon drága megoldásnak bizonyult, másfelől pedig addigra kifejlesztettek olyan minőségi acél ötvözeteket, amelyek nyomatéka a teljes működés időtartama alatt lineáris.

Örömömre szolgált, hogy ezen roppan ötletes illetve látványos technikai megoldást bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × négy =