Egy mezővárosi órás ékszerész ébresztő órájának története

Meglehetősen szomorú tekintetű ébresztőóra került befogadására egy Nógrád-Vármegyei vasutas család hagyatékként. Az 1940-es évek közepén gyártott vekkerórát Király Lajos, pásztói órás és ékszerész forgalmazta, amely úgynevezett “Private Label” termékként került boltjának kirakatába.

Király Lajos pásztói órás ékszerész vekker órája hátulnézetből
Király Lajos pásztói órás ékszerész vekkerórája hátulnézetből

Ez annyit jelentett a gyakorlatban, hogy minden elemét a német “Kienzle Uhren GmbH” gyártotta, pusztán a kartonpapír számlap készült az órásmester cégének nevére, a salgótarjáni nyomda jóvoltából. A korabeli üzleti marketing egyik legjobb példáját a szükség hívta életre. Pásztó a mezővárosok egyik ékköveként hatalmas szőlő birtokkal rendelkezett, amely biztos megélhetést kínált a település aprajának-nagyjának. Sajnos a század elején futótűzként terjedő filoxéra fertőzés elpusztította a szőlészetet, vele együtt a borászat majd kilencven százalékát, földönfutóvá téve a város lakóit.

Király Lajos pásztói órás ékszerész ébresztő órája szemből
Király Lajos pásztói órás ékszerész ébresztőórája szemből

Nem maradt más, mint a kapát kalauz-egyenruhára, a metszőollót pedig ébresztő órára cserélve nekivágni a vidéknek, új munkalehetőséget keresve, példának okáért a Magyar Királyi Államvasutaknál. Az így átalakult település, mai modern szóval illetett “Sleeping City” már csak alvó helyként szolgált a pásztóiak számára, melyben hatalmas szerepet játszottak a korai ébredések, ehhez viszont nélkülözhetetlen volt egy megbízható vekkeróra.

Király Lajos pásztói órás ékszerész ébresztő órájának szerkezete
Király Lajos pásztói órás ékszerész ébresztőórájának szerkezete

A képen látható óraszerkezet viszonylag egyszerű kialakítása okán nagy tételben került forgalomba, ennek ellenére majd száz éve működik. Mai napig frászt hozva rám esetenként meg-megszólalva jelzi, hogy ideje elindulni a vasútállomásra, akár vasárnap reggel is. Számos könyvvel, vasúti jeggyel illetve korabeli, állásajánlatokat kínáló újsággal egyetemben került kategorizálásra, amelyek ezt a viszontagságokkal teli időszakot mutatják be az utókornak, jelen esetben minden kedves olvasómnak.

Örömömre szolgált, hogy eme maga nemében ritka ébresztőórát bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 3 =