Egy névjegykártya fotózás előkészületei

Névjegykártya fotózás szereplői
Névjegykártya fotózás szereplői

Nemrég megbíztak egy német órásműhely névjegykártya-arculattervének elkészítésével, melynek témája a következő.

“Romantikus csendélet, zsebórával”

Bár az internet tele van ilyen és ehhez hasonló vágóképekkel, itt az volt az egyik alapkövetelmény, hogy gyakorlati műhelykörnyezetben készüljön a fotó, egyedi kivitelben, a hozzá tartozó leírással együtt. Mivel a publikáció megosztásra került közösségi oldalamon, ezen kritérium máris igazolva van.

Meg is érkeztek hozzá a modellek, amelyek hagytak némi kivetnivalót maguk után. A zsebóra olyan öreg, mint az országút, a sikattyú pedig kopott, agyon van használva. Így kézben tartva nem ihleti meg a szemlélőt, nyilván hozzá kell álmodni azokat a romantikus részleteket, amely lehetővé teszi, hogy egy névjegykártya frontfelületét díszítse. Hogy lesz ezekből katalógus fotó?

Akkor lássuk neki.

A fotózás előkészületei
A fotózás előkészületei

Mivel mobiltelefonnal nem illik ilyen munkát bevállalni, elővettem jó öreg fotómasinámat. Előkészítettem Nikon D-7200-as tükörreflexes fényképezőgépemet, majd felszereltem rá Nikkor AF-S Micro 40 mm f/2.8G  objektívemet. ISO 100, S: 0,50 S, F: 25 beállítási értékek mellett 60 milliméteres fókusztávolságból készítettem pár fotót. Biztosra akartam menni, így az állványra szerelt fényképezőgépet távolról oldottam ki, egy táblagépre telepített Wireless Mobile Utility elnevezésű applikáció segítségével.

Az első kép sötét lett, a második viszont kiégett, a harmadiknál eldőlt a zsebóra, a negyediknél pedig becsengetett a postás. Mire visszaértem, megszakadt a kapcsolat gép és applikáció között. Az ötödik fotó viszont már megütötte a mércét, hisz részletgazdagsága az elvárt igényeket tükrözte.

Az elkészült zsebóra témájú romantikus arculatfotó
Az elkészült zsebóra témájú romantikus arculatfotó

RAW formátumban készült fotón a géphez tartozó WiewNX képszerkesztő program használatával beállítottam az ideális fényértékeket, majd JPEG-re konvertálva egy “GIMP” elnevezésű alkalmazás segítségével végeztem el a művészi illetve finomítási műveleteket. Majd három órát küszködtem egyetlen fotóval, amely ezt a végeredményt produkálta. Bár a fotó elnyerte a megrendelő tetszését, minden elismerésem a professzionális fotósoké és fényképészeké!

Örömömre szolgált, hogy az amatőr szintű fotózás, valós műhelykörnyezetben történő előkészületeit illetve annak végeredményét megoszthattam minden kedves olvasómmal.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + nyolc =