Egy órás esztergagép időszaki karbantartásaBoley & Leinen órás esztergagép, karbantartás előtt

Órásműhelyem igáslovaként használt Boley & Leinen esztergagépem egész nap rendelkezésemre áll, sokat használom. Viszont amikor eljön az idő, ugyan úgy mint egy autónál, érdemes elvégezni időszaki karbantartását. Akkor szedjük szét és lásunk neki.

Siklócsapágyas főorsó

A kétoldalt elhelyezett kúpos siklócsapágyak felelősek a kotyogásmentes futásért, ezért fél évenként szétszedem őket. Természetesen időközben is folyamatos kenést biztosítok részükre, de ez nem pótolja az alapos karbantartást.

A főorsó rögzítésének meglazítás

Egy méretpontos hasított csavaranya rögzíti a főorsót, amely némi befeszítés hatására könnyedén mozgattató.

Porvédők sapkák levétele

Mindkét oldalon található egy-egy porvédő sapka, amely megvédi a kényes főorsót a szennyeződésektől.

Méretpontos sapkák, felhasítva

Ezek a porvédő sapkák is hasított kivitelben készültek, amelyek szintén méretpontosak. Némi aláfeszítés hatására levehetőek a helyükről.

A kiszerelt főorsó, az ékszíjtárcsáva

Az ékszíjtárcsa középső hornyába helyeztek el egy imbusz-csavart, ez rögzíti a hajtásláncot, kioldásával szétszedhető a főorsó. Maga a tengely első osztályú acél, rendkívül méretpontos kivitel.

A kiszerelt menetes főorsó

Maga a főorsó két kúpos csapágyban fut, melynek szorossága a menet segítségével állítható. Ezáltal kopás esetén korrigálható a kotyogás, így mindig precíz munkát végezhetek vele.

A csapágyfémmel bélelt gépváz

A főorsó belseje csapágyfém, akár egy motorblokkokban. Látható, hogy mindig friss olajjal van ellátva, de ez nem helyettesíti az időszaki karbantartást.

Az esztergagép váza üresen

Benzines tisztítás után hagyom megszáradni az alkatrészeket, majd figyelve a tisztaságra némi olaj felvitele közben elkezdem a főorsó összeépítését.

Benzines mosás és száradás után

Minden tiszta és csili-vili, szerencsére kopás nem látható rajta, pedig majd 40 éves konstrukció. Anyagszerkezete kiváló, békebeli német minőség.

Összeépítés előtti olajzás

Mivel szárazon sosem rakunk össze hajtásláncot, vagy motort, alapos kenés alkalmazása közben végzem el a végszerelést. Ebben az esetben hígabb műszerolajat használok, majd később áttérek a félszintetikus hajtóműolajra.

A kúpos csapágy bőséges kenése összeépítés elött

A kúpos szorítóelem így néz ki, alaposan átolajozva, összeépítés előtt. Korához képest nagyon jó állapotban van, pedig sokat taposták annak idején, ráadásul én is szinte minden héten használom.

A precíz kialakítású szorítógyűrű

Maga a hasított rögzítőcsavar nagyon szorosan jár, egész addig, amíg be nem feszítek egy csavarhúzót a résbe. Ezzel a módszerrel könnyedén beállítható az optimális futás, majd kihúzva minden egyéb rögzítés nélkül a helyén marad.

A szorító gyűrű finombeállítása

Az optimális futást és holtjátékot a főorsó mozgatásával tudom beállítani. Amikor elértem a megfelelő beállítást, mindent visszaszerelek a helyére. Felpattintom mindkét végére a zárósapkát és innentől már csak félszintetikus hajtóműolajat használok a kenéshez, az olajzó nyílásokon keresztül.

Ipari mikroszkóp beállítása

Az esztergagép karbantartása elkészült, már csak a fedélzeti sztereó-mikroszkóp beállítása maradt hátra. Időként az optikát is szétszedem, mert hajlamos a penészesedésre, nem beszélve arról, hogy a felvágódó forgácsok összekenik az “aszférikus” lencsék érzékeny felületét.

Ipari sztereó mikroszkóp tisztítása összeépítés előtt

Ezeket levegő-aeroszol, vagy porpumpa használatával tisztítom ki, a lencsék felületét pedig “LensPen” segítségével zsírtalanítom.Ugyan ezeket az eszközöket használom a fényképezőgép optika karbantartásánál is.

Az ipari sztereó mikroszkóp világításának visszakötése

A telepített sztereó mikroszkópnak tartozéka a beépített világítás, amely fokozatmentesen szabályozható fényerőt biztosít forgácsolás közben.

A szorítógyűrű kalibrálás

A mikroszkóp váz közepén van egy szorítógyűrű, amely tetszés szerint állítható. Mivel maga a mikroszkóp-fejegység a gépre van rögzítve és folyamatos rezgésnek van kitéve, így fennáll a veszélye, hogy a rögzítési pont kilazul. Ebben az esetben a szorítógyűrű meggátolja azt, hogy vétlen kioldás esetén az optika a főorsóra zuhanjon, összetörve a lencséket. Egyetlen imbusz-csavar rögzíti a helyén.

Az ipari sztereó mikroszkóp fejegységének beállítása

Összeépítés után így néz ki a frissen karbantartott Boley & Leinen órás-esztergagép, felszerelt sztereó mikroszkóp fejegységgel.

A 100 milliméteres munkatávolság beállítása

A sztereó mikroszkóp optimális munkatávolsága 100 milliméter, amely alkalmas arra, hogy elég távol legyen a munkadarabtól. Az optika nagyítása 20 és 30 szoros értékek között állítható, magam a 20 szoros nagyítást használom a gyakorlatban.

A szorító gyűrű rögzítése

A beállított 100 milliméterhez rögzítem a szorítógyűrűt, amely megakadályozza, hogy vétlen kioldás esetén az optika rázuhanjon a munkadarabra.

A teljesen felszerelt Boley & Leinen órás esztergagép

Az időszaki karbantartáson átesett Boley & Leinen órás esztergagép így néz ki a gyakorlatban, teljes harci díszbe öltöztette.

Az órás esztergagép menetkész állapotban

A következő karbantartást fél év múlva végzem el újból, addig csak után olajazással javítom a gép futását.

A szupportok és késtartók kenését is elvégeztem

Természetesen a két szupport és késtartó karbantartását is elvégeztem, így egy jó darabig csak használni kell a gépet.

Fényképezőgépre cserélt ipari mikroszkóp

A sztereo-mikroszkóp állványzata kompatibilis Nikon D 5300-as tükörreflexes fényképezőgépemmel, így egyetlen mozdulattal átcserélhető a két rendszer.

Az órás esztergagép kenés és karbantartás után

Az órás esztergagép általános karbantartása elkészült, amely remélhetőleg hosszú és kopásmentes működéssel köszöni meg a beavatkozást. Örömömre szolgált, hogy a műveletet megoszthattam mindenkivel. Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − hét =