Egy Rolex karóra hátlapjának szakszerű nyitása

Nyitásra előkészített Rolex karóra

Rolex órákról sokaknak a gátlástalanság és a mérhetetlen vagyon jut eszébe, amely páratlan gazdagsággal párosul. Don Corleone, Jockey Ewing karján számos filmben kapott szerepet, mely mindenki számára ismertté tette az egész világon. Némely esetben misztikum övezi a márka létét, amely nem alaptalan. Már az óra nyitása sem egyszerű, hisz ahhoz, hogy feltárja szerkezetét, speciális nyitókészülékre van szükség.

Speciális Rolex nyitó használata

Nagyon sok óragyártó protektív védelemmel látja el az óra szerkezetét, amely segít az állagmegőrzésben. A Rolex sajátos módon mindezt azzal fokozza, hogy azok számát is lekorlátozza, akik illetéktelenül akarnak javítást végezni a szerkezeten belül. Megakadályozza, hogy boldog-boldogtalan hozzáférjen a méregdrága óraműhöz, esetleg kárt okozva benne. A hátlap saját erőből szinte nyithatatlan, pusztán annak tárul fel, aki megfizeti a borsos árú nyitókészüléket.

A Rolex tipikus emblémája

A számlapon lévő felirat olyan óramárkát takart, amely megköveteli a komoly felszerelést. Aki szervizelni szeretné, kénytelen beszerezni a méregdrága nyitókészletet, amely alkalmas a hátlap roncsolásmentes nyitására.

Rolex Oyster 1935-ből

A régebbi kiadású modellek is ugyan ezzel a módszerrel nyílnak. Az 1935-ben készült Rolex Oyster hátlapja is kinyitható a modern gyári készlet segítségével. Ezen modellek menetkiosztása még a perem belsejére kerül, illetve az üvegráma szintén menet segítségével záródott.

A Rolex Triplock menetes koronája

Természetesen a speciális nyitás nem csak arra szolgál, hogy kizárják az illetékteleneket a javításból. Az óra menetes koronája is erről tanúskodik, hisz a legtöbb modell 100 méterig is vízmentes. A szabadalmaztatott megoldás alkalmas arra, hogy nagy nyomatékkal le lehessen zárni a hátlapot.

A Rolex hátlapja

Megfordítva ezt a képet mutatja a hátlap. A felületen fogódzási pont nem található, pusztán a peremen elhelyezett recézet. Erre a vékonynak látszó felületre illeszthető rá a nyitó pereme.

Rolex hátlap recézete

A vékony, szinte illusztrációnak tetsző nyitási pont elégséges ahhoz, hogy talán az óraiparban elérhető legnagyobb nyomatékkal nyithassuk, vagy zárhassuk a hátlapot.

A Rolex hátlap recézete közelről

A vékony perem fogazata éles, határozott, a kialakított nyitó tulajdonképpen kényszerkapcsolatba kerül vele, így a kiugrás, vagy megcsúszás lehetősége ki van zárva. Más, alternatív eszközzel csak roncsolni lehet a felületet, amely a későbbi szakszerű nyitást is meggátolja.

Bergeon No’5537 Rolex nyitó

Az óratok nyitását nemes egyszerűséggel lekorlátozták egy speciális szerszámra. A Bergeon No’5537-es célszerszám beszerzési ára újonnan majd 60 000 forint, így kinyitni főleg az tudja, aki rendelkezik ilyennel. Természetesen léteznek alternatív megoldások, utángyártott eszközök, de minden próbálkozás magában hordozza annak veszélyét, hogy a recézet megsérül.

Rolex, az amerikai elnökök órája

Az Egyesült Államokban a Rolex óramárka szimbólummá nőtte ki magát, viselését csak a jómódú középpolgári réteg engedhette meg. Mégse került a gyűlölet középpontjává, hisz a gazdagság mellett az Elnökök órájaként is bevonult az USA történelmébe, hisz minden 100 000 darabot egy regnáló elnöknek ajándékozta a cég, amit ők szívesen viseltek is. Ez elég volt ahhoz, hogy a hazafias érzelmű állampolgárok is tiszteljék a márkát, még ha nem is engedheti meg maguknak. Főleg ha olyan történelmi személyiségek viselték napi szinten mint pld. Dwight D. Eisenhower, az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke.

A gyári Rolex nyitókészlet

A hat darabos készlet készlet lefedi az összes méretet a legkisebb női hátlaptól a legnagyobb férfi modellig.

Hat darabos Rolex nyitó

Természetesen sok cég gyárt hasonló célszerszámot, de ha minőségi eszközzel akarunk dolgozni, érdemes méretpontos megoldást választani. Egy acél tok esetén a recézet sok mindent kibír, de a márka modelljei közt számos arany kivitel is létezik. Ezen modelleknél maga a hátlap is 18 karátos aranyból készült, amely nagyon képlékeny, lágy anyag. Amennyiben egy utángyártott, pontatlan nyitó fogazata nem illeszkedik rá nyitás közben ledarálhatja a kialakított recézetet.

Bergeon No’5537 nyitókészlet

A nyitó nemes egyszerűséggel egy papírdobozban helyezkedik el, az áttételi nyitókart úgy kell beleilleszteni a kiválasztott nyitófejbe. A kiváló anyagból készült szerszám kivitele galvanizált, minőségi látványt nyúlt használójának.

A kiválasztott Rolex adapter

Kiválasztás után már csak az áttételi kart kell belehelyezni, és előkészíteni az óratok nyitás közbeni rögzítését.

Rolex nyitó recézete

A fogazat méretpontosan illeszkedik a recézetbe, nem kotyog rajta. Mindegyik nyitó betét ugyan így van kialakítva, fogazta tökéletes. A nyitószerszám abból univerzális, hogy használatával kinyitható a Tudor óramárka hátlapja is.

A Rolex nyitó recézete közelről

Megfordítva látható, hogy a nyitó recézete azonos a hátlap fogazatával. Rányomva hatalmas nyomaték fejthető ki vele.

A Rolex nyitó erőkarja

A nyitókar beillesztése után már csak az óratok stabil rögzítését kell megoldani, mert ezek a hátlapok szabad kézben szinte biztos hogy nem nyithatóak. Mivel az óra vízmentes és a tengerentúlon főleg sós tengervízben is használják, számos esélytelen kategóriát megtestesítő példánnyal találkoztam már.

Állványos óratok nyitó

Az óratok stabil befogását állványos toknyitó rögzítősatujába érdemes kivitelezni, mert itt a legkisebb elmozdulásának veszélye.

Állványos Rolex toknyitó

Az állványos toknyitó egy jól tapadó gumitalpakra szerelt lapra van csavarozva. Az eleve nagy tömegű eszköz a gumilábaknak köszönhetően úgy tapad az órás asztal lapjára, mint valami gekkó.

Rolex nyitása

Stabil befogás után már csak a nyitót kell ráhelyezni és kilazítani a hátlapot. A két műanyag betét méretpontos, nem engedi elforogni az óratokot nyitás közben.

Rolex tok nyitása

Rátéve és két karral megragadva igyekszem egyetlen mozdulattal kinyitni a hátlapot, de néha nem olyan egyszerű. Az óravilágba léteznek olyan vicces fiúk, akik igyekszenek kiaknázni a zárás lehetőségeit. Arra gondolnak, ha már rendelkeznek ilyen szerszámmal, olyan erővel zárják le, hogy még véletlenül se tudja kinyitni a szakma azon szereplője, aki nem rendelkezik ilyennel. Mert a magyar szakember fifikás, vannak módszerek, amellyel kinyitható egy kevésbé szoros hátlap, célszerszám nélkül.

Rolex nyitó adapterek

Sajnos ebben az esetben nem számolnak azzal, hogy a korrózió, és a sós izzadság rátesz a többletnyomatékkal lezárt hátlapra, amely ezáltal szinte nyithatatlanná válik. Ebben az esetben elő kell venni a nagyágyút, amely még nagyobb nyomatékot fejt ki a hátlap recézetén. Ezzel a módszerrel még a legmakacsabb hátlap is biztonsággal kinyitható. Az A&F állványos nyitókészülékhez tartozik olyan adapter, amely ezen hátlapokat is biztonsággal kinyitja.

Állványos Rolex nyitó kiválasztása

A központi adapter felszerelhető a nyitófej helyére és ugyan úgy hat darabból áll, mint a Bergeon nyitója, csak ez A&F márkájú.

Méretes Rolex nyitó adapter

A művelet itt is úgy kezdődik, mit az előzőekben. Kiválasztom a megfelelő, méretpontos adapter, és felpróbálom a hátlapra.

Rolex hátlap nyitása

Az 1970-es években készült Rolex adapter szintén jó minőségű acélból készült, színvilága fekete. A nyomatéktöbblet abból adódik, hogy a készülék erőkarja dupla olyan hosszú, mint a Bergeon nyitóé.

Állványos Rolex nyitó munka közben

Felhelyezem rá a fordítóbetétet, óvatosan rátolom, felfújom az arcomat és egyetlen mozdulattal kinyitom vele a hátlapot.

Rolex hátlap nyitás után

A hátlap kinyílt, így hozzáférhetővé vált a szerkezet, kezdődhet a javítás. Bár kicsit nagyobb erő kellett a nyitáshoz, de az állványos nyitónak nincsenek korlátai.

Rolex hátlapja nyitás után

A hátlap megadta magát, feladta a harcot, könnyedén elbánt vele a nyitóadapterrel ellátott állványos nyitó.

Rolex hátlap hibátlan recézete

A hátlap pereme hibátlan, nem igazán viselte meg a nyitás művelete. Gond mindig akkor szokott lenni, amikor nekiesnek egy kombinált toknyitóval és elpasszírozzák a hátlap egy, vagy több fogát.

Rolex nyitó használat után

Kimondott célszerszámmal könnyű dolgozni és aki rendszeresen foglalkozik Rolex javítással a nyitó ára is hamar megtérül. Ráadásul könnyedén lehet visszatérő kuncsaftokat szerezni, mert ha magam zárom le a hátlapot javítás után állványos toknyitóval, garantált, hogy csak én tudom újra kinyitni.

Örömömre szolgált, hogy a beavatkozás képi részleteit megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente  www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − öt =