Extrém szíjcsere egy Gucci Donna karórán

Gucci 105 Donna
Gucci Donna 105 (Fotó forrása: wortpoint.com)

Talán egy szivárványszínű unikornis hátán történő felhőtlen lovaglás nyújthat nagyobb örömöt annál, mint egy ilyen Gucci Donna 105-ös ékszeróra birtoklása. Hölgyek álmainak netovábbjaként is felfogható időmérő sérülékeny jószág, érdemes rá vigyázni. Sajnos ez nem mindig kivitelezhető.

Gucci Donna 105 divatóra, némi hibával
Gucci Donna 105 divatóra, némi hibával

A képen is megtekinthető Gucci Donna 105-ös karóra egy unikornis hátán történő lovaglás híján elszenvedte a városi közlekedés modern kori kihívásait.

Hölgy tulajdonosa ugyanis elektromos rollerrel nekiment egy útszélen hagyott hasonló kétkerekűnek. Sajnos a méregdrága karóra romjaiba hullott, de nem kell eltemetni, szerencsére megmenthető.

Akkor lássuk neki.

Elektromos rollerek világa
Elektromos rollerek világa

Sajnos hazánkban még nem alakult ki az alternatív közlekedés kultúrája, hisz ahol véget ér a küldetés, ott kerül letámasztásra az elektromos roller. Néha bevásárló központ parkolójában, de még patakparton is láttam hasonló kétkerekűt, amelyen nem nehéz átesni.

Törött, hiányos Gucci karkötő
Törött, hiányos Gucci karkötő

Az óra egyik karpántja ráadásul belepottyant a csatornába így eredeti konstrukciója menthetetlenné vált. Sebalj, egy méret azonos bőrszíj felhasználásával hordhatóvá varázsolom az órát, amelynek eredeti tulajdonosa is örülni fog.

Eldőlt roller, mint farsangi jelmez
Eldőlt roller, mint farsangi jelmez

Ezekkel a kis kerekű rollerekkel nem nehéz elesni, ráadásul egyesekben olyan mély hatást tett, hogy volt aki eldőlt rollernek öltözve hívta fel magára a figyelmet egy farangi rendezvényen.

Ezzel elmondható, hogy trendivé vált bukni rollerrel, ennek okán talán a térfigyelő kamerarendszer vezérlőtermében ülő operátoroknak sincs miért térdüket csapkodni a röhögéstől. Ezzel a témát le is zárhatjuk, térjünk át az óra átalakítására. (Fotó forrása: @emdubbbb / Twitter)

A kiválasztott királykék bőrszíj
A kiválasztott királykék bőrszíj

Első lépésben eltávolítottam az eltört maradványokat, és a kiválasztásra került királykék bőrszíj méretét is leellenőriztem. Minden stimmel, így indulhat az átalakítás.

Óraszíj méretének ellenőrzése
Óraszíj méretének ellenőrzése

Maga a bórszíj 12 milliméter széles így annak közepére kiszerkesztem a bevágás helyét. Egy régi mérőeszköz segítségével határozom meg a méretet, amit egy kedves olvasómtól kaptam ajándékba, használatra.

Középfurat kivágása a bőrszíjon
Középfurat kivágása a bőrszíjon

Órás szegecselő segítségével kivágom a szíj közepét, amelyhez kiválasztottam a méret azonos alsó furatot. Szinte bőrlukasztóként alkalmazva egy kontúros és kellőképpen íves kivágást ejtek a szíjon.

Órás szegecselőkészlet használata bőrlyukasztóként
Órás szegecselőkészlet használata bőrlyukasztóként

Egy utolsó méretellenőrzés után előveszem a kalapácsot és egyetlen, határozott ütéssel kivágom a közepét. Ritka alkalmak egyike, hogy bőrlukasztónak használok egy órás szegecselő-készletet.

Bőrszíj tágítása
Bőrszíj tágítása

Gondos szerkesztés eredményeképpen középre került a kivágás, amely méret azonos a tokfüllel. Kissé szoros a bőrszíj furata, ezért egy felmelegített bőröző szerszám segítségével kitágítom, hogy beleférjen a menetes stift.

Rugós stift illetve menetes toldalék keresése
Rugós stift illetve menetes toldalék keresése

Rengeteg periferiális kiegészítő áll egy gyakorló órás rendelkezésére, rugós stiftek illetve menetes toldalékok formájában. Már csak annyi dolgom van, hogy megtaláljam a megfelelőt.

12-es menetes toldalék, beszerelés előtt
12-es menetes toldalék, beszerelés előtt

Némi kutatás, keresgetés, illetve próbálgatás után megtaláltam a megfelelő menetes toldalékot. Hasznos kiegészítő, hisz sok hasonló kengyel-kiképzésű karóra létezik a piacon, amelyeknél szíjcsere alkalmával ildomos ezeket is cserélni.

A menetes zárósapka leválasztása
A menetes zárósapka leválasztása

Mérete 12 milliméter, melynek egyik oldala menetesen oldható. Leválasztva a csavart így néz ki a toldalék, beszerelés előtt. Anyaga aranyozott színesfém, amely üreges kiképzésű.

Felszerelt bőrszíj
Felszerelt bőrszíj

Átnyomtam a méretes toldalékot a bőrszíj illetve a középkonzol furatán, így már csak a zárócsavarokat kell felhelyeznem a helyére. Ehhez dupla-pengéjű csavarhúzóra lenne szükségem, vagy ehhez hasonló eszközre.

Dupla pengéjű csavarhúzó készítése
Dupla pengéjű csavarhúzó készítése

Dupla-pengéjű csavarhúzó nagy segítséget jelentene a végszerelésnél, de magam nem rendelkezem ilyen csecsebecsével. De sebaj, gyorsan készítek egyet a művelet kivitelezéséhez.

Befogás után, használatra készen
Befogás után, használatra készen

Órás marógépem osztófejébe befogtam egy hagyatékból származó régi csavarhúzót, így el is készült az alkalmi célszerszám. Segítségével elkerülhető, hogy a toldalék ellendarabja elforduljon annak meghúzása közben.

Ellencsavar meghúzása
Ellencsavar meghúzása

Dupla-pengéjű csavarhúzó lényege abban rejlik, hogy alá támassza, illetve rögzítse a toldalékot meghúzás közben. Segítségével megfelelő erővel meghúzható a zárócsavar anélkül, hogy elforogna.

Az átalakított női óra szemből
Az átalakított női óra szemből

Az átalakított karóra elkészült, fémszíját amputálva, műlábakkal, akarom mondani bőrszíjjal új életet kezdett. Tulajdonosa is időközben felgyógyult, így remélem örömöt okoz neki az átalakított, újból trendi kinézetű Gucci Donna 105-ös időmérő.

Variálható bőrszíj
Variálható bőrszíj

Királykék bőrszíjjal roppant elegáns hatást kelt az óra látványvilága. Előnye, hogy szinte bármilyen bőrszíj felszerelhető rá, évszaktól, identitástól illetve színvilágtól függetlenül. Már csak el kell kerülni a trehányul leparkolt elektromos rollerek erdejét, ezáltal az időmérő öröknek tekinthető.

Elemcsere közben
Elemcsere közben

Mindig kíváncsi voltam, milyen szerkezet ketyeg egy ilyen méregdrága divatórában. Mivel az elem cseréje is aktuálissá vált, belenéztem a hátlap alá. Egy Gucci nevére dedikált ETA quartz szerkezet teszi a dolgát csendben, takarékos energiafogyasztással kiegészítve. Mivel nem rendelkezik másodpercmutatóval, kerékrendszerének elég 8 másodpercenként léptetni egyet, ezáltal a szerkezet szinte alig fogyaszt, így elég két és fél évente elemet cserélni benne.

Viselésre kész Gucci Donna 105-ös divatóra elkészülte után
Viselésre kész Gucci Donna 105-ös divatóra elkészülte után

Maga a publikáció nem fedi fel a beavatkozás valós időtartamát, de gyakorlati műhelykörnyezetben nagyjából.harminc percet vett igénybe a kivitelezés. Örömömre szolgált, hogy az átalakítás műveletét bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − hét =