Felhúzótengely méretre igazításának művelete

Méretre igazítás

Felhúzótengely méretre igazításának művelete sokszor elvégzett rutinmunka. Bevált gyakorlat az órásműhely életében, hisz néha tizedmillimétereken múlik, hogy működik-e a helyére szerelt felhúzótengely vagy sem.

Proxxon LB 100-as mikromotor

Szükség lesz egy multifunkcionális készülékre, amely az órajavítás traktorjaként számos műveletre alkalmazható. Felhasználási területe szinte végtelen, sima asztali gépkén is használható, de befogható szupportköszörűnek is.

A mikromotorként használatos eszközt minősége szinte professzionális amely nem más, mint egy Proxxon LB 100-as mikromotor. Műanyag kofferban tulajdonomba került kisgépet kifejezetten erre a célra vásároltam.

 

 

Proxxon LB 100-as mikromotor kofferben

Maga a kisgép méretpontos, igényes darab. Hosszú, 100 milliméteres alumínium nyaka befogató az általam készített rögzítőrendszerbe.

Proxxon LB 100-as mikromotor csapágyazott tengelyvége

A szupportmotor vége duplán csapágyazott, csendes futású főorsóban végződik, amely 5000-töl 20000-es fordulatszámig fokozatmentesen állítható. Szorítópatronok segítségével 0-tól 3 milliméterig bármi befogható tokmányába, legyen az fúró, maró, vagy köszörűbetét.

Proxxon LB 100-as mikromotor tartozó patronkészlet

A 18 darabos patronkészlet szinte bármit befog, lesz is mit, mert tartozik hozzá egy legalább 150 darabos BIT hadsereg. Fúró, marófejek, profilköszörűk, polírozóbetétek és gumikövek tömege fogható be a kisgépbe.

Proxxon LB 100-as mikromotor fordulatszabályzása

A fordulatszám tárcsa segítségével szabályozható, természetesen fokozatmentesen. Kivitele szinte professzionális, akár órákon keresztül üzemeltethető, melegedés nélkül.

Proxxon LB 100-as mikromotor befogóadapter

Ahhoz hogy rendszerszinten be tudjam fogni az órás satuba, méretpontos konzolokra van szükségem, amely stabilan rögzíti a meghajtást. A két egyforma acélkonzol erre a célra készült, a Proxxon saját gépeihez. Hosszas kutakodás után az internet végtelen tengerén bukkantam rá.

Satuba fogott csiszológép

A felhúzótengely (FET) méretre igazítása elvégezhető kézi eljárással, de ha gyorsítani akarunk rajta és van gépünk hozzá, érdemes gépesíteni. Egy ilyen alkalmi csiszológép ezen felül kismillió más dologra is használható.

Könnyedén telepíthető kivitel

Elég befogni a satuba és kész is az alkalmi csiszológép, amihez legalább 150-féle betét áll rendelkezésemre. Csiszolás, fúrás, méretre igazítás egyetlen helyen, ráadásul szempillantás alatt.

Szorítópatronok

Partonok segítségével a szerszámbetétek könnyedén befoghatóak.

Gyémántbevonatú tárcsa

A gyémánt bevonatú korong pedig még a legkeményebb anyaggal is elbánik, legyen az egy edzett tengely vagy esztergakés.

Méretre igazítva

A felhúzótengely méretre igazítás után.

A felhúzótengely beépítve

“Brauswetter János Szegeden” zsebóra felhúzótengelye, új 316L-es acél karóratokjához igazítva.

Brauswetter János Szegeden zsebórabeépítés

Örömömre szolgált, hogy a felhúzótengely méretre igazításának műveletét megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

2 Comments

  1. Tisztelt Levente, érdeklődve olvasom írásait! Szeretném megkérdezni, a befogókat hol sikerült vásárolni?
    Köszönöm válaszát:
    Perjési Péter

    Perjési Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − négy =