Hajszálrugó felhelyezése a billegőtengelyre

Roppant praktikus segédeszközt készített egy korabeli szakember, melyek alapanyagát praktikusan két forgalmi pénzérme szolgáltatta. Vélhetőleg sokat használta a gyakorlatban, mégpedig a billegő hajszálrugójának roncsolás mentes visszahelyezésére, illetve beállítására. Akkor nézzünk bele a fémdobozba, amit egyik pályatársamtól kaptam, postai küldeményként.

Házi készítésü célszerszám a fémdobozban
Házi készítésű célszerszám a fémdobozban

A boríték felbontása után egy békebeli fémdoboz nézett velem szembe, NEOCARBOLAX néven. Az enyhe hashajtóként ismert gyógyszer dobozát előszeretettel használtak a múltban alkatrészek, csapágykövek, vagy csavarok tárolására az órások, így igazi időkapszulának tekinthető.

Célszerszámok a fémdobozban
Célszerszámok a fémdobozban

Kinyitása után láthatóvá vált a tartalom, amely egy korabeli újság darabjával lett kibélelve. Két olyan pénzérmét tartalmaz a doboz, amely egy órás keze munkáját dicséri. Ezek a célszerszámok a műhelyfelszerelés részét képezhették, hisz felületük kopott.

Tízforintos pénzérme, célszerszámmá alakítva
Tízforintos pénzérme, célszerszámmá alakítva

Az egyik ilyen, kezemben tartott pénzérmét alkalmazni is fogom a gyakorlatban, egy törött billegőtengely cseréje kapcsán, így most kiderül, mire is gondolt a korabeli mester, amikor megalkotta ezt a célszerszámot.

Szegecselőpadkára helyezett pénzérme
Szegecselőpadkára helyezett pénzérme

Ezek a bevágásokkal kiegészített furatok leginkább kulcsnyílásokra emlékeztetnek, pedig funkciójukat tekintve a vezetőkő védelmére szolgálnak.

Tudvalevő, hogy a billegő trombitacsapja után talán a vezetőtárcsa emelőkövét a legkönnyebb eltörni, így védelmére igen nagy hangsúlyt kell fektetni.

A célszerszám, használat elött
A célszerszám, használat elött

Maga az átalakított pénzérme több, eltérő méretű furatot is tartalmaz, amelyek főleg orosz kaliberű időmérőkhöz készültek. Természetesen egyéb, hasonló méretű óraszerkezet vezetőtárcsáihoz is használható, amennyiben lefedi azok alapméreteit.

Billegőkoszorú a hajszálrugó felhelyezése elött
Billegőkoszorú a hajszálrugó felhelyezése elött

Alkalmazása roppant egyszerű, csak fel kell helyezni a szegecselő padkára, majd a megfelelő méretű furat kiválasztása után belehelyezni a billegő vezetőtárcsáját. Ügyelni kell arra, hogy a sérülékeny vezetőkő a furat kimunkálásába illeszkedjen, majd kezdődhet a hajszálrugó visszahelyezése.

A hajszálrugó szakszerű felhelyezése
A hajszálrugó szakszerű felhelyezése

Hajszálrugó gyűrűjének méretéhez választom ki a szegecselő betétet, hisz ez lesz az egyik feltámasztási pont. A másik feltámasztási felület maga a vezetőtárcsa pereme lesz, amely pontosan beleilleszkedik a pénzérme egyik kimunkálásába.

Hajszálrugótőke beállítása az elhelyezett jelzések alapján
Hajszálrugótőke beállítása az elhelyezett jelzések alapján

Enyhe nyomás hatására a megfelelő helyzetben visszahelyeztem a hajszálrugót a tengelyvállra, anélkül, hogy megsérült volna. Ráadásul a pénzérme felületén kialakított vonalak a hajszálrugó tőke gyári pozícióját jelölik, így ha összeigazítom a koszorúval, a billegő középhelyzete biztosítva lesz.

Jelen esetben egy Doxa Cal: 103-as törött billegő tengelyének cseréjéhez használtam ezt a speciálisan kialakított pénzérmét, amely maradéktalanul betöltötte funkcióját. Bár a jelölések nem Doxa kaliberekhez készültek, a hajszálrugó középhelyzete mégis megegyezik a pénzérmén kialakított vonalakkal.

Korabeli kétforintos, mint célszerszám
Korabeli kétforintos, mint célszerszám

A fémdobozba rejtett, kétforintosból kialakított célszerszám ugyan ezt a célt szolgálja, csak kisebb méretű, női óraszerkezetek billegőkoszorúihoz tervezve. Rendkívül ötletes megoldásnak tartom ezen kreativitás gyakorlati megnyilvánulását.

Visszahelyezés után, beállítás közben
Visszahelyezés után, beállítás közben

Bár ilyen praktikus kiegészítő gyári minőségben is kapható, de így elkészítve sokkal többet ad az órajavítás szépségéhez, hisz sugárzik belőle a szakma szeretete. Örömére szolgált, hogy ezt a házilag készített célszerszámot bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 1 =