Ipari sztereó mikroszkóp az órásműhelyben

 

Látássegítő eszközök

Az órás nélkülözhetetlen szerszámai között szerepelnek a különböző lupék, fejre illeszthető nagyítók és más látássegítő eszközök. Az alkatrészek kis mérete miatt ilyen kiegészítőkből több fajta is rendelkezésemre áll, de használatuk sok esetben korlátokba ütközik. Három négyszeres nagyításuk lehetővé teszik a napi órajavítás gyakorlatát. Használatuk roppant egyszerű, csak felilleszti az ember a szemére és megfelelő megvilágítás esetén elé tárul a javítás nagyított felülete.

Ipari mikroszkóp

Amikor komolyabb, plasztikusabb látóteret szeretnénk elérni, érdemes beszerezni egy sztereó mikroszkópot. 10* nagyítástól 30*-ig fokozatmentesen állítható, beépített alsó és felső világítása segít a vizsgálandó óraszerkezet leképezésében. A látómező rendkívül éles, kontrasztos, lupéval, nagyítóval sosem láthatunk ilyet, az alkotott kép minősége fantasztikus.

Felhasználása az órajavításban

Stabil befogóeszköz segítségével a vizsgálóasztalra helyezzük a órát. A megvilágítás és az optikai zoom beállítása után elénk-tárul a nagyított kép. Térben elhelyezkedő valós képet kapunk, akár egy hajszálrugócsipesszel is megfoghatunk bármit, amit az optikában látunk. Segítségével olyan kopásokat, sérüléseket is diagnosztizálhatunk, amit hagyományos “lupé” alatt esélyünk sincs meglátni. Hajszálrugó épségének vizsgálatától a járat fogódzásáig a foghézagok feltérképezésén át még millió tevékenységre használható optikai műszer.

Nagyítás kiválasztása

A nagyítás igény szerint kiválasztható. Tízszerestől a harmincszorosig szabadon választhatunk.

Mikroszkóp telepítése

Az optikai műszert érdemes egy világos, tiszta helyre helyezni. Erre alkalmas az órásasztalom letisztított platformja.

Szemtávolság beállítása

A szemtávolság szabadon változtattató a két optika mozgatásával, így a mikroszkóp személyre szabható.

Dioptriaállítás

A fejlesztők gondoltak a két szem eltérő dioptriájú éleslátásáról, így az egyik optika szabadon fókuszálható, akár a professzionális távcsöveknél.

Tárgyasztal

A mikroszkóp vizsgálófelülete egy műbőrrel bevont korong, ahol karcolás mentessen mozgatható a vizsgálandó óraszerkezet.

Sztereó kép előállítása

A plasztikus, térbeli képet a mikroszkóp négy nagyítólencse segítségével állítja elő. Az üvegből csiszolt lencsék torzítás mentessen továbbítják a vizsgálandó alkatrész képét a felső optikához.

Javítás a mikroszkóp alatt

Akár komplett javítást is végezhetünk a mikroszkóp segítségével. Eleinte kissé szokatlan, de pillanatok alatt elsajátítható a vele elvégzett munka. Egy bepréselt csapágykő magassága ugyanúgy ellenőrizhető vele, mint egy rejtett csapkopás, vagy a hajszálrugó-karakterisztikájának eltérése.

Nagyobb állítási lehetőség

A masszív konzol egy 32 milliméteres acélcsövön szabadon állítható és adott helyzetben rögzíthető egy ponton. Rögzítéséről egy forgatógomb gondoskodik

Élesség beállítása

A konzolon történő beállítás után behangolhatjuk a látómezőt. Az éles kép finombeállításához egy fogasléces mechanika áll rendelkezésemre, mely könnyen és fokozatmentesen, tekerőgomb segítségével szabadon állítható.

Masszív kivitel

Masszív, stabil kivitele miatt könnyen megáll a munkaasztalon. Négy gumiláb segítségével csúszásmentesen kezelhető.

Vizsgálólámpa csatlakoztatása

A vizsgálólámpa 12 voltos áramellátása jack-dugó segítségével csatlakoztatható a mikroszkóp középkonzoljához.

Fémjelek vizsgálata

Beütött típusjelek, kaliberszámok átvizsgálásával megelőzhetjük például a manapság oly divatos hamisítványok megvételét. Sokszor szembesülök olyan tákolmányokkal, amik nagyban hasonlítanak az eredetire, mégsem azok. A mostanában elterjedő úgymond ETA szerkezetes órák sok fejtörést okoznak a gyakorló órásnak, hisz sokszor a nagy márkának kikiáltott órában ugyanolyan szerkezet ketyeg, mint a másolatban. A kidolgozás finomsága, a technikai megoldások kivitele mikroszkóp alatt felfednek minden turpisságot.

Kifinomult fejlesztés

A modern fejlesztések eredményeként ezek az optikai műszerek már elérhető áron beszerezhetőek, így műhelyberendezéssé válva segíthetik a gyakorló órás munkáját. Pár évtizede ezek a készülékek még egy személyautó árába kerültek és csak szakszervizek és laboratóriumok engedhették meg maguknak finanszírozását.

Alkatrészbefogás

Kifejezetten szerkezetbefogásra alkalmas adapter segítségével kézben forgatható a vizsgálandó óraszerkezet, így alaposan megszemlélhető. Egy alapos vizit alatt minden alkatrészt átnézek. Kideríthető vele egy rejtett hiba, egy alig látható hajszálrepedés, vagy aszimmetrikus kopás.

Tápfeszültség

A mikroszkóp hálózatról működik, szabvány csatlakozóval van ellátva, billenőkapcsolóval igény szerint áramtalanítható.

Beépített világítás

A tárgyasztal megvilágításáról egy halogénlámpa gondoskodik, mely szabadon állítható és fényereje potméter segítségével fokozatmentesen változtattató.

Fényerősség állítása

Az alsó tárgyasztal és felső halogénlámpa fénye egy-egy forgatógomb segítségével fokozatmentesen állítható.

Alsó tárgyasztal megvilágítása

Az alsó műbőrrel bevont tárgyasztal igény szerint üvegasztalra cserélhető. Ilyenkor az alsó megvilágítás fénye segít a munkavégzésben. Átlátszó tárgyak vizsgálatánál előnyös ez a megoldás, drágakövek, féldrágakövek zárványainak megfigyelésében szinte nélkülözhetetlen.

Felső optika védelme

A használaton kívüli mikroszkóp optikáit gumisapka segítségével megvédhetem a portól és a karcolástól.

Alsó sztereó optika védelme

Az alsó, rendkívül érzékeny quadro-optika egy menetes porvédősapkával segítségével védhető használaton kívül.

Mikroszkópkamera csatlakoztatása

A két okulár alá becsúsztattató egy-egy mikroszkópkamera, mely WIFI-n keresztül, vagy szabvány USB csatlakozással illeszthető egy számítógéphez. A táblagép képernyőjén akár meg is figyelhető a működő óraszerkezet, vagy szerkezeti elem. Egy okos alkalmazás segítségével Android operációs rendszeren is alkalmazható a képmegjelenítés. A 2 megapixeles kamera élőképet közvetít, de akár fotózni is lehet vele. A hozzátartozó szoftver segítségével élesíthető, szerkeszthető a rögzített kép, de akár publikálható, vagy megosztható közösségi oldalon, akár az óra tulajdonosával.

Monitor csatlakoztatás

A látómezőben megjelenő kép WIFI-n keresztül továbbítható a táblagép kijelzőjére, de ez késleltetett, kissé elmarad a valós látványtól. Ebben az esetben érdemes a csatlakozást valós, USB kapcsolatra cserélni, mert ebben az esetben a képkésleltetés szinte elhanyagolható. A mini-see szoftver androidos alkalmazásának telepítésével végtelen lehetőségünk nyílik a képek kezelésére, sőt további nagyítást is eszközölhetünk segítségével.

Kivetített kép

Ha nem a mikroszkóp optikájában, hanem a táblagép kijelzőjén szeretném látni a nagyított képet, lehetőség van arra, hogy a tárgyasztalra letámasztva közvetlenül figyelhessem az élő képet. Ebben az esetben is érdemes a WIFI-t közvetlen USB csatlakozásra cserélni, mert ebben az esetben a képkésleltetés nem feltűnő.

Kép elmentése

A rendszer alkalmas a kép elmentésére is, mely a capture gomb megnyomásával eszközölhető. A 2 megapixeles kép viszonylag élhető minőséget nyújt, így egy magamfajta publikáló órás számára rendkívül fontos forrásanyagot biztosít. Örömömre szolgált, hogy az órásműhelyem részét képző ipari sztereó mikroszkóp működését megmutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 15 =