KIF (Flector) zárt csapágy kibontása

Smiths Imperial Shockproof szerkezettisztítás után
Smiths Imperial Shockproof szerkezettisztítás után

Talán a korabeli Brit óragyártás tipikus márkája, egy Smiths Imperial 19 köves karóra került műhelyembe, szerkezet tisztítás céljából. Érdekes szelete az angol óragyártásnak, hisz dominanciáját elvesztve már nincs jelen a piacon, bár maga a márka még létezik, de leginkább ETA szerkezetekkel szerelik modelljeiket.

Gazdagon kőcsapágyazott szerkezete nagyon jó járási eredményekkel büszkélkedik, viszont relatív pontosságának egyik sarokpontja a billegőtengely törésmentes, zárt csapágyának állapota. Ez a roppant érzékeny csapágytípus minden szerkezet tisztítás alkalmával kibontást igényel, viszont szétszedése némi gyakorlatot feltételez, amelyhez érdemes egy pofonegyszerű célszerszámot készíteni.

Akkor lássunk neki.

KIF (Flector) zárt csapágy, kibontás előtt
KIF (Flector) zárt csapágy, kibontás előtt

Megfordítva láthatóvá válik a Smiths Imperial karóra Cal: 0104-es szerkezete, melynek billegőcsapágya egy KIF (Flector) zárt rendszerben testesül meg, amely megvédi a billegőcsapot a közepes illetve erős ütésektől. Kiforrott megoldás, amely az Incabloc rendszereken felül az egyik legelterjedtebb típus. Viszont szerelhetősége pocsék, majdhogy könnyebb eltörni, mint kinyitni, ezen felül különálló KIF (Trior) válfaja hajlamos az elugrásra.

KIF zárt billegőcsapágy működése ( www.watchprosite.com )

Sematikus ábrán látható igazán a rendszer működése, amely a leszorítórugó flexibilitásán alapszik, talán nevét is innen kapta. Egy négylevelű lóhere formavilágára meglepően hasonlító leszorítórugó hajlamos a torziós mozgásokra, amely engedi a billegőcsap kis mérvű elmozdulását.

Ez mind a hosszirányú, mind az oldalirányú elmozdulását biztosítja a billegőtengelynek, amely annak végpontjánál, a csapra jellemző tengelyvállnál felfekszik, megvédve a sérülékeny tengelyvéget a töréstől. Nagyon praktikus megoldás.

KIF (Flector) zárt csapágy kibontás előtt
KIF (Flector) zárt csapágy kibontás előtt

Láthatóvá válik a KIF (Flector) zárt csapágy négylevelű lóhere formájú leszorítórugója, kibontás előtt. Magát a rugószelvényt első lépésben el kell fordítani, majd fel kell hajtani. Kinyitás után lehet hozzáférni a zárt rendszerhez, melynek fedőkövét leemelve elvégezhető a csapágy korrekt tisztítása.

Célszerszám a KIF 370-es zárt csapágy leszorítórugójának kibontásához (www.watchprosite.com)
Célszerszám a KIF 370-es zárt csapágy leszorítórugójának kibontásához (www.watchprosite.com)

Természetesen mind mindenhez ehhez is készíthető célszerszám, ezen felül gyári eszközként akár meg is vásárolható. Én nem vagyok ennyire piac orientált, a célszerszámot elkészítem magam, hisz nem kell más hozzá, mind egy darab tisztítópálca.

KIF zárt billegőcsapágyának típusai
KIF zárt billegőcsapágyának típusai

Természetesen számos válfaja létezik a rendszernek, amely számos kaliberben előfordul, márkától függetlenül. Ezen felül a felső képen látható KIF (Trior) kivitel nem rögzített rugótípus, amely fokozott figyelmet igényel nyitáskor, mert könnyedén elugrik, végtelen keresésre kárhoztatva a figyelmetlen órást. Szerencsére a kép többi részén látható leszorítórugók rögzített rendszert alkotnak, ennek okán kinyitás után elég felhajtani őket.

Tisztítópálca a múltból, teljesen kiszáradt állapotban.
Tisztítópálca a múltból, teljesen kiszáradt állapotban.

Talán az órásszakma egyik legrégebben használt segédeszközét úgy örököltem egy korabeli órásmestertől, amely mára tökéletesen kiszáradt, jól faragható. Kiválasztom a legvékonyabb, majdhogy fogpiszkáló vastagságát tükröző tisztítópálcát és némi gépi megmunkálás segítségével átalakítom a végét.

Tisztítópálca átalakítása órás-esztergagép segítségével
Tisztítópálca átalakítása órás-esztergagép segítségével

Órás esztergagépem megfelelő patronjába befogva letompítom a tisztítópálca kúpos végét. Ezek után egy süllyesztőmaró segítségével enyhe kúpot alakítok ki a pálca végén, amely stabilan felfekszik majd a leszorítórugó felületén. Könnyedén, szálkamentesen faragható tisztítópálca cáfolhatatlanan előnye itt mutatkozik meg igazán, hisz könnyű vele dolgozni.

Az elkészült fa nyitópálca mindkét végét kialakítottam
Az elkészült fa nyitópálca mindkét végét kialakítottam

Kialakítottam a tisztítópálca végleges átmérőjét, ezen felül besüllyesztettem egy marófej segítségével. Mivel a tisztítópálcának két vége van, ennek okán mindkét végpontot megmunkáltam, különböző átmérővel, így egymástól eltérő méretek esetén is alkalmazható a gyakorlatban. Ez nem egyszer használatos célszerszám, hisz külön helye lesz a fiókban. Sikerrel alkalmazható a Seiko Diashock rendszerétől kezdve a korabeli Szovjet-Orosz órák hasonló leszorítórugóin túl az elterjedt ETA KIF 370-es kialakításánál is.

Az elkészült nyitópálca használata a gyakorlatban
Az elkészült nyitópálca használata a gyakorlatban

Az elkészült célszerszám használata roppant egyszerű. Elég rátenni a leszorítórugó felületére, majd elfordítani az óra járásával azonos irányba. Némi rutin után érezhető, hogy a rugó nem fordul tovább, ilyenkor elmondható, hogy a leszorítórugó kinyílt. Ekkor már nincs is más dolgunk, mint felhajtani a rugólemezt.

Kinyitott KIF (Flector) rugólemez, annak felhajtása előtt
Kinyitott KIF (Flector) rugólemez, annak felhajtása előtt

Sikeresen kinyitottam a KIF (Flector) zárt billegőcsapágyának leszorítólemezét egy pofonegyszerű, általam készített célszerszámmal. Bár webshoppon keresztül is meg lehetett volna vásárolni a segédeszközt, de minek olyan dolgokra pénz költeni, amelyek ott hevernek az orrunk előtt, egy tisztítópálca formájában.

Zárt KIF csapágy leszorítólemeze, annak kihajtása után
Zárt KIF csapágy leszorítólemeze, annak kihajtása után

Sikerült kinyitni a KIF (Flector) zárt csapágy leszorítólemezét, így már könnyedén hozzáférek az alatta elhelyezkedő fedőköves kőcsapágyhoz. Bár sokan nem használnak célszerszámot, egyszerű olajozóval, vagy hajszálrugó-csipesszel bontják ki leszorítólemezt, így mégiscsak szakszerűbb érzete van a beavatkozásnak.

Maga a publikáció nem tárta fel a művelet valódi időtartamát, amely gyakorlati műhelykörnyezetben fél órányi munkát emésztett fel. Örömömre szolgált, hogy a KIF (Flector) zárt csapágyának kibontását bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + tizenhét =