Kondenzációs vizsgálat elvégzése búvárórán

Kondenzációs vizsgálatra érkezett búváróra
Kondenzációs vizsgálatra érkezett búváróra

Nagyon sokszor előfordul, hogy egy megfelelően szervizelt búváróra tulajdonosa arra panaszkodik, hogy síelésből visszatérve vékony pára fedte be az óraüveg belsejét. Normál, szobahőmérsékleten viszont sosem produkálja a problémát, ráadásul nyomáspróba alkalmával sem mutat tömítetlenséget. Mi lehet az oka, illetve mitől párás, ha egyszer jól tömít. Erre a kérdésre kondenzációs vizsgálattal lehet választ kapni, amely rendkívül egyszerűen, akár házilag is elvégezhető.

Egy síelés viszontagságai
Egy síelés viszontagságai

Természetesen egy síelésnek is megvan a maga intenzitása, hisz nem mindegy, hogy egy hangulatos Hüttéből nézzük a meghitt havazást, vagy aktívan síelünk a hó felszínén, vagy néha alatta. Ez búvárórák esetén is így van, hisz itt sem mindegy, hogy egy kerti medence szélén sörözgetünk a haverokkal, vagy aktívan búvárkodunk a korall-zátonyok erdejében. Minden aktivitás függő, hisz az egyik búváróra bírja az igénybevételeket, a másik pedig nem.

Akkor lássuk, hogyan működik egy kondenzációs vizsgálat elvégzése búvárórán.

Kondenzációs vizsgálat megkezdése
Kondenzációs vizsgálat megkezdése

Szükségünk lesz egy komoly jégszekrényre, amely Han Solo kapitányon kívül képes lefagyasztani némi vizet is, amit felhasználhatunk a kondenzációs vizsgálathoz.

Mokkás kanálba fagyott jégdarab
Mokkás kanálba fagyott jégdarab

Vizsgálat előtt szoba-hőmérsékletre melegítettem a karórát, amely készen áll a vizsgálatra. Szükségem lesz egy gézlapra, illetve egy kiskanálnyi jégre.

A jeget egy gézdarabra helyezem az üveg palástján
A jeget egy gézdarabra helyezem az üveg palástján

Az óraüveg kupolájára illesztem a gézlapot, erre helyezem el a jégdarabkát, persze csak egy körömnyit. Természetesen várni kell egy keveset, hogy a hőmérséklet különbség meghozza az a hatást, hogy az óra belsejében felgyülemlett pára kicsapódjon az üveg belső felületén.

Kiolvadás után, hőelvonás közben
Kiolvadás után, hőelvonás közben

Kéz meleg karóra üvegén megindul az olvadás, amely tetemes hőt von el az üveg belső felüléltéről. Amennyiben bárminemű nedvesség halmozódott fel az órában, az kicsapódik az elolvadt jég helyén, természetesen az óraüveg belsejében.

Kicsapódott pára az óraüveg belső felületén
Kicsapódott pára az óraüveg belső felületén

Néhány perc elteltével létrejön a síelés közben kialakult állapot és kicsapódik az órába rejtet nedvesség, vékony páraréteg formájában. Bár az óra jól tömít, mégis érdemes szétszedni, és némi páramentesítés után ismét visszazárni, immáron hermetikusan.

Szétszedés után, visszazárás előtt
Szétszedés után, visszazárás előtt

Ebben az esetben érdemes leválasztani a búváróra hátlapját és elvégezni a hermetizálást. Ezek után némi tömítőanyag felhasználásával visszazárva kiküszöbölhető a párásodás.

Páramentesített búváróra, visszazárás után
Páramentesített búváróra, visszazárás után

Egy közönséges konyhai módszerrel sikerült feltárni a párásodás mértékét, hisz csak egy darabka jég kellett a vizsgálathoz. Az óra kinyitása illetve szakszerű páramentesítése után sikerült kiküszöbölni a bosszantó problémát.

Örömömre szolgált, hogy ezen egyszerű műveletet bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 1 =