Korabeli bécsi asztali óra bemutatása

Képeken is megtekinthető, empirikus stílusban készült kandalló-óra tipikus terméke volt az Osztrák-Magyar Monarchia óraiparának. Az 1890-es évek közepén, Bécsben készült asztali óra nyolcnapos szerkezete Flamand szokás szerint csengőre üti el a pontos időt. Függetlenül attól, hogy az időmérő Bécsben készült, szerkezete francia gyártmányú, Japy óramű. Tudni kell, hogy minden ilyen figurális időmérő esetén megjelenési téma gyanánt angyalok, szeráfok, illetve puttók szerepelnek az tűzi aranyozott óratokon.

Tűzi aranyozott kandalló óra, művészi megjelenéssel
Tűzi aranyozott kandalló óra, művészi megjelenéssel

Ezen misztikus lények lehetnek földi vagy égi eredetű teremtmények. Mivel testfelépítésük pusztán a szárnyak hiányára vagy meglétére korlátozódik, mindkét stílusban készült ilyen óratok. Típusverzióként kiöntött alaptok földi eredetű figurája akkor kapott szárnyra, ha annak hátközepét kimunkálva felszerelték rá.

Angyalszárnyú múzsa, metrikus csavarral
Angyalszárnyú múzsa, metrikus csavarral

Itt is ez látható, hisz az eredendően földi teremtmény egy hengeres fejü metrikus csavar segítségével érvényesíthette túlvilági értékrendjét, felerősített szárnyai segítségével.

Az ily módon optimalizált öntési eljárás nagyban megkönnyítette a gyártást, ezen felül választékossá tette a kínálatot, vallási illetve kultúr területtől függetlenül.

Választékos megjelenés angyal szárnnyal vagy anélkül
Választékos megjelenés angyal szárnnyal vagy anélkül

Ennek köszönhetően az addig úri huncutságnak számító kandalló óra kilépett a kastélyok világából és széles körben elérhetővé vált, megteremtve a korai globális piacgazdaság alapjait.

Ez az oka annak, hogy az asztali órák bogárhátú Volkswagenjének számító időmérőkből máig megszámlálhatatlan példány maradt fent az utókornak, a feltörekvő polgári réteg legnagyobb örömére. Ezen óratípus számos történelmi korszakot jelenített meg, sokszor mozgalmas formában, esetenként mitológiai, vallási, illetve csata jeleneteket feldolgozva.

Jelentősége mára kismértékben megkopott, amely a városiasodás, illetve a lakások méretének jelentős csökkenésének köszönhető. Mai, modern garzon lakások idején, ahol akár ötven négyzetméteres területen élnek családok, már nem divat ütőszerkezetes asztali órát birtokolni. Ennek oka abban nyilvánul meg, hogy a folyamatosan dolgozó, illetve különböző napszakokban pihenő családtagok nyugalmát megzavarja. Népszerűsége urbanizált világunkban kissé elmaradt az Osztrák-Magyar Monarchia lakás viszonyaihoz képest.

Örömömre szolgált, hogy ezt a tipikus, tömeg gyártásban készült bécsi kandalló órát bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − egy =