Koronaékszer készítése házilagos módszerrel

Ajándékötletek innen-onnan
Ajándékötletek innen-onnan

Nehéz dolog az ajándékozás, főleg abban az esetben, ha egyedi, nem pedig típusajándékot szeretnénk párunknak. Mai modern szokás szerint a díszdobozos édességek, illetve az instant kávék pusztán a továbbajándékozás szimbólumát testesítik meg, néha vég nélkül körbeforogva a családban.

Alkatrész macskának ne nézd a mutatóját
Alkatrész macskának ne nézd a mutatóját

Persze figyelni kell arra is, hogy az egyedi ajándéknak funkciója legyen, mert nem nehéz átlépni egy kategória láthatatlan határát. Akkor nézzünk körbe, milyen praktikus ajándékot lehet készíteni alacsony költségvetésből, végtelenre állított fantáziával.

Rolex medál a kereskedelemből
Rolex medál a kereskedelemből

Mivel feleségemet “Kőnignének” hívják és nem egy “Királyra” magyarosított nevű rokonunk is része családunknak, talán örülne egy saját készítésű korona ékszernek. Léteznek gyári kiegészítők, amelyek megszólalásig hasonlítanak az elvárt igényeknek, viszont Rolexnek ismerve őket igen borsos összeget képviselnek. Ráadásul a rengeteg gyémánthoz egy egész más életforma dukálna, amely puritán személyiségünkkel nem összeegyeztettető.

Rolex fülbevaló
Rolex fülbevaló

Talán egy pár Rolex fülbevalónak biztos örülne, hisz nem elterjedt ajándékötlet hazánkban, ezen példányt is külföldi honlapokból vettem alapul. Természetesen bankkártyával kifizetett ajándéknak nincs kreatív értéke, így nem marad más hátra, elkészítem magam a már meglévő alapagyagokból. Kérem tartson velem és készítsük el együtt.

Triplock Rolex felhúzókorona
Triplock Rolex felhúzókorona

Valamelyik külföldi órabörzén vásároltam két darab Rolex menetes felhúzókoronát, de sosem került felhasználásra. Ezzel kiválasztásra is került az alapanyag, elhatároztam, hogy a Rolex fülbevalókat magam készítem el, így megmarad a kreativitás ereje.

Korona, mint szimbólum
Korona, mint szimbólum

Választásom fő sodorja a Rolex-koronán látható korona, amely kreatív koronaékszerként megkoronázza feleségem mindennapjait ezzel feltéve a koronát az ünnepek hangulatára. Ezt is milyen kreatívan megfogalmaztam.

Rolex felhúzókorona típusok
Rolex felhúzókorona típusok

Az illusztráció bemutatja a használatos koronatípusokat, méret illetve anyaghasználat tekintetében. Esetemben főleg a korona méreti illetve alaki kialakítása számít, hogy hirdesse, ki is az a király, aki ilyen fülbevalót visel.

Királyi ajándék
Királyi ajándék

Anyaga vastagon aranyozott sárgaréz, amely hengerelt formában takarja az alapanyagot, legalább 40 mikronnyi aranyvastagságban. Ezáltal tartós ékszernek minősíthető, amely majdan a bizsu divatékszerek kategóriáját erősíti. Kivitele új, sosem használtam, így elhatároztam, ebből varázsolok ajándékot feleségemnek. Értékük sem túl nagy, ezekért a menetes “Triplock” Rolex felhúzókoronákért cserealapon jutottam hozzá az órabörzén.

Menetes belső rész
Menetes belső rész

Maga a “Triplock” korona egy menetes belső szegmenssel, illetve egy rugós taggal egészül ki, amely segítségével hermetikusan zárható a korona. Erre most nem lesz szükségem, így órás eszterga segítségével eltávolítom a belsejéből.

Órás esztergagép kiválasztott patronja
Órás esztergagép kiválasztott patronja

Kiválasztottam egy olyan patront, amely segítségével rögzíthetővé válik a művelethez.

A felhúzokorona központosítása
A felhúzókorona központosítása

Centrális futás kialakítása után kezdődhet is a művelet, amelyhez Lorch&Schmidt órás esztergagépem lesz segítségemre. Ezres fordulatszámon két fogásból eltávolítom a belső szerkezeti elemeket.

Belső menet eltávolítása
Belső menet eltávolítása

Ebben az esetben kézi késtartót használok, így megmarad a szabadkézi művelet varázsa. Maga az anyag meglehetősen puha, így nem sokat vesződik vele a gyorsacél esztergakés.

Fülbevaló anyagának kiválasztása
Fülbevaló anyagának kiválasztása

Maga a fülbevaló stekkeres kialakítású lesz, amely annyit jelent a gyakorlatban, hogy egy rugós szorítóelem rögzíti a fülben. Régi, kiforrt megoldás, viszont ki kell hozzá bélelni a kimunkált belső koronarészt. Bélésanyag gyanánt egy 5 milliméter vastag bronz forrasztópálcát használok, amely könnyedén megmunkálható.

Alapanyag méretre igazítása
Alapanyag méretre igazítása

Az alapanyag nagyon jól forgácsolható, néha csapágyperselyt, illetve bélésanyagot készítek belőle, főleg nagy órákhoz. Pengeélesre köszörült esztergakéssel egyetlen fogásból kialakítom a szükséges méretet.

Központosított furat készítése
Központosított furat készítése

Méretes bélelőanyag kimunkálása után egy furatot készítek a bronz betétbe, hisz ide kerül befogásra a stekker és annak csapja. Ennek mérete 0,6 milliméter, amit csigafúróval készítek el, szintén ezres fordulatszámon.

Csigafúró kézi előtolása
Csigafúró kézi előtolása

Magát a furatot kézzel készítem el, órás sikattyúba fogott csigafúró segítségével, két fogásból. Könnyen előtolható a fúró kézzel is, hisz ezzel a módszerrel könnyedén szabályozható az előtolás.

Elkészült munkadarab leszúrása
Elkészült munkadarab leszúrása

Kifúrás után a kész betét leválasztása következik, amelyet leszúrókés segítségével végzek el, két fogásból. Ilyenkor szokott megközelíthetetlen messzeségbe repülni a kész alkatrész, így ezen műveletet nagy körültekintéssel érdemes elvégezni.

Utólagos megmunkálás
Utólagos megmunkálás

Minden macska álmát megtestesítő csiszolólapon négyféle öntapadós csiszolóvásznat ragasztok fel egy mattüveg lapra. Finomsága jobbról balra változik, a durva vászontól a polír papírig.

Finomítás polírpapíron
Finomítás polír papíron

Mire a legfinomabb polír papírig eljutok, a stekker betét mérete immáron végleges. Ebbe a betétbe nyomom bele a fülbevaló csapját.

Gyári stekker kiválasztása
Gyári stekker kiválasztása

Projektem egyetlen gyári eleme az ékszerboltban megvásárolt stekker és annak csapja. Ebben az esetben azért esett a választás gyári kiegészítőre, mert anyaga garantáltan antiallergén, így nem okoz kiütést hordáskor.

Méretazonos stekkerek
Méret azonos stekkerek

Mérete megközelíti a betétbe készített furat átmérőjét, talán pusztán egy tízed milliméterrel tér el tőle. Annak különbségét órás dörzsár segítségével érem el.

Fülbevaló méretre igazítása
Fülbevaló méretre igazítása

Kúposan szeretném belenyomni a helyére, így furattágítás közben folyamatosan belepróbálom a csapot a Rolex korona kimunkált helyére.

Az elkészült csap besajtolása
Az elkészült csap besajtolása

Méretre munkálás után a csapot stílszerűen egy Seitz kőprés segítségével nyomom a helyére. Szinte érzem, amikor megakad a csap, ekkor érkezett el a pillanat, amikor lemondhatom, hogy nem fog kiesni hordás közben.

Rolex fülbevaló összeillesztés elött
Rolex fülbevaló összeillesztés előtt

Az összeépített betéteket már csak össze kell illeszteni, szintén sajtolással. Mivel méretét akadó illesztésre készítettem, elég óvatosan belenyomni a helyére.

Az elkészült Rolex fülbevaló
Az elkészült Rolex fülbevaló

Az elkészített egyedi ékszer így néz ki a gyakorlatban, mérete ideális, anyaga pedig antiallergén, akár napi szinten viselhető. Ráadásul azzal a kitétellel adtam át feleségemnek, amennyiben nem fogja viseli én lövetem ki a fülemet és elhordom, hisz olyan jól sikerült az ötletajándék fülbevaló.

Az ajándék csomagolása
Az ajándék csomagolása

Klímaszorongás kiküszöbölése végett az elkészült manufakturális fülbevalót egy újrahasznosítható illetve környezetbarát, ráadásul karbon-semleges dobozban adtam át páromnak, aki környezettudatos életet él, de akár még Greta Thunberg is megirigyelhetné a kivitelezést.

Antiallergén kivitel
Antiallergén kivitel

Az általam készített manufakturális koronaékszer nagy népszerűségnek örvendett, hisz saját kezem munkája, ráadásul nem került vagyonokba.

Az elkészült Rolex fülbevaló, becsomagolva
Az elkészült Rolex fülbevaló, becsomagolva

Talán jobban lehetne örülni egy nagy értékű briliáns ékszernek, de szerencsére ebből a fülbevalóból csak ez az egy készült, az is ajándékötletként. Örömömre szolgált, hogy az egyedi fülbevaló készítését megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × kettő =