Lineáris fotóállvány készítése mobiltelefonhoz

Szelfiző távol keleti turisták

A mobiltelefonnal történő fotózás szertelensége néha kimerül abban, hogy a távol-keleti turisták szinte kiütik az ember szemét szelfi-botjaikkal. Arra gondoltam, hogy ezen fejlett készülékeknek már létezik műszaki alternatívája, és kihasználható akár gyakorlati műhelykörnyezetben is. Akkor készítsünk hozzá egy multifunkcionális fotóállványt és próbáljuk ki órásműhelyemben.

Huawei P9 mobiltelefon, mint fényképezőgép

Amióta megjelentek a modern képalkotó technológiával felszerelt mobiltelefonok, sokan fényképezőgép helyett is ezt választják. Kíváncsi voltam, milyen eredményt lehet velük elérni gyakorlati műhelykörnyezetben. Magam nem haladok a mobilok korával, sajnos nem vagyok egy fecsegős típus, így megelégszem a régebbi, főleg lányom által levedlett modellekkel.

Szemtől szembe

A Huawei P 9-es mobiltelefon dupla optikás LEICA kamerája jelenti számomra az áttörést, ahonnan érdemes a témával foglalkozni. Mobiltelefonok folyamatosan fejlődnek, így komoly vetélytársai már egy középkategóriás fényképezőgépnek. Ezt a tényt nem lehet félretolni, inkább érdemes kihasználni minden előnyét.

LEICA optika

A Huawei P9 legnagyobb érdekessége kétségkívül a dupla hátlapi kameraszenzor, amely egyedi koncepción alapszik. Két darab 12 megapixeles, f/2.2-es Sony IMX286 egységet találunk itt, de csak az egyik készít színes képet, a másik színszűrő nélküli. A monokróm szenzor előnye, hogy 300%-kal több fény beengedésére képes. A LEICA-val közösen fejlesztett megoldás lényege, hogy kombinálják a két kamera képét, és így gyönyörű színekkel bíró, részletgazdag fotók születhetnek, akár rosszabb fényviszonyoknál is. A fotózást egyébként egy kéttónusú LED villanó is segíti.

Dupla szemű kivitel

A kamera egyébként 4:3-as képaránnyal készít 12 megapixeles fotókat (3968×2976 pixel), 16:9-ben 9 megapixeles képeket lőhetünk. Az előlapi kamera maximális felbontás 8 megapixel, ez szintén 4:3-as képeket jelent. Videót minkét kamera maximum Full HD-ben tud rögzíteni, de a hátlapi egység akár 60 fps-sel is tudja ezt a felbontást.(Forrás: napiandroid.hu)

Mobiltelefon fotóállvány felépítése

Kombinált fotóállványom ideálisan használható a mindennapokban, viszont ahhoz, hogy mobilfotózásra is alkalmassá váljon, szükség lesz egy toldalékra. Ez a toldalék egyetlen mozdulattal felerősíthető a gömbfej gyors csatlakozójába.

Mobiltelefon befogó toldalék

Ez a toldalék lesz az én szelfi-botom, amely egy “Manfrotto” applikáció, és profilkar egyben, amely alkalmassá teszi a mobiltelefont stabil rögzítésre. Ennek ötletét a Budai Várban, szelfi-botjaikkal hadonászó turistáktól merítettem, akik majdnem kiütötték a fogaimat fotózás közben.

Fotóállvány mobiltelefonhoz

A toldalék egyetlen mozdulattal felszerelhető a tükörreflexes fényképezőgép helyére. A felszerelt karral el is készült a lineáris fotóállvány, melynek karja minden irányba állítható és stabilizálható. A manipulátorkar-szerű állványt magam készítettem, remélem jól teljesít a gyakorlatban is.

A mobiltelefon, befogása után

Stabil rögzítés után kezdődhet is a fotózás, beremegés nélkül. A befogókar meglepően jól teljesít, masszív rögzítésként szinte satuként markolja a telefont. A mobil típusa innentől fogva már lényegtelen és márkafüggetlen, befogható vele minden, amely éppen rendelkezésre áll és trendi.

Előkészület mobiltelefonnal történő fotózáshoz

Bekapcsolás után már csak az árnyékokat kell eltüntetni és kezdődhet a fotózás. A készülék kameraszoftvere a kijelzőn keresztül működtettető, amely kissé idegen számomra, de már előzőleg volt időm tanulmányozni.

Flexibilis fotóállvány mobiltelefonhoz

A fotóállvány karja bárhova eltolható, szabadon forgatható. Bár kézből is kiválóan lehetne vele fotózni, de gyakorlati műhelykörnyezetben ez nem lehetséges, hisz közben munka folyik, mindkét kezemre szükség van.

Huawei fotóállvány

Egy hófehér derítőlapot teszek az állványzat alá, amolyan fényformázóként és elindítom a kamera alkalmazást. Maga a kijelző nagyon interaktív, amelyből könnyen lehívható a professzionális üzemmód is. Itt megtalálható minden, amely a fejlett fotózáshoz kell, szinte az összes funkció állítható.

Hang vezérelt fotózás mobiltelefonnal

Az exponálógomb megérintésével elkészült a fotó, állványzatra szerelve nem okozott beremegést. Ráadásul a kioldás átkacsolható hangvezérlésre is, így a misztikus “Csíz” szó kiejtése után érintés nélkül exponál. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy nem kell foglalkoznom a mobiltelefonnal, teszi a dolgát magától, nekem pusztán annyi dolgom van, hogy “szóval tartsam”.

Fotózás mobiltelefonnal

A mobiltelefon kamerája villámgyorsan és automatán fókuszál, továbbá gond nélkül ráközelít a témára. Műhelykörnyezetemhez tartozó 5,2K színfőmérsékletű fotómegvilágítás ideális környezetet biztosít a vaku nélküli fényképezéshez. Itt talán egyetlen gond lehet, mégpedig az, hogy a telefon saját árnyákot vet, így a megvilágítást oldalirányba kell elhelyezni.

Megvilágítás mobilfotózáshoz

Megvilágítást áthelyezve az árnyék problémája megszűnt. Akár elfordítva is használható a mobiltelefon, ebben az esetben kevesebb az árnyék. Ráadásul hangvezérlésre állítva szinte teljesen automatikusan működik.

A fotó megjelenítése

Így néz ki a felhúzókorona telefonról letöltött képe a felhúzókoronáról.

Hátlap fotója Huawei mobiltelefonnal

Egy Omega (Cal: 620) Deville hátlap fotója, a Huawei P9-es kamerájával.

Szerkezet befogása fotózáshoz

Az fotókörnyezet lehetővé teszi, hogy szinte professzionális fényképeket készíthessünk akár egy mobiltelefonnal is. Ráadásul a fejlettebb, Huawei P 20 Pro készülékek már 24 megapixeles képet alkotnak.

Hang vezérelt fotózás mobiltelefonnal az órásműhelyben

Ideális esetben a telefon szabadon mozgatható bármely irányba. Tetszőleges szögbe állíthatom, könnyű vele dolgozni, hálásan teszi a dolgát. Lássunk néhány vele készített fotót.

Az Omega (Cal:620) szerkezet képe Huawei P9 telefonnal

Egy Omega (Cal:620) szerkezet fotója, állványzatról, mobiltelefonnal. Nem is olyan rossz, valószínűleg még javítható a fotó minősége.

A kifotózott Omega (Cal:620) kaliberszám

Az Omega (Cal:620) kaliberszám felirata is jól kiolvasható.

Fotózás mobilállványról

4K videó, lassított felvétel, 3D fotó is eszközölhető vele, ráadásul számos fejlett funkciója van a kamerának. Előnye a gyors működésben és a könnyű hordozhatóságban keresendő. Rengeteg időt lehet spórolni azzal, hogy nem kell telepíteni, elég csak feldobni az állványzatra és már indulhat is a művelet.

5,2K megvilágítás fotózáshoz

Ilyen könnyedséggel még sosem fényképeztem, szinte el is felejthető, hogy fotózok vele, hisz hangvezérlésre állítottam.

Forgattató fotóállvány mobiltelefonhoz

A lineáris kar, telefonnal együtt egyetlen mozdulattal félretolható, így olyan, mintha ott sem lenne. A mobiltelefon-applikátor jól teljesít a gyakorlatban, remélem hamar megbarátkozunk egymással. Sajnos a mobiltelefonok fejlődésével nehéz lépést tartani, hisz mire megszokok egy alapkészüléket, már követi is fejlettebb modellje. Az állványzat viszont minden jövőben kijövő telefonhoz használható lesz.

Bejövő hívás fogadása mobilfotózás közben

Mire megbarátkoztunk, szinte el is felejtettem, hogy ez egy mobiltelefon és nem átalkotott megszólalni. Szinte modortalanul teleharsogta csengőhangjával műhelyemet, ráadásul fotózás közben. Sajnos muszáj felvennem, mert feleségem keres a vonal másik végén. Mivel eleve mobiltelefonnak vettem, csak zsebre vágom és egy mozdulattal visszateszem helyére Nikon tükörreflexes fényképezőgépemet! Örömömre szolgált, hogy a mobilfotózás gyakorlati műhelykörnyezetét megmulattattam mindenkinek

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × kettő =