Longines (Cal: 490) karóra hátlapjának javítása

Longines Cal: 490 hibás hátlappal
Longines Cal: 490 hibás hátlappal

Nincs is bosszantóbb jelenség, amikor magától lepattan a hátlap saját pereméről. Néha még annak a veszélye is fennáll, hogy a funkcióját vesztett hátlap elveszik, nagy bosszúságot okozva tulajdonosának. Akkor lássuk, hogy lehet a problémát szakszerűen orvosolni a gyakorlatban.

Könnyen lejáró hátlap
Könnyen lejáró hátlap

Főleg kopott óratokoknál fordul elő legtöbbször ez a bosszantó jelenség, amelyet szakszerűtlen beavatkozással véglegesen tönkre lehet tenni. Pedig van egy pofon egyszerű megoldás orvoslására, amelyet az idős szakma fogásai közül sajátítottam el.

Körömmel is lepattintható hátlap
Körömmel is lepattintható hátlap

Sokan a peremezésre esküsznek, de láttam már egyéb megoldást is. Ilyenkor a záródóperem szélét kalapálják körbe, véglegesen tönkretéve a korrekt záródás esélyét.

Hátlap, domborítás előtt
Hátlap, domborítás előtt

Óraipari tankönyvek is a kalapálással történő zömítést tanítják. Sajnos ezzel a módszerrel nagyon könnyen be lehet horpasztani a hátlapot. Mielőtt kárt tennénk magunkban vagy a hátlapban, gondolkozzunk el egy ennél passzívabb megoldáson, amely egyszerűen kivitelezhető a gyakorlatban.

Belső feliratok a hátlapon
Belső feliratok a hátlapon

Szerencsére ezek a hátlapok meglehetősen vékonyak, így könnyen formázható a közepük. Ennek hatására a perem kissé beszűkülve segíti a korrekt záródást.

Hátlap, formázás előtt
Hátlap, formázás előtt

Kár lenne kalapácsütésekkel vagy peremezéssel tönkretenni a hátlapot. Szinte mindegyik műhely rendelkezik celluloidlap domborító készlettel, amely a kivágókonzol tartozéka. Akkor nyissuk ki a fadobozt.

Domborításra használt készlet
Domborításra használt készlet

Magam egy kedves olvasóm révén jutottam hozzá ehhez a teljes, magyar gyártmányú készlethez, amely egyben multifunkcionális eszköz is. Sokan nagy méretű plexiüvegek behelyezésén felül hátlapprésként is használják, de kiválóan alkalmas hátlapok szakszerű formázására.

Prés szerszámok előkészítése
Prés szerszámok előkészítése

Kiválasztom a megfelelő nyomólapokat, amelyeket egy Bergeon No’ 3300 gyártmányú préshez applikáltam. Ezek méret azonosak a készülék befogószáraival.

Kiválasztott prés szerszámok
Kiválasztott prés szerszámok

Az egyik nyomólap a hátlap külső pereméhez illeszkedik, a másik, domború elem pedig annak közepénél fekszik fel a hátlap belsejére. Ezt fogom megnyomni a préssel, amely ennek hatására alig látható módon kissé összehúzódik.

Domborítás előkészülete
Domborítás előkészülete

Így néz ki az összeszerelt prés, a pofáira rögzített nyomólapokkal. Mivel az eszköz viszonylag nagy nyomatékra képes, könnyedén formálható vele a lazának vélt hátlap is.

Hátlap behelyezése formázásra
Hátlap behelyezése formázásra

Ezek a nyomólapok színesfémből készültek, ennek okán nem okoznak sérülést a felületen. Nyugodtan használható ez a klasszikus domborítási művelet a gyakorlatban, szinte bármilyen hátlap esetén.

Zsírtalanítás után
Zsírtalanítás után

Beállítás után a hátlap belsejét befújom szilikon aeroszollal, amely segíti a formázást. Indulhat is a domborítási művelet, amely enyhe nyomással kezdődik, majd fokozatosan növelem a présnyomást.

Hátlap megnyomása
Hátlap megnyomása

Nagyon fontos a szimmetria, továbbá tudni kell, hogy egy hátlap lazasága pusztán pár tizeddel tér el a nehezen záródó állapottól. Ennek tudatában nem szabad túlnyomni a hátlapot, mert akkor már azért nem csukódik a helyére, mert szűk lett.

A hátlap domborítás után
A hátlap domborítás után

Bár nem látszik rajta, de megnyomtam a hátlap belsejét, amely ennek hatására kissé behajlott. Csökkent a perem mérete két tized milliméterrel, amely elégséges a biztos záródáshoz.

Peremre fekvő prés betét
Peremre fekvő prés betét

Látható, hogy a nyomólap pereme pontosan felfekszik a hátlapon, ezért használják ezt az eljárást évtizedek óta, nagy biztonsággal.

Dinamikus eljárások egyike sem alkalmas ilyen beavatkozásra, mert nyomot hagy a felületen. Nem érdemes kalapálni sem, mert könnyedén behorpadhat, ezért ilyen megoldással lehet megfelelő eredményt elérni. Érdemes előtte kipróbálni egy alkatrésznek szánt óra hátlapján.

Hátlap zárása prés segítségével
Hátlap zárása prés segítségével

Mivel a puding próbája az evés, ki kell próbálni a záródást a gyakorlatban. Előveszem a nyomóprés műanyag betétjeit, amelyek a készlet eredeti tartozékai. Ezeket makacs, visszazárhatatlan hátlapok visszapréselésénél használom.

Peremes hátlap zárása
Peremes hátlap zárása

Mivel a plexi domború, ennek okán könnyen el lehet törni hátlapzárás közben. Ezért választottam alulra olyan betétet, amely az üvegráma peremén fekszik fel, tehermentesítve az óraüveget.

A hátlap domború, ezért ide is peremre záródó betétet választottam, hisz ha annak közepén nyomnám meg, értelmét vesztené a művelet, hisz most alakítottam rajta.

Hátlap prés használata
Hátlap prés használata

Minden a helyén van, a présbetétek tehermentesítették a felületeket. Így már csak egyetlen művelet maradt hátra, helyére zárni a hátlapot. Egy halk kattanás után elmondhatom, hogy a művelet sikerrel végződött, hisz megfelelően záródik a hátlap.

P.Kiss István által felújított számlap
P.Kiss István által felújított számlap

Érdemes egy pillantást vetni a Longines (Cal: 490) karóra számlapjára. Egy tipikus P.Kiss István által retusált számlap így néz ki a valóságban. A mester Népszínház utcai boltjában évtizedeken keresztül retusált számlapokat, szinte egyedülállóan a hazai szakmában. Enyhén kanárisárga színvilága tipikussá teszi a látványt, melynek kontrasztja kissé alulmarad a mai modern olasz felújításoktól, ennek ellenére nagyon autentikus. Számtalan Doxa, Marvin, Cornavin, illetve egyéb márka számlapja került ki kezei alól.

Peremes hátlap, visszazárás után
Peremes hátlap, visszazárás után

Mindenféle roncsolás nélkül sikerült a hátlapot domborítással zömítenem. Emberemlékezet óta használják ezt a roppant egyszerű megoldást a gyakorlatban. Maga a publikáció nem fedi fel a beavatkozás valós időtartalmát, de gyakorlati műhelykörnyezetben kb: fél órát vett igénybe. Örömömre szolgált, hogy a beavatkozás részleteit megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 1 =