Nemesfém és drágakővizsgálat eszközei

 

Sartorius ékszermérleg

Sartorius márkájú ékszermérleg. Kalibrálható, hálózati készülék 0,01 g pontossággal. 120 gramm méréshatárig terhelhető.

Az ékszermérleg adattáblája

A mérleg adattáblázata. Minőségi precíz készülék.

Nemesfém tok mérése

Nemesfém tok mérése a mérlegen.

Gyémánt vizsgálata

Gyémántdiagnosztikai műszerek. A gyémánt magas hővezető képességére kalibrált teszterek könnyedén megkülönböztetik a valódi gyémántot a szintetikustól. A vizsgálandó kő végéhez érintve kijelzi annak valódiságát. Beépített ultraviola lámpa segíti a kő vizuális vizsgálatát, felfedve a zárványokat és egyéb repedéseket. A műszerek mellet a vizsgálathoz szükséges kiegészítők láthatók (ékszernagyító világítással, karátmérő és a hozzá való táblázat).

Gyémánt-teszter

Segítségével megállapíthatjuk, hogy egy drágakő valódi gyémánt-e, vagy szintetikus úton előállított műtermék. Mivel a természetes gyémánt hővezető képessége magas, így kézenfekvő, hogy mérhető legyen. A műszer a természetes gyémánt hővezető képességének adott paraméterére van kalibrálva, amit infravörös sugár segítségével mér meg. Természetes gyémánt esetén a műszer csipog és zölden villog, műtermék esetén pirosasan jelez.

A gyémánt-teszter mérőfeje

Az infravörös mérőcsúcsot a megtisztított drágakő felületéhez érintjük. A vizsgálat fél percet sem vesz igénybe, kiegészítőként a vizsgálócsúcs alatt egy ultra-viola lámpa található, így vizsgálat után ennek segítségével megvizsgálhatjuk a kő keresztmetszetét. A vizsgálófény feltárja a zárványokat, repedéseket és egyéb hibákat.

Vizsgálólap

A teszter tartozéka a vizsgálólap, mely süllyesztéseibe belehelyezhetjük a vizsgálandó drágakövet.

Moissanite teszter

Minden szintetikus úton előállított gyémánt hővezető képessége más és más, amit a gyémánt teszter jelez is, de sajnos a szintetikus úton előállított “Moissanite” drágakő-műtermék hővezető képessége azonos a természetes gyémántéval, amit a diamond-teszter -hibásan- gyémántnak értékel. Ezen azonosítási hiba elkerülésére érdemes még egy tesztert beszerezni, amely kimondottan a szintetikus “Moissanit”vizsgálatára alkalmas. Működése azonos a gyémánt teszterével.

Azonosság

A valódi gyémánt és a szintetikus úton előállított “Moissanite” közt szemmel látható különbség nem fedezhető fel, ezért érdemes a műszer beszerezni. A két drágakő közötti árkülönbség viszont tetemes, nagyot bukhatunk vele.

Gyémánt és moissanite teszterek

A két műszer együttes használatával biztonságosan vizsgálhatunk gyémántokat. Minden szintetikus úton előállított drágakövet kimutat, így nem érheti az órás-ékszerészt meglepetés. Mivel a szintetikus úton készült és a természetes gyémánt közti árkülönbség tetemes,akár több ezer € is lehet, beszerzésük nélkülözhetetlen, főleg annak, aki sokat foglalkozik drágakövekkel.

Karátmérő

A karármérő gyűrűbe foglalt, illetve más ok miatt ékszermérlegen nem mérhető gyémánt súlyának meghatározására alkalmas eszköz. A méretek meghatározása után a táblázatból kikalkulálhatjuk a drágakő súlyát.

Arany vizsgálata

Arany vizsgálatához szükséges eszközök. A képen 14 k próbasav (választóvíz) 18 k próbasav (királyvíz) 30-szoros nagyító, finom reszelő, illetve nemesfém -próbajel katalógus látható. Az anyag elszíneződése és reakciója segíti az arany bevizsgálását, némi tapasztalat után biztonsággal megállapítható az aranytartalom. Igény szerint próbasav beszerezhető még platinához, ezüsthöz, illetve egyéb nemesfémekhez.

Nemesfém-fémjel katalógus

Tartalmazza az összes ezüst, arany,platina fémjeleket, kor szerint. Meghatározható belőle, hogy a vizsgát nemesfémet mikor gyártották és hol. Az is kiderül belőle, hogy az adott fémjelet milyen tárgyon alkalmazzák (gyűrű,óratok,gyertyatartó,stb..). Ha az adott fémjelet nem a funkciójának megfelelő tárgyon látjuk viszont, vagy nagyobb a szokottnál, lehet hogy hamis termékkel állunk szembe.

Választóvíz

585 (14 karátos) aranytárgyak vizsgálatára alkalmas próbasav. A megtisztított és megreszelt felületre cseppentve a választóvíz reakcióba lép a vizsgálandó tárggyal. Ha erős pezsgést tapasztalunk és gázfejlődés indul meg, szinte biztos, hogy nem arany a vizsgált tárgy. Amennyiben nem lép reakcióba a felülettel és őz barna elszíneződés alakul ki rajta, előfordulhat, hogy 585 (14 karátos arannyal) van dolgunk. Használatához és a reakció felismeréséhez gyakorlat és elővigyázatosság szükséges.

Királyvíz

750 (18 karátos) arany vizsgálatára alkalmas próbasav. Ha már megállapítottuk a választóvízzel, hogy arannyal van dolgunk, jöhet a királyvíz. Az erősebb folyadék felvitele után ha nem indul meg reakció (pezsgés,gázképződés) akkor valószínű, hogy 750 (18 karátos) vagy annál tisztább arannyal van dolgunk. Ha megindul a reakció és pezseg a felületen akkor valószínű, hogy csak 585 (14 karátos) arannyal van dolgunk!

Ékszerésznagyító

Ékszerek vizsgálatára való nagyító. Fémjelek, drágakövek vizsgálatára, stb..vizsgálatára használható.

Ékszerésznagyító világítással

Az ékszerésznagyító LED-es megvilágítással rendelkezik, így tökéletesen láthatjuk a vizsgált tárgyat.

Gyűrüszorító

Egy másik sikattyú a gyűrű belső átmérőjén szorítja meg a felületet, így javítás, gravírozás, vagy kőfoglalás után könnyedén fényesre polírozhatjuk a gyűrűt.

Gyűrű megmunkálása

Puha betétes sikattyú segítségével lágy anyagokat (arany,ezüst,stb..) foghatunk be megmunkálás céljából. A filcbetétes pofák finoman, de stabilan befogják a megmunkálni kívánt gyűrűt, óra hátlapját,stb…

Ékszerész reszelőtőke

A satu helyére rögzíthető háromszög alakú keményfa tőke segítségével ékszert, óratokot,stb… munkálhatunk meg. Reszelhetünk, véshetünk, követ foglalhatunk rajta, praktikus és nélkülözhetetlen munkaeszköze az ékszerészasztalnak.

Aranygyűrű foglalása

Flexibilis tengelyű fúrógép segítségével kőfoglalatot készíthetünk egy aranygyűrű felületébe. A tárgyasztalon rögzítve a gyűrű stabilan befogható és a tokmányba fogott golyós maró segítségével elvégezhető a foglalandó kő helyének kimunkálása.

Csiszológépek

Flexibilis gépekből több is a rendelkezésemre áll, így a művelet gyorsabb, mert az egyik gép csiszol és fúr, a másik políroz, így a szerszámcserével nem kell vesződni.

Csiszoló és polír-gépek

Flexibilis tengelyű csiszológépek. Segítségükkel könnyen dolgozhatunk, szabad csiszolás lehetőségét adják az órás-ékszerésznek, mert tokmányuk kézben fogva szabadon mozgathatóak használat közben.

Fúró,maró,vágó és polírozóbetétek

Minden féle csiszoló, maró, vágó, fúró,és polírozóbetétek. Szabványos méretűek, így befoghatóak a képen látható flexibilis csiszológépek tokmányába és egy pillanat alatt cserélhetőek. Ékszer és óratokjavítás fontos eszközei.

Ékszertisztító folyadékok

Segítségükkel gyorsan megtisztíthatjuk ezüst és aranytárgyainkat. Ultrahangos tisztítás után egy pár perces áztatással csillogó felületet kapunk.Örömre szolgált, hogy a nemesfém és drágakővizsgáló eszközeimet megmutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 17 =