Omega Seamaster (Cal: 1002) hátlapjának polírozása

Sérült Omega Seamaster hátlap, polírozás elött
Sérült Omega Seamaster hátlap, polírozás előtt

Egy praktikus segédeszközt szeretnék bemutatni mindenkinek, amelyet hagyaték részeként kaptam nemrég. Segítségével könnyedén befogható egy hátlap vagy üvegráma, megmunkálás céljából. Használatával megtarthatóak a tagolt felületek, ezen felül megkíméli az órás kezét a sérülésektől illetve a túlforrósodott alkatrész okozta égéstől. Akkor nézzük meg használatát a gyakorlatban.

Összekarcolt Omega Seamaster hátlap, megmunkálás előtt
Összekarcolt Omega Seamaster hátlap, megmunkálás előtt

Menetes hátlapok egyik rákfenéje a toknyitó kiugrása okozta karcolások tömege, amely nagymértékben rontja az óra értékét. Azok eltüntetése nehéz, de nem lehetetten feladat. Mivel nagyon könnyű tönkretenni, komoly odafigyelést és megfelelő infrastruktúrát igényel felújítása.

Speciális befogószerszám, menetesen záródó fogószárakkal.
Speciális befogószerszám, menetesen záródó fogószárakkal.

Maga az eszköz egy plexibefogó szerszámoz hasonlóan menetesen mozgatható. 15 millimétertől 40 milliméteres átmérőig fokozatmentesen nyitható illetve zárható. Több felület található a befogó karmain, amely belső illetve külső alkatrészbefogásra is alkalmas. Nagyon praktikus eszköz, amelyet sokat használok a mindennapokban,

Hátlap befogása után, megmunkálás előtt
Hátlap befogása után, megmunkálás előtt

Miután stabilan és sérülésmentesen befogtam a megmunkálásra váró hátlapot, kezdődhet a megmunkálás. Több lépcsőben végzem el a polírozást, melynek első fokozata karcmentesítéssel indul. Mivel elég nagy hővel jár a művelet, máris megérte a segédeszközt hadba fogni.

Karcmentesítés első fokozata 800-as finomságú gumikorong segítségével
Karcmentesítés első fokozata 800-as finomságú gumikorong segítségével

Asztalba épített dupla-tengelyes polírgépemet magam építettem, saját terveim alapján. 2800-as percenkénti fordulatszám mellet karbonfilteres elszívóberendezéssel is fel van szerelve, amely művelet közben elszívja a szemcséket, tisztán tartva ezzel az órásasztal környezetét. Első lépésként 800-as finomságú gumikorong segítségével eltávolítom a nagyobb, éktelenkedő karcokat.

Igazi jelentősége itt érthető meg a befogóeszköznek, hisz a karcok egy ferde síkkal ellátott felületen helyezkednek el, melynek megtartása létfontosságú. Amennyiben egyszerűen telibe csiszolnám a felületet a hátlap szappanszerűen lekopna, elvesztve ikonikus éleit.

A hátlap karcmentesítés után, polírozás előtt
A hátlap karcmentesítés után, polírozás előtt

Kézzel forgatva elég kontrasztosan látható az élek elhelyezkedése, így könnyedén megtartható művelet közben. Ez is volt a célom, hogy a gumikorong ne csiszoljon bele a feliratokba illetve az ikonikus emblémába. Kézben tartva ezt nem tudnám kivitelezni, ráadásul az átforrósodott hátlap megégetné a kezemet.

Utómunkázás flexibilis csiszológép segítségével.
Utómunkázás flexibilis csiszológép segítségével.

Természetesen a nagy méretű gumikorong főleg durva megmunkálásra alkalmas, amely némi utómunkálatot igényel. Erre alkalmas lehet egy ugyan ilyen, 800-as finomságú csiszolókorong, amely flexibilis csiszológépembe befogva 5000-es fordulatszámon működik ideálisan. Finoman vezetve elvégzem vele az utómunkálatokat.

A kézi megmunkálás menete
A kézi megmunkálás menete

Keményfa betét szélének szorítva finoman forgatható a befogóeszköz, amelyen szórt fény mellet minden karc láthatóvá válik. Addig folytatom a műveletet, ameddig egy összefüggő, matt felületet nem kapok végeredményként.

1500-as finomságú gumikorong használata flexibilis csiszológépen
1500-as finomságú gumikorong használata flexibilis csiszológépen

Bár az éktelen karcok eltűntek a hátlapról, de a 800-as gumikorong megmunkálási nyomai rajta maradtak a felületen. Így még nem lehet polírozni, hisz fényes, de karcos végeredményt kapnék. Érdemes 1500-as gumikoronggal finomítani a felületet, amely 5000-es fordulatszámon pár perc alatt kivitelezhető.

A hátlap polírozásának előkészületei
A hátlap polírozásának előkészületei

Most már nekiállhatok a polírozás műveletének, amelyet BEGO Goldbox asztali készülékem segítségével könnyedén kivitelezhető. Saját megvilágítással és elszívórendszerrel kiegészített gépem egy békebeli darab, sokat használom a mindennapokban. Tokmánya nincs, ehelyett egy spirálisan önzáró kúppal (Tapered Spindle) lehet ráhelyezni a polír korongot. Nagyon praktikus megoldás, hisz pillanatok alatt lecserélhető rajta a munkakorong.

Felhelyezett textilkorong bekapcsolás előtt
Felhelyezett textilkorong bekapcsolás előtt

A felhelyezett polírkorong már alkalmas a végső megmunkálásra, amely 2800-as fordulatszámon Dialux paszta segítségével kivitelezhető. Megmunkálás előtt a textilkorong felületét egy acélfésűhöz hasonló célszerszámmal minden alkalommal letisztítom, hogy minél finomabb felületet kapjak. Az alkalmazott polírpasztát érdemes kimondottan acélhoz választani, hisz ez esetben érhető el kiváló minőség.

Polírozás után immáron fényes felületekkel
Polírozás után immáron fényes felületekkel

A speciális befogószerszám ilyenkor mutatja meg igazi előnyeit, hisz a legnagyobb hő polírozás közben keletkezik. Finoman mozgatva a hátlapot könnyedén elvégezhető a művelet, amely pusztán egyetlen percet vesz igénybe. A megolvadó polírpaszta csodákat művel az acélfelülettel, amely ezzel el is készült.

Végső megmunkálás után
Végső megmunkálás után

Karcmentesítés illetve polírozás után ilyen képet mutat a hátlap. Eltűntek róla a karcok, ráadásul a felület síkjai is megmaradtak. Már csak egy ultraszonikus tisztítás maradt hátra, amely eltünteti a megmunkálás szennyeződéseit.

Az elkészült Omega Seamaster hátlap, visszaszerelés előtt
Az elkészült Omega Seamaster hátlap, visszaszerelés előtt

Elkészült a hátlap, amely visszaszerelve eredeti fényében pompázik majd, immáron karcmentesen. Már csak arra kell vigyázni, hogy toknyitás közben nehogy megint kiugorjon a nyitóeszköz karma. Bár a publikáció nem fedte fel a beavatkozás tényleges időtartamát, amely gyakorlati műhelykörnyezetben kb: 45 percet vett igénybe.

Örömömre szolgált, hogy az Omega Seamaster (Cal: 1002) hátlapjának polírozását megmutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − tizenöt =