Órafelújításban is használható fúrógép alkalmazása

0,2 milliméter vastag fúró a tokmányban

Egy gyakorló órás sok esetben szembesül azzal, hogy furatot kell készíteni munkája közben, mert egy menet kiszakadt, vagy rozsdásodás miatt ki kell fúrni azt. Ennek a folyamatnak szeretném a technikai részleteit bemutatni mindenkinek. Akkor lássunk neki..

Óraipar fúrókészlet az 1940-es évekből

Amikor egy gyakorló órás furatkészítésre készül, mindig előkerül a jó bevált furdancs, azaz kézi fúró. Ilyen minden műhelyben előfordul, magam is dédelgetek egy antik darabot, dobozában, néha használom is. Szép emlékezete a múlt órajavításának.

Minőségi szívfúrókészlet 1940-ből

A teljes készlet az 1940-es évek közepéről származik, már kiszolgált két generációnyi órást. Tartalma lefedi az óraiparban használatos összes méretet, ráadásul szívfúró formájában. Bár az órás szinte mindig maga készítette a szívfúrót, láss csodát, meg lehetett vásárolni a kereskedelemben is. Minősége is messze túlmutat a házilag készített fúrón

A fúrókészlet leírása

A készletben kétféle fúrótípus található, egy hegyesszögű, a lágyabb anyagokhoz és tompaszögű a keményebb,  szívósabb fémekhez. Mindegyik kapszula nyolc darab fúrót tartalmaz, így törés esetén választható egy másik a fúrás műveletéhez.

Kézi furdancs, dobozában

A fúrókészlet mindegyike beleillik a kézi furdancs tokmányába, amely maximum 1 milliméterre nyílik ki. Általában ennél nagyobb furatot nem is szokás készíteni ilyen kéziszerszámmal.

Kézi furdancs

A fúró rendkívül egyszerű, tokmányába befoghatjuk a fúrókészlet bármelyik szívfúróját. A korabeli órások előszeretettel készíttettek saját gyártású szívfúrót gépvarrótűből, vagy más ellenálló anyagból. A gyűrű mozgatásával a fúró mindkét irányba forog, és a mutatóujj óvatos nyomásával előtolható.

Díszdobozos kézi furdancs

Sokszor pontos és gyors furatkészítésre van szükség, ilyenkor más forgácsolóeszközre van szükség, Az antik szerszámot tegyük vissza míves dobozába és dolgozzunk egy másfajta, modern igényeket is kielégítő fúró-platformmal.

Precíziós fúró platform

Amennyiben furatkészítéshez minden igényt kielégítő eszközt szeretnénk alkalmazni, érdemes beszerezni egy precíziós fúrókészüléket. Megvalósítható vele a szabadkézi fúrás, akár 0,2 milliméteres fúróval, anélkül, hogy az eltörne. Ennek titka abban rejlik, hogy az állványzatra szerelt ipari sztereó mikroszkóp optikáján keresztül 20 szoros nagyításban követhetjük a fúró mozgását, amely fordulatszáma akár 20 000 fordulat/perc is lehet.

Ipari sztereó mikroszkóp optikája

A pontos fúrás lényege abban nyilvánul meg, hogy látjuk, mit csinálunk. A sztereó mikroszkóp optika térbeni képet ad, így megfelelő megvilágítással kiegészítve tökéletes munkát végezhetünk vele.

Ipari sztereó mikroszkóp telepítése

A pontos fúrás lényege abban nyilvánul meg, hogy látjuk, mit csinálunk. A sztereó mikroszkóp optika térbeni képet ad, így megfelelő megvilágítással kiegészítve tökéletes munkát végezhetünk vele.

Törött csavar kifúrásának előkészítése

A mikroszkóp használat közben akkor ad plasztikus látómezőt, ha megfelelő megvilágítást alkalmazunk. A 24 leddel rendelkező asztali lámpa kellőképpen bevilágítja a munkadarabot, így a mikroszkópon keresztül könnyedén kontrollálható a fúrás.

Proxxon LB 100 mikromotor

A fúró meghajtásáról egy professzionális mikromotor gondoskodik, amely a mikroszkóp állványára szerelhető. Maga a motor bírja a strapát, akár órákon keresztül is használható, anélkül, hogy átmelegedne. Fordulatszáma 5000-től 20 000-es percenkénti fordulatszámig fokozatmentesen változtattató, dupla golyóscsapágyas főorsója könnyű futást biztosít. A mikroszkóp nagyítása és látószöge tetszés szerint változtatható, kifejezetten ékszer és óraipari műveleteket szoktam vele végezni.

Flexibilis fúrógép telepítése

Ipari sztereó mikroszkóp az egész órásműhely területén széles körben használható, felhasználási területe szinte korlátlan.

Boley-Leinen órás esztergára szerelt sztereó mikroszkóp

Maga a mikroszkóp egyetemes optikai eszköz, amely sok műveletben használható. Ezt a készüléket használom az órás esztergagépnél is.

Proxxon mikromotor rögzítése

A mikromotor egy órás esztergához tartozó Lorch befogószár segítségével stabilan a vázhoz erősíthető. A gyors rögzítés egy mozdulattal feloldható.

Proxxon keresztasztal előkészítése precíziós fúráshoz

A munkadarab egy a marógéphez tartozó keresztasztal segítségével könnyedén lerögzíthető a felületen található “T” hornyok segítségével. Precíziós satuba, de akár egy körasztalba is befogható a munkadarab.

Munkaterület megvilágítása

Bár a mikroszkóp rendelkezik saját megvilágítással, de érdemes kiegészítésként mellé helyezni egy munkalámpát.

Csigafúró készlet vastagított szárral

A fúrás gyakorlati kivitelezéséhez a CNC technológia területén használható 3,5 milliméter befogási átmérővel rendelkező fúrókat használom, amelyek jól bírják a strapát. A stabil, vastagított szárkialakítású fúrókészlet gyorsacélból készült, 0,2 mm-től 1miliméterig tized milliméteres méretemelkedésben készül. Széles körben használható, akár esztergagép szegnyergébe fogva finoman fúrhatunk vele, de akár az órás-marógép tokmányába is fogható. Segítségével előfúrhatunk menetkészítéshez, vagy befúrhatunk egy törött tengelyvégbe.

Flexibilis fúrószár

A flexibilis fúrószár könnyen vezethető, megvalósítja a szabadkézi fúrás minden előnyét, közvetlen meghajtás segítségével. Nekem csak vezetni kell.

Fúrószár befogása a tokmányba

A fúrófej egy filctoll vastagságú kézi darab, amely vékony flexibilis tengelytől kapja a meghajtást. Maga a fúrószár bármilyen szögben használható.

Befogás után

Az alumíniumból készült fúrófoglalat egy duplán csapágyazott precíziós eszköz, amelynek nincs holtjátéka, stabilan és egyenletesen forog. Fordulatszáma a mikromotor révén 5000-től 20 000 percenkénti fordulatszámig fokozatmentesen változtatható.

Befogópatronok a tokmányban

A fúrószár szorítópatronok segítségével rögzíthető a tokmányba, hat darabos készlete lefedi az összes méretet. mivel ebben az esetben a szár átmérője 3,5 milliméter, így csak ezt kell használnom.

0,2 milliméteres fúró a tokmányban

Bár most nem fogom használni, de a készülék alkalmas akár extrém kisméretű furatok elkészítésére is.A képen látható fúró átmérője 0,2 milliméter, az arányok szemléltetésére végett mellé helyeztem egy gyufát, így vastagsága demonstrálható. Magas fordulatszámon, finom előtolással elkészíthető vele a kívánt átmérőjű furat, anélkül, hogy a fúró eltörne.

VIDIA szívfúró a tokmányban

A tokmányba akár vídiafúrót is befoghatunk, amely bármilyen kemény anyaggal elbánik. Mérete itt is egy gyufaszál segítségével szemléltettető.

Befogópatron használata

Befogásához kiválasztom a megfelelő méretű patront, amely lötyögés nélkül befogadja a fúrót.

Keményfém fúró befogás után

A szorítópatron meghúzása után a fúró ütés mentesen fut.

Profilmaró a tokmányban

Befogató tokmányába még profilmaró fej is, amivel finoman lehet körívet készíteni, vagy akár drágakövet foglalni.

Palástmaró a tokmányban

A palástmaró segítségével szinte bármilyen forgácsolási művelet elvégezhető, anyaga Wolfram-Carbid, így elbánik bármely kemény anyaggal.

Számlaprögzítő csavar kifúrása

Minden elő van készítve a forgácsoláshoz, így indulhat a művelet. A fúrásra szoruló Enicar karóra csapágylemeze beázott és a számlapot rögzítő hernyócsavar elrozsdásodott. A csavart már agyonnyomorgatták, feje sincsen, így nincs más hátra, mint kifúrni.

Flexibilis fúrószár használata

Mivel a fúrógép vezetőszára szabadon irányítható, nincs más dolgom, mint hogy a mikroszkópba követve kifúrjam a berozsdásodott csavart.

Csapágylemez befogása

A megmunkálandó csapágylemezt ujjaimmal óvatosan leszorítom a tokmány felületére, és egy könnyed mozdulattal kifúrom a csavart. 15 000 percenkénti fordulatszámon dolgozva a művelet pár perc alatt elvégezhető. A fúró átmérője 0,8 milliméter, amely alkalmas egy 0,9 milliméteres menet elkészítéséhez.

Kifúrás után

A kifúrt csavar helyére másik menetet vágok, így a számlap újra lerögzíthető.

Rögzítő adapter használata precíziós fúráshoz

Az alkatrész stabilan befogható egy precíziós satuba. Az óra csapágylemeze érzékeny alkatrész, így a satuba nem foghatom be közvetlenül. Ezért szükség van egy közbenső befogóeszközre, ami nem okoz sérülést a berillium bronz alkatrészen. Ennek segítségével elkészíthető a menet.

Bergeon 2776 menetfúró készlet

Bergeon márkájú professzionális menetkészítő-készlet. 0,4-1,2 mm-ig méretezett, órás finom menet készítésére alkalmas eszköz. Óraszerkezetekben használatos finom menetet készít, így segítségével elkészíthetünk ritka, pótolhatatlan csavarokat.és annak menetfészkét. Gyakorló órás hasznos kiegészítője.

Órás menetmetsző használata

Órás menetmetsző és menetvágó és a befogáshoz szükséges szerszámok.

0,8 milliméteres órás menetmetsző

A menetmetsző. 0,8 milliméteres menetet készít, professzionális minőségben. A gyufa a méretek demonstrálása véget került mellé.

Órás-menetmetsző befogása

A befogókeret segítségével elkezdhető a művelet

Bergeon menetfúró használata

A menetkészítő készlethez tartozik menetvágó is, így a kifúrt csavar helyére ujjat tudok vágni.

Menetvágás méretezése táblázat alapján

A menetvágó könnyen eltörik, így óvatosan kell vele bánni. A készlet fedele tartalmazza a menet előkészítéséhez szükséges furat méretét. A szorzószám általában 0,9 ennek eredménye kiadja a furat méretét.

Menetvágás előtt

A menetvágót befogom egy sikattyúba és óvatosan átvágom a szükséges méretet. lassú, oda vissza forgatással pár perc alatt elkészíthető a menet.

A menet elkészült

A menet elkészült! Örömömre szolgált, hogy a forgácsolási művelet aprólékos technikáját megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 7 =