Óratok-javítás eszközei

 

Egyetemes csiszoló és polírgép

Ékszerészasztalba épített csiszológép, mely alkalmas polírozás előtti előkészítésre. Szabványos felfogatási rendszere végett a köszörűkorongtól a vágókorongon át a gyémántbevonatú csiszolókorongig bármit felfogathatunk rá. Beépített világítással és dupla-karbon filteres elszívórendszerrel rendelkezik, mely cserélhető. Porzsákba gyűjti a munka közben keletkező port, így az órásasztal és környezete tiszta marad. Professzionális órásműhely nélkülözhetetlen kiegészítője.

Gumikorong

Finom 800-as csiszolószemcsék gumikorongba ágyazva. Csiszológépre felfogatva, a felújítandó óratokból kicsiszolhatjuk a nagyobb karcokat. Egészen a polírozás előkészületéig juthatunk vele, kényelmesen és gyorsan.Megtarthatjuk vele a síkokat, így a felújítandó óratok alakja nem változik, ugyanis ha csak \

Gyémántbevonatú-korong

Gyémántbevonatú korong. Segítségével bármilyen kemény anyag megmunkálható. Wolfram-carbid (vidia) esztergakések élezésére alkalmas, de akár óraüveget is megmunkálhatunk vele. Munka közben hűteni kell a munkadarabot, mert nagy hő fejlődik.

Üvegmegmunkálás gyémántbevonatú koronggal

Ipari minőségű gyémántkorong. A bronz felületre felvitt gyémántszemcsék segítségével bármilyen formájú óraüveget megcsiszolhatunk. 2800 fordulatszámon forgatva, folyamatos hűtés mellett extra keménységű, akár zafírkristály óraüveg is megmunkálható vele. Kimondottan és kizárólag üvegcsiszolásra alkalmas eszköz.

Gyémánttárcsa éle

A gyémánttárcsa V alakú éle óraüvegek fazettálására, metszett üvegek elkészítésére is alkalmas. Valaha ólomkristály poharak csiszolására használták egy nívós üveggyárba, ma nálam teljesít szolgálatot.

Köszörűkorong

“Tyrolit” márkájú Köszörűkorong. Gyorsacél (Fúró,esztergakés,stb..) élezésére használom.

Egyetemes csiszológép tokmánya

A csiszológépre szerelhető adapter mely tokmányba végződik. Hat milliméterig befoghatunk vele csiszolókövet, vágókorongot, szinte bármit ami az óratok-megmunkáláshoz szükséges. Az elszívó segít a csiszolás közben keletkezett port elszívni, így tiszta marad az ékszerész asztala.

Cserélhető tartozék

Az adapter kúposan csatlakozik a géphez, így szükség esetén egy mozdulattal levehető és polír korongra vagy más kiegészítőre cserélhető.

Lehúzógyémánt

A köszörűkorong használata közben aszimmetrikusan megkopik, kisebb barázdák keletkeznek rajta. Lehúzógyémánt segítségével az egyenetlenségek eltüntethetőek.

Ipari gyémánt

Az acél lehúzófej végébe ipar gyémánt van ágyazva, mely a legkeményebb köszörűkorongot is simára munkál.

Befogó a lehúzógyémánthoz

A lehúzógyémántot nyeles befogóeszközbe fogom, így stabilan dolgozhatok vele.

Szatinírozó-korong

Ha nem tükörfényes, hanem selyemfényű felületet akarok elérni, szatinírozó-korongot érdemes használni. A felület karcmentesítése és polírozása után használható és segítségével egyenletes matt-selyem felületet kapunk. Bonyolultabb fényes-matt átmenetek készítése maszkolással elérhető. Hőálló maszkolószalag használatával határozott felületkombináció érhető el.

Maszkolószalag

Hőálló maszkoló szalag. Segítségével matt-fényes felületeket hozhatunk létre, mégpedig éles határvonallal. A fényes polírozott felület leragasztása után védve marad.

Függőmotor flexibilis tengellyel

Függőmotor flexibilis tengellyel (Hagebohrmaschine). Professzionális csiszológép, mely valaha jobb időket élt meg egy ötvös-aranyműves műhelyben. Wassermann gyártmányú készülék, mely segítségével kicsiszolhatjuk az óratok minden karcait és hibáit. 400 wattos teljesítménye alkalmassá teszi folyamatos munkára. Csiszolófejébe minden szabványos betétszár használható, hajlékony tengelyével könnyen dolgozhatunk.

Wassermann csiszolómotor

A függőmotor adattáblája.

Térdkapcsoló

A gép praktikumához hozzátartozik a térdkapcsoló. Munkaasztalnál ülő órás térdével fokozatmentesen kezelheti a gépet 0-tól egészen 20 000 fordulatszámig. Így mindkét keze szabadon marad és a kapcsolgatással nem kell vesződnie.

Csiszológépek

Flexibilis gépekből több is a rendelkezésemre áll, így a művelet gyorsabb, mert az egyik gép csiszol és fúr, a másik políroz, így a szerszámcserével nem kell vesződni.

Géptartó állvány

A gépek használaton kívüli tárolása az órásasztal oldalkonzolján történik.

Proxxon mikromotor

Proxxon gyártmányú professzionális mikromotor. Dupla golyóscsapágyazott főorsó precíz tokmánnyal szerelve. Csendes futású, 5000-20000-ig fokozatmentesen, tirisztorosan szabályozható fordulatszám. Ideális óratokok finom csiszolására de akár precíz fúrásra és polírozásra is alkalmas. Hasznos kiegészítője az órásműhelynek. Mellette csiszoló és polírozóbetétek és egyéb kiegészítők láthatók.

Satuba rögzíthető toldalék

A csiszológép satuba fogható toldalék segítségével rögzíthető. Így nagyon finoman, a munkadarabot kézzel vezetve dolgozhatunk vele. Ez főleg kisméretű alkatrészek csiszolásánál, polírozásánál jelent nagy segítséget.

Proxxon flexibilis tengely

A géphez tartozó flexibilis tengely megkönnyíti a csiszolást.

Óratok megmunkálása flexibilis fúrógépen

Állványos-flexibilis tengelyű fúrógép segítségével könnyedén befúrhatunk egy óratok felületébe. A tárgyasztalon középre rögzített osztófejbe van befogva a megmunkálandó alkatrész. Flexibilis tengelyű fúrófejbe fogott fúróval könnyedén megmunkálható az óratok. Itt például az óra fémcsatja folyamatosan kiugrik a helyéről, ezért 0,8 mm-es fúró segítségével mélyebbre fúrom a rugós stift helyét.

Óratok felújítás munkaterülete

Óratok felújítás munkaterülete.

Bego Goldbox polírgép

Ha már kész vagyunk az óratok finom csiszolásával, kezdődhet a polírozás. Ez egy Bego Goldbox típusú polírgép. Erős,csendes futású,330 wattos motorral, beépített világítással és elszívórendszerrel. A munkaterület porelszívása létfontosságú, hisz az órásasztal környezetének tisztának, pormentesnek kell maradnia, illetve csak így kaphatunk csak tökéletes eredményt.

A gép adattáblája

A polírgép adattáblája.Minőségi berendezés.

Porelszívó rendszer

Mivel legalább háromféle, egyre finomabb polírkorongot és pasztát használ az órás, ezért nélkülözhetetlen a porelszívás. Ugyanis, ha a durva polírkorong szemcséi átkerülnek a végső finom pamutkorongra, újra karcos lehet a felület. A por egy mikrofilteres porzsákba kerül, mely cserélhető.

Polírkorongok és paszták

Négyféle polír korong és különböző finomságú polír paszták. Profi tokmunka elengedhetetlen kiegészítői.

Minőségi reszelőkészlet

Svájci,minőségi reszelők többféle finomságban és méretbe. Óratokjavítás és felújítás nélkülözhetetlen eszközei.

Óratok-felújítás előtti szétszerelése

Itt egy konkrét tokjavítás művelete látható. Az óra tokját felújítás előtt szétszerelem. Eltávolítom a hátlapot, az óraüveget és minden alkatrészt leszerelek róla, ami roncsolás nélkül eltávolítható. Csak így lehet minőségi munkát végezni, ráadásul nem kell az miatt aggódnom, hogy csiszolás közben megsérülnek.

Koronacső eltávolítása

A tokcsövet is eltávolítom róla, amin a felhúzókorona forog.

Lecsupaszítva

A teljes lecsupaszítás után jöhet a csiszolás. Csiszológép tengelyére szerelt gumikoronggal kezdem, ami minden nagyobb karcot eltávolít az óratok felületéről, szinte egészen a polírozásig jutok vele.

Karcok eltávolítása gumikorong segítségével

A gumikorong segítségével az összes nagyobb karcot eltávolítom. Nagy előnye, hogy segítségével megtarthatom a síkokat, az óratok alakja, struktúrája változatlan marad. Szinte a polírozás fázisáig jutok vele, rövid idő alatt. A művelet nagy hőt generál, így védőkesztyű viselete ajánlott.

Karcmentesen

Gumikorong alkalmazása után az óratok tökéletesen karcmentes lett, bár matt,de némi polírozás után makulátlanul fényes lesz.

Polírozás rongykoronggal

A gumikorong után maradt matt felületet polírozással teszem fényessé. A rongykorong a polírozás első, durvább lépése.

Polírozás után

A rongykorong után a felület fényes lesz, de még tovább fényesíthető pamutkorong segítségével.

Tükörfényesítés pamutkoronggal

Rongykorong használata után a gumikorong karcai már eltűntek, a felület fényes, de rongykoronggal és speciális, végső fényt adó polír pasztával még tovább fényesíthető. A művelet nem sok ideig tart, néhány perc alatt tükörfényes lesz.

Mattírozó korong

Maszkolás után mattírozó koronggal létrehozhatjuk a selyemfényű felületet. Mivel a maszkolószalag alatt már előzőleg fényesre polírozott felület van, ezért a művelet után eltávolítva megkapjuk a profi módon elkészített átmenetet a fényes és matt felület között. Profi óratok javítási munkálatok nélkülözhetetlen kelléke.

Matt és fényes felület az óratokon

Az óratok felső része tükörfényes, az oldala mattírozott. Profi maszkolással és több fokozatú polírozással érhető el ez a típusú óratok-felújítás. Az óra tokja jó minőségű, 316L típusú acél, mely antiallergén, rozsdamentes és jól polírozható. Örömömre szolgált, hogy az óratok felújításénak eszközeit megmutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × három =