Régi, mára elavult honlapom emlékére

Bemutatkoznék, Kőnig Levente műkedvelő órás és műszaki publicista vagyok. Az óravilág Millennium Falconjaként ismert előző weboldalamat  ( www.watchmaker.hu/old ) 2012-ben készítettem és majd hat éven keresztül sikeresen üzemelt. Mára sajnos elmúlt felette az idő, mind reszponzivitása, mind grafikai felépítése alulmaradt az elvárt igényeknek, így 2018 elején egy modern, WorldPress alapú adatbázisra cseréltem le, a komplett tartalmak és képek átemelésével.

Egy ihletés vagy markáns tapasztalat komoly fordulatot idézhet elő egy ember életében, hisz könnyedén megváltoztathatja az addig kialakult jövőképet, amely addig a mindennapok részét képezte. Ez nem volt másként velem sem, amikor egy évtizeddel ezelőtt műgyűjtőként beleszerettem az antik órák világába. Munkaköröm köszönőviszonyban sincs az órajavítás tradíciójával, hisz egy Magyarországon piacvezető szállítmányozási cégnél dolgozom. A dinamikusan fejlődő cég rengeteg kihívást jelent számomra és nehezen tudnám behelyettesíteni, hogy egy ma már kihalnak látszó, úgynevezett idős szakmával váltsam fel modern foglalkozásomat. Szerencsére nem is kell választani, határvonalat húzni a két tevékenység között, hisz amit szeret az ember, úgyis időt szakít rá.

Ezért másodtevékenységként vezettem be magam az órák világába, amolyan rajongási szintű gyakorlati tapasztalattal ötvözve. Az egész akkor kapott komolyabb értelmet, amikor hazánkban is kialakuló virtuális piacterek, külföldi mintára új platformot hoztak létre az óragyűjtők számára, hisz addig nagyon sokat kellet keresgetni, órabörzékre vagy bolhapiacokra járni, amire rábukkant az ember álmai órájára. Ezzel szemben a számítógép billentyűzetén elég volt néhány kattintás, egy kevés licitálás és pár nap múlva csengetett a postás új szerzeményemmel, ezzel az antik és modern világ órakölteményei könnyedén beköltözhettek otthonainkba.

Kezdetekben sajnos, mint mindennek, ennek is voltak hátulütői, a megrendelt óra sokszor köszönőviszonyban sem volt a meghirdetett időmérővel, első útja olykor az óráshoz vezetett. Az akkori szakemberek nagyon szűkszavúan szinte semmit sem árultak el az óra hibájáról, bármilyen kérdésre sablonos, néha durva választ adva kikerülték a szakmai titkok nyilvánosságra hozását. Bár az óra életre kelt, de maga a javítás technikája homályban maradt. Ilyenkor a csalódottságot enyhítő, talán még drámatagozatot is megjárt órásmesterek némelyike bohém arccal belesúgta az ember fülébe órájának hibáját, ami tömören valahogy így hangzott!

„Nem volt nagy baja, csak kisvengolt az anker”.

Ekkor döntöttem el, hogy kitanulom a szakmát, alapítok egy minden igényt kielégítő órásműhelyt, amely egyben fotóstúdióként is avanzsál. Pénzt, időt nem kímélve egy 1937 óta működő budafoki Antik óra és ékszerboltban megszereztem tapasztalataimat, amely mai napig gyakorlati műhelykörnyezetet biztosít számomra. Megszerzett tudásomat ugyan abban a virtuális közegben teszem közzé, ahonnan első drága, de járásképtelen órámat szeretem, vagyis a világhálón, immáron saját honlapomat használva műszaki platformként.

Megfogadtam, hogy minden elsajátított ismeretanyagot közszemlére teszek, így javítási naplóim nyilvánosak és bármilyen digitális készüléken elérhetőek, hogy másnak ne keljen hallgatag órásmestereket faggatni a szakma fogásairól. A közzétett virtuális naplókat az órásszakma hivatalos szereplői és képviselői folyamatosan lektorálják, így realitása garantált. Oktatási szándékom mellet fő célom abban nyilvánul meg, hogy akár egy 1800-as évek közepén gyártott „Brauswetter János Szegeden” zsebóra komplett restaurálását bárki megtekinthesse egy trendi internetkávézó, vagy fiatalok körében divatos gyorsétterem teraszán egy egyszerű okos eszköz, tablett, vagy laptop segítségével. Ötletem bevált, írásaimat sokan olvassák, ráadásként publikációimat a hazai órás szakképzés keretrendszerein belül oktatási segédanyagként is felhasználják.

Tevékenységem a manapság elterjedő „New Age” vonalat képviseli, meggyőződésem, hogy az ismeretanyagokkal kiegészített órajavításnak nagy jövője van Magyarországon, hisz hozzá hasonlóan sokan szeretnék saját órájának javítását publikáció tárgyaként viszontlátni. Ráadásul az eddig tabunak minősített szakmai kapcsolattartás fogalma is megvalósul, hisz modern és kiterjedt virtuális világunkban, bármely ismert közösségi oldal lehetőségeit felhasználva megteremti a párbeszédet az óra tulajdonosa és javítását végző órás között.

Ezzel talán hozzám hasonlóan megszerettetem a témát olyanokkal is, akik eddig kihalófélben lévő idős szakmának gondolták az órajavítás mesterségét. A sok esetben unalmasnak tűnő szakmai anyagok némi óratörténeti opcióval ötvözve széles körök részére teszik elérhetővé és közérthetővé egy órásműhely munkáját. A mai modern és kiterjedt virtuális gasztronómia világában talán nem meglepő, hogy műszaki megfelelője is eredményeket érjen el a világhálón, stílszerűen fogalmazva ízlésesen tálalva emészthetővé tegye a száraz és szürke műszaki tartalmakat. Tevékenységem sikere nagyban leképezheti más, főleg elfeledett, vagy kihalófélben lévő szakmák megszerettetését az egyre növekvő világháló frissen csatlakozott közösségével.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 7 =