Rolex Date automata szerkezet computer diagnosztikai vizsgálata

A kiszerelt billegő

Rolex Date automata szerkezet computer diagnosztikai vizsgálata összetett folyamat. Egy Rolex karóra esetén fő tényező a pontosság, de ezen órák szabályozása nagymértékben eltér a hagyományos megoldástól. A szerkezet speciális billegője, mely láthatóan nem tartalmaz hajszálrugókulcsot, így a pontosság hagyományos módszerekkel nem is állítható. Hajszálrugójának hossza gondosan ki van számolva, mégpedig a 19800-as lengésszámra. A speciális Anachron-ötvözetből készült hajszálrugó tökéletes izokronotást biztosít a lengőrendszernek, így könnyedén elérhető a várt kronométer pontosság. A pontosság változtatásához kizárólag a billegőkoszorúba lévő súlyzócsavarok állnak rendelkezésre. Ezek ki vagy behajtásával maximálisan,150 másodperc erejéig változtatható a lengésszám. Az aranyötvözetből készült súlyzócsavarok feje csillagformájú (Microstella), létezik hozzá célszerszám, mely segítségével állíthatóak, persze fokozott figyelem mellett. Mindkét oldali súlyzócsavart azonos mértékben kell állítani, mert pozicionális hibát okozhat a járatban. A technológia nem új keletű a manufaktúra kalibereknél bukkan fel, a Rolex szabadalmát Microstella-nak nevezik.

“Microstella” szabályzókulcs

A szabályzókulcs speciális célszerszám, kimondottan Rolex billegő csavarok állítására használatos, neve : “Microstella” szabályzókulcs. Kipárnázott dobozban tárolom, mert érzékeny jószág.

A szabályzókulcs használata

A görbített végű szerszám furata pontosan beleillik a Rolex billegőjén található speciális “torx-csavar” formájú arany súlyzócsavar fejére. A szabályozást a működő órán kell elvégezni, mégpedig a helyén, így óvatosnak kell lennem. A beavatkozáshoz gyakorlat szükséges.

Laptopra szerelt “Horometer” szoftware

Első lépésben computer diagnosztikai műszer segítségével megállapítom a szerkezet napi eltérését, hogy képbe legyek a művelet irányával. A laptopra telepített szoftver mozgás közben megállapítja a szerkezet napi pontosságát és kijelzi számomra. A Napi eltérés kerek 7 másodperc amely alapesetben szinte nullára szabályozható

Billegő megállítása másodpercstop segítségével

A szerkezet rendelkezik másodperc-stop üzemmóddal, így a koronát kihúzva megáll a billegő. Itt egyből láthatóvá válik az egyik oldali “Microstella” súlyzócsavar, mely állításával siettetésre bírhatom a szerkezetet.

“Microstella” állítócsavar

“Microstella” állítócsavar nagyítva. Látható, hogy az arany ötvözetű csavar feje speciális kialakítású, olyan mint a manapság használatos Torx-csavarfejek, csak kicsiben. Kifele állítva késleltetni, befele állítva pedig siettetni lehet vele a szerkezetet, természetesen mindkét oldali csavart azonos mértékben, nehogy pozicionálás hibát okozzak az egyenetlenséggel.

A “Microstella” szabályzókulcs feje

“Microstella” szabályzókulcs feje. Látható, hogy kiképzése azonos a csavar fején található rovátkákkal, így jó esetben elforgatható. Sajnos sok esetben a célszerszám hiánya miatt a képzetlen órások csipesz segítségével próbálják állítani, de csak szétpasszírozzák a lágy aranyötvözetet. Abban az esetben már a gyári kulcs sem megy rá. Szerencsére itt nem volt ilyen barkács-akció, a csavar feje sértetlen.

“Microstella” szabályzócsavar állítása a helyén

A billegő csavarjának fejére óvatosan ráillesztem a célszerszámot és mivel az óra késik, befelé hajtom a csavart. A billegő tömegközéppontja az állítás hatására beljebb kerül és az állítás mértékétől függően az óra el kezd sietni. A műveletet természetesen mindkét oldalon elvégzem.

A szerkezet, szabályzás után

A szerkezet járását a rákötött műszer grafikonján figyelem, így a művelet valós időben történik, a csavarok állításának hatása a műszer kijelzőjén ellenőrizhető.

Pontosra szabályzott Rolex szerkezet

Az szabályozás műveletét mindkét oldalon elvégeztem, így a szerkezet pontossága újra a gyári állapotot mutatja. A Rolex karórák mesés pontossága ezen művelet elvégzésén alapszik, hisz az óra már nem fiatal, így a kopások miatt néha utána kell állítani.

Rolex Cal:1570-es karóra beszabályozása után

A Rolex Cal:1570-es karóra beszabályozása megtörtént a végeredmény is kielégítő. Ezzel az óra elkészült.

Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − kettő =