Korabeli fúrókészlet alkalmazása egy órásműhelyben

Hazánkban egy teljes szakmai generáció nevelkedett fel olyan szocializációs környezetben, amely azt sugallta számukra -ha nincs, készítsd el saját magad.

Ez befolyással volt az órások tevékenységére is, hisz több olyan mesteremberrel találkoztam már, akik soha életükben nem láttak gyári minőségű szívfúrót, 0.5 milliméter alatti méret tartományban. Ők varrótűből készítették el a megfelelő méretű fúrószárat, amelyet széles körben alkalmaztak a mindennapokban.

Speciális szívfúró készlet a múltból
Speciális szívfúró készlet a múltból

Pedig létezett kiemelkedő keménységű anyagból készült, svájci minőségű szív fúrókészlet, “Drills for Watchmaking and Jewellery” néven, akár tized milliméteres léptékekben is, csak a vasfüggöny másik oldalán lévő országokban. A képen is látható, 1950-es évek elején készült dobozos fúró készlet 126 darab, többféle méretű és típusú szívfúrót tartalmaz, kapszulánként hat darabot.

Segítségével a külhoni órásmesterek időt spórolva bármilyen csapfúrási tevékenységét elvégezhettek anélkül, hogy fúró készítéssel kellett volna vesződniük. Sors fintora, hogy a készlet üres, mert az elmúlt hetven év alatt minden elemét elhasználták, így én sem tapasztaltam meg, milyen is volt ez a gyakorlatban.

Kénytelen voltam webshopon keresztül megrendelni a megfelelő méretű Wolfram-karbid szívfúrót, immáron kereskedelmi korlátok nélkül, ingyenes szállítással, GLS csomag-automatába kézbesítve. Elődeinkhez képest roppant tágra nyílt világot élünk.

Örömömre szolgált, hogy ezen időkapszulaként is betudható szívfúró készletet bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 10 =