Speciális üveg csiszolása ezüst ékszerórába

 

Ékszeróra ajándékba

Sokan nem érik be átlagos ajándékkal karácsonykor, nem hisznek az akciós parfümök, díszdobozos Unikumok és könyvutalványok misztikumában. Pedig felgyorsult világunkban egyedi ajándékot adni nagyon nehéz dolog, de nem lehetetlen.

Törött üveg pótlása

Ebben az esetben sikerült megtalálni az egyediség minden stílusjegyét. Az óra doboza is kézzel készült darab, a család gyermektagja festette készre, saját ízlése szerint. Sosem köszön vissza boltban, vagy webshopban, érzelmi töltete felülír mindennemű ajándék ötletet.

A doboz valójában egy ékszerórát rejt, amely szintén nem átlagos kivitelű, saját elképzelés alapján készült, ráadásul sterlingezüstből. Az órát egy fiatal, kreatív ékszerész készítette, saját ötlete alapján.

Minden eleme sajátos, semmi sem köszön vissza szabványtáblázatban, vagy stílusmagazinban, így talán elmondható, hogy nem jön szembe az utcán. Méretét az ajándékozott csuklója alapján vették le, így az üveg formavilága szintén ehhez igazodik. Sajnos egyediségnek is megvan az átka, egyetlen formaelem sem rendelhető hozzá. Amennyiben üvege eltörik, mint magát az órát, méretre kell készíteni. Sajnos az ajándék nem futott nagy karriert, egy szilveszteri rendezvény forgatagában hozzáütődött az asztal lapjához és szilánkosra törött. Az egyedi üveg készítése lesz publikációm tárgya, amely visszaadja eredeti fényét a most lelombozott, törött órának.

Speciális óraüveg csiszolása

Maga az óra 925-ös, azaz Sterling ezüstből készült, súlya 5,4 Gramm. Teljes felületét Cubic-Zirkonia kövekkel díszítették, hagyományos foglalási eljárással. Bár maga a tok egy modern quartz szerkezet rejt, kivitele mégis antik hatást kölcsönöz az ékszerórának.

Ezüst óra drágakövekkel

Az óra tokján nem hagytak sötét-foltot, teljes felületét kövekkel díszítették, amolyan korona ékszer-jelleget kölcsönözve az időmérőnek. Ünnepélyes jellegét pusztán a törött üvegének látványa csorbítja.

Törött üveg

Az óra üvege romjaiban hever, ellipszis formája méretezés alapján könnyedén reprodukálható. Pusztán az üveg vastagságát kell megmérni, a többi méret csiszolással kialakítható. Akkor lássunk neki

A csiszolófelület

Hagyományos ásványüveg anyaga rideg és kemény, viszont rendelkezem Elbor-Nitrit tárcsával, amit alapesetben esztergakések élezésére használok, de könnyedén megmunkálható az üveg is. A gyémánttárcsa úgy harapja az üveget, mint ha kartonpapír lenne, segítségével kialakítható bármilyen egyedi üvegméret. A tárcsa felülete magán hordozza a gyémántréteget, tíz milliméter vastagságban. Alumínium korongra vulkanizálva befogható az esztergagép tokmányába is. Közepes fordulatszámon szépen lehet vele dolgozni. Mindent csiszol, ami nála puhább, anyagszerkezete pedig gyémántból van így szinte nincs olyan anyag a világon, amit nem forgácsolna. Még a lényegesen keményebb zafírkristály üveggel is könnyedén megbirkózik.

Törött üveg eltávolítása után

Az óra szerkezete és a mutatók nem sérültek meg, így csak az üveget kell pótolni. Ez jó hír, mert nem kell órajavítással bíbelődni. Eltávolítottam a szerkezetet, így kezdődhet az üvegcsiszolás művelete.

Maszkolás előkészítése

Első lépésben le kell másolni az eredeti üveg formáját, amely sajnos romjaiban hever, így már nem elérhető. Ezért egyéb, alternatív megoldást kell keresni a méretek másolására. Ezt úgy kivitelezem, hogy felragasztok egy fehér ragasztószalagot az üvegráma felületére. A peremnél körberajzolom, ahova az üveg kerül majd befoglalásra. Ezzel a módszerrel le tudom másolni az eredeti üveg formáját.

A minta próbája

Kivágás után látható, hogy a fehér, körbemetszett ragasztószalag leképezi az üveg eredeti formáját. Az öntapadós matrica követi az üveg alakját, így támpontul szolgálhat a csiszolásnál.

A minta igazítása

Az eredeti formavilág úgyis csak támpont, végleges alakját bepróbálás után fogom elérni, csiszolás közben.

A maszkolás felragasztása

Az üveg formája ragasztó szalagra másolva. Mivel fehér, jól láthatóak a körvonalak munka közben.

Óraüveg előkészítése

A kivágott forma egy ragasztószalag darabja, így öntapadós. Fel lehet ragasztani az alapanyagnak kiválasztott üveg felületére.

Átlagos óraüveg, mint alapanyag

Az pótlás alapanyagát közönséges 1 milliméter vastag ásványüveg szolgáltatja, Ebből alakítom ki az ellipszis alakú formaüveget.

Maszkolás felhelyezése

Az alapanyag megvan, az üveg eredeti formavilágát is lemásoltam, így indulhat a csiszolás művelete, amely némi előkészítést igényel.

Ragasztószalag a karcok elkerüléséhez

Első lépésben meg kell védeni a csiszolandó üveget a karcoktól, művelet közben. Közönséges cellux ragasztóval letakarom az üveg mindkét oldalát.

Védőragasztás felhelyezése

Az üveg nagyon kényes felület, könnyen karcolódik. Ezért van szükség a felület védelmére csiszolás közben, így megmarad eredeti állapotában.

Felhelyezés után

Maszkolás után felragasztom rá a fehér öntapadó fóliából kivágott mintát, amely az üveg eredeti formáját követi.

Üvegcsiszolás előtt

Körbevágtam a védőfóliát is, így mindkét oldala védve van. Maszkolás és a forma meghatározása után indulhat a csiszolás művelete. Minden rendelkezésre áll, már csak elő kell készíteni a csiszológépet.

Védőszemüveg és kesztyű használata

Mivel az üveg könnyen törik és szilánkjai szétrepülhetnek, művelet közben védőszemüveg és kesztyű használata ajánlott.

A csiszolókorong

Maga a csiszolótárcsa egy befogószárra van rögzítve, amit csavar rögzít. Így befogható az esztergagép tokmányába, stabilan rezgésmentesen lehet vele dolgozni.

A kemény csiszolófelület

A csiszoló tárcsa felülete 800-as finomságnak felel meg. Az Elbor-Nitrit szemcsék egyenletes réteget képeznek a tárcsa peremén.

Az üvegcsiszoló gép összeépítve

Pontos csiszoláshoz tárgyasztalra van szükség, ahol kézzel vezethető a munkadarab. A stabil platform rezgésmentesen felrögzíthető az órás esztergagép szupportjának helyére.

Az üvegcsiszológép oldalról

Beállítom a minimális munkatávolságot, amely 1-2 milliméterre korlátozódik. A tárcsa centrikusan forog a tokmányban.

A gép tárgyasztala

A tárgyasztal felülete sima, egyenletes, síkra köszörült lap. A tárcsával bezárt szöge 90 fok, így a merőleges felület kialakítása könnyedén kivitelezhető.

Hűtővíz alkalmazása

Üveg csiszolása durva folyamat, amely tetemes hőt generál. Művelet közben hűteni kell a munkadarabot, amely egy vízzel átitatott szivacs segítségével könnyedén kivitelezhető.

Bekapcsolás előtt

Az üveg alsó felületét lemaszkoltam átlátszó ragasztó szalaggal, tetejére pedig fehér fóliából felvittem a csiszolás kialakítandó formavilágát.

Üvegcsiszolás maszkolás alapján

Indulhat a csiszolás, már csak a hűtőközeget kell beiktatni a műveletbe, nehogy a keletkező hő hatására elpattanjon az üveg.

A korong hűtése

Csiszolás előtt bevizezem a korongot, utána kezdődhet a művelet. 2000 fordulat/perces sebességgel forgó korong ideális a forma kialakulására.

Víz felvitele szivaccsal

Mivel a szivacs át van itatta vízzel, elég néha odatartani és átkenni a korong felületét, így az extrém hő keletkezése elkerülhető.

Az egyik fele elkészült

Az egyik oldal formájával hamar végeztem, a korong csak úgy harapja az üveg kemény anyagát. Az alsó maszkolószalag megvédi az üveg felületét csiszolás közben a karcosodástól.

Másik fele is elkészült

Megfordítva kialakítom az ellipszis másik oldalát is, hozzácsiszolva a mintául szolgáló fehér ragasztószalaghoz. A körvonalak már hasonlítanak az eredeti formavilághoz.

Finomítás után

Az üveg kontúrja csiszolás közben. Látható, hogy nagyon sok üvegpor keletkezik művelet közben, amely mindent összekarcol. Ezért van szükség a felület csiszolás közbeni maszkolására, mert így karcmentes marad az elkészített formaüveg.

Méretre csiszolva

Nagyolással elkészítettem a durva körvonalakat, félkésznek tekinthető a művelet. A minta öntapadós ragasztóját eltávolítom. hisz már csak a finomítás maradt hátra.

Élek finomítása

Némi finomítás következik, már csak a peremet csiszolom, közben belepróbálom a helyére.

Méretre csiszolva

A formavilág majdnem elérte végleges alakját, a peremek még durva felületet képeznek. Már csak a szélek finomítása maradt hátra.

Finomítás előtt

Az óraüveg formára csiszolt, félkész állapotban. Még kissé cafrangos, de kézi csiszolással szépen finomítható.

Karcok nélkül

A félkész munkadarab nem karcolódott össze, köszönhetően a maszkolásnak. Víztiszta és áttetsző maradt.

Igazítás az üveg szélén

Az egyik oldal még vastagabb a valós méretnél, így lecsiszolok belőle egy keveset.

A speciális üveg elkészült

Az üveg elérte végleges formáját, már csak a peremek finomítása maradt hátra. Kicsit szaggatott még a széle, de finom csiszolással egyenletesé tehető a felület.

Síküvegből ovális lett

Egyszerű óraüvegből kialakítottam a végleges formát, amely méretpontos. Az ellipszis alakú üveg még szoros, de a hátramaradt műveletsort már kézzel finomítom véglegesre.

Óraüveg csiszolása után

A csiszolótárcsa jól teljesített, úgy harapta a kemény üveget, hogy öröm volt nézni. A gyémánttárcsa számos műveletre alkalmas, magam főleg esztergakések élezésére használom, de egyéb, alternatív felhasználása sem lehetetten. Ilyen művelet például az üveg csiszolása is.

Egyetemes tárgyasztal

A tárgyasztal oldalán kialakított csap alkalmas fazettálás közbeni feltámasztásra, így akár szögletes üveg csiszolására is alkalmassá tehető.

Üvegpor mindenhol

A tárgyasztal csiszolás után. Bár nem sok anyagot távolítottam el, mégis rengeteg üvegpor keletkezett munka közben. Ezért a gép letakarításával befejeződött a művelet, a folytatást kézi módszerrel kivitelezem.

Kézi üvegcsiszolás

A finomítást egy ilyen üveglapra ragasztott, eltérő finomságú csiszolólapon végzem el. Minden macska álmát megtestesítő, kaparófához hasonlatos platform 600-as finomságú csiszolólaptól indul és 1500-as polír vászonban végződik.

Többlépcsős üvegcsiszolás

A durva csiszolófelülettől indulva eljutok a végső finomságig, természetesen már kézmozdulatokkal. Természetesen itt is bevizezem a munkadarabot, így egyenletesebb lesz a végeredmény

A végső finomítás kézzel

A gépi csiszolás kissé megszaggatta a széleket, amely ilyenkor szépen eltüntethető. Finom mozdulatokkal kiigazítom a hibákat, amelyet a korongcsiszolás okozott. Ebben az esetben is benedvesítem az üveget, mert nedves állapotban jobb eredményt lehet elérni vele.

Az üveg elkészült

Az üveg elkészült, formavilága azonos az eredeti üveg méretével. Minden durva színszóródást eltüntettem a felületről, amely végleges alakját kézi csiszolással értem el.

Beragasztás előtt

A speciális üveg elkészült, méret azonos. Már csak be kell ragasztani a helyére.

Sterling ezüst óratok

A művelet publikatív ábrázolása nem fedi fel a művelet valós idejét, de az üveg csiszolása a maszkolástól kezdve a finomításon át kb: egy órányi munkát emésztett fel. Az ezüsttokos órába az üveget cement alapú ragasztóval rögzítem, amely stabilan fogja majd a helyén.

Speciális óraüveg

Utolsó zsírtalanítás következik, utána mehet az üveg végleges helyére. Beragasztás utáni száradás egy-másfél óráig tart.

Készíthető akár hajlított csiszolt üveg is, egyedi méretre, zafírüvegből. Természetesen ehhez már komoly felszerelés illetve nagyfokú gyakorlat  szükséges. A gyakorlati kivitelezése erre a linkre vagy a fenti video-ikonra kattintva megtekinthető.

Akkor lássuk, miként kiviteleztem a műveletet saját magam. Az ezüst női órába való üveg csiszolását bemutató videó erre a linkre, vagy a fenti videoikonra kattintva megtekinthető.

Óraüveg beragasztás után

A becsiszolt üveg, ragasztás után, összeszerelés előtt. A csiszolt üveg méret azonos, szinte észre sem vehető a változás eredeti állapotához képest.

Speciális óraüveg, becsiszolás után

Az üveg eredeti formáját hozza, ünnepélyessége megmutatkozik a hétköznapokban is. Ellipszis formájú üvegét gond nélkül sikerült becsiszolni és visszailleszteni a helyére.

Az üveg csiszolása elkészült

Az óra antik hatású kinézete formabontó, bár szerkezete quartz, mégis elmondható, ritkán jön szembe párja az utcán.

Az üvegcsiszolás elkészült

Az üveg csiszolásával végeztem, a végeredmény magáért beszél.
Örömömre szolgált, hogy a beavatkozás képi részleteit megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − három =