Távvezérelt fotózás egy órásműhelyben

Samsung táblagép, mint távvezérlő

Látott már valaki 26 megapixeles, tükörreflexes Samsung táblagépet? Nekem van egy, természetesen csak átvitt értelemben, és szívesen megmutatom működését mindenkinek. Aki kíváncsi rá, kérem tartson velem.

Működésre kész állapot

Elég elindítani rajta egy alkalmazást és pillanatok alatt kapcsolatot teremt a műhelyemben elhelyezett tükörreflexes fényképezőgéppel. A Samsung táblagép 8 colos mérete éppen megfelelő, ideális a képkezeléshez.

A távvezérelt fotózás gyakorlati műhelykörnyezete

Egy tükörreflexes fényképezőgép több alternatív módszerrel is távvezérelhető, anélkül, hogy megérinteném a gépet. Talán a legpraktikusabb módozatok egyike, amikor mindez egy mobil eszköz segítségével történik. Szinte bármely táblagépre feltelepíthető a Nikon “Wireless Mobile Utility” elnevezésű szoftvere, amely segítségével kommunikálhatok fényképezőgépemmel. Ebben az esetben azt a képet látom, amire a gép éppen fókuszál. Akkor lássuk, hogyan működik a gyakorlatban.

Összeköttetés WIFI segítségével

Mindkét eszközön már előzőleg bekapcsoltam a “WIFI” alkalmazást, így pillanatok alatt létrejött a kapcsolat. A megjelenő kép valós, akár nagyítható is, továbbá tetszőleges pontra tehető a fókusz. A piros keret jelöli a középpontot, amely fókuszálás után zöldre vált.

Élőkép a kijelzőn

Amennyiben megfelelőnek tartom az élesítést, a “fényképezőgép” ikont megérintve elkészíthető a felvétel. A mobil eszköz 50 méteres távolságban bárhol elhelyezhető, így nem zavarom vele a gépet. Magam egy külön konzolt készítettem a táblagépnek, így könnyen áttekinthető a kép jellege.

Az elkészített távvezérelt fotó

Mivel a fedőköves, zárt csapágyra tettem a fókuszpontot, itt válik legélesebbé a felvétel. Bár makrófotónak alig nevezhető a készített fénykép, viszont elmondható, hogy szinte teljesen zajmentes, ezért szabadon nagyítható, akár többszörösére.

Teljesen zajmentes 1:1 képarányú fotó

A fotó 1/80-as záridővel készült 10-es rekeszértékkel, ISO 100-as beállításnál, így többszörösére nagyítható, szinte veszteség nélkül. A többszörös lencsetaggal ellátott makro-optika rendkívül fényigényes, ezért külső rendszervaku alkalmazása elkerülhetetlen felvétel közben.

Külső rendszervakú használata

A mobil eszköz bárhol elhelyezhető, használata nagyon praktikus. Akár gyakorlati műhelykörnyezetben is alkalmazható, javítás közben. Az expozíció elkészítése nem okoz gondot, hisz minden funkció átkerült a tablett kijelzőjére. A fényképezőgép ilyenkor rögzített kameraként működik, nem kell hozzányúlnom. Kezelőfelületként a Samsung táblagép érintőképernyőjét használom.

Vakuvezérlővel ellátott fényképezőgép

A gép vakupapucsára szerelt kioldóegység vezérli a külső rendszervakut. Az expozíció pillanatában villan az asztal sarkán elhelyezett vaku, ezért a fényigényes makro-optika nem marad megvilágítás nélkül.

Képek mentése táblagépre

Fotó elkészítése után a képfájl azonnal mentésre kerül. A Samsung táblagépbe elhelyezett, 40 Gigabyte-os memóriakártyára több mint 300 kép letárolható, akár RAW formátumban. Ezen felül a fényképezőgép saját memóriakártyája is tárolja a fotókat, így adatbiztonság szempontjából védett a rendszer.

Az elkészült fotó nagyítása

A kép igény szerint nagyítható, ujjaimmal széthúzva ellenőrizhetem az elkészített kép minőségét. Mivel a rendszer online kapcsolatban áll az internet adatfogalmával, a készített fénykép akár azonnal megosztató fotóportálokon, vagy saját közösségi oldalamon. Magát a Samsung táblagépet is elvihetem magammal, adatátvitel céljából, hisz ugyan úgy összeköthető a laptoppal, akár a fényképezőgép.

Rögzített eszközként működő fényképezőgép

A fényképezőgép teszi a dolgát, pusztán egyszer kell beállítani, utána rögzített eszközként működik.

Egy klasszikus közel fotó gyakorlati fókusztávolsága

A gyakorlati fókusztávolság 40 milliméter, innen elérhető az 1:1 arányú leképezés. A fehér háttér csak opció, igény szerint levehető az állványzatról, vagy más színre cserélhető.

Az elkészült teljesen zajmentes fotó

A fotó még ennél is tovább nagyítható, ha törekszem az ideális fotókörnyezetre. Amennyiben ragaszkodom az ISO 100-as értékhez a fotó akár ötszörösére is kivetíthető, veszteség nélkül.

A távvezérelt fotó előnyei

A szoftver bármelyik androidos rendszerre telepíthető, erőforrásigénye nagyon alacsony. A mai modern fényképezőgépek már nem WIFI, hanem infravörös technológia segítségével teremtenek kapcsolatot a táblagéppel, amely alacsonyabb fogyasztást és hosszabb elemélettartamot eredményez. Ezen opciók műhelykörnyezetben nem jelentenek előnyt, mert bármikor elérhető az elektromos hálózat, így könnyedén tölthető a gép, akár fotózás közben is.

GUB Incaloc leszorítórugó közelről

Egy klasszikus téma, a kiépített fototechnikai rendszertől:

Kép címe: GUB 70,1 Incabloc leszorítórugó. Fotó adatai: Fényképezőgép Nikon D5300, Objektív: Nikon AF-S 40mm/2,8G DX Micro, fókusztávolság: 40 mm, Rekesz: f/14, Zársebesség: 1/40, ISO/100.

Örömömre szolgált, hogy a távvezérelt fotózás gyakorlati alkalmazását megmutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × három =