Törött csapvég pótlása ébresztőórában

 

Kienzle Repetition ébresztőóra

A javítás tárgya egy kalandos életű “” ébresztőóra, amely az 1940-es évek végén készült. Letisztultsága mellett nagy érzelmi értéket is képvisel tulajdonosának, hisz édesanyja kapta még annak idején, ráadásul nászajándékba.Sajnos van vele egy kis gond, akit érdekel javításának technikai háttere, kérem tartson velem. Akkor lássunk neki.

Az óra oldalról

Kopott külseje azt sugallja, hogy sokat használták, évtizedeken át erre kelt a sokat dolgozó család. Az óra szorgalmasan tette dolgát, csörgött, még akkor is, amikor mindenki pokolba kívánta volna hangját.

Kopott hátlap

A kezelőgombok is elárulják, sokat járt az óra, hisz hátlapján a festés teljesen lekopott.

1952-es javítási bejegyzés

Aztán 1952-ben egyszer csak megállt, nem ébresztett tovább. Ebben az időben még virágzott a vekkerórák piaca, szinte minden órásműhely szívesen bevállalta javítását, hisz az olcsó kínai ébresztőóráknak még nyoma sem volt.

Sajnos mára megváltozott a piaci szegmens, ritkán foglalkoznak már ilyen régi darabokkal, javításuk költséghatékonysága túlhaladja a munkadíj elkérhető összegét. A korabeli mester szép munkát végzett, de az óra 1956-ban, a szabadságharc idején felkerült egy padlásra, majd el is felejtették. Nemrég, lomtalanítás alkalmával került elő a becses darab, amelybe nyugdíjas tulajdonosa újból beleszeretett. Meg is bízta fiát, hogy vigye be a belvárosba és javíttassa meg.

Korabeli órásbolt

Sajnos a belváros sem a régi, hisz a pedáns, szinte mindenhez értő órásmesterek tradicionális órásboltjai helyén többnyire már csak kereskedelem folyik. Egyre több helyen trendi, WIFI-vel kiegészített üzletterében Swarowsky ékszerrel díszített fiatal hölgy telefonját nyomkodva csak annyit közöl az érdeklődő ügyéllel, rágógumival a szájában, hogy ők kizárólag eladással és elemcserével foglalkoznak.

Pedig ennek az órának mennie kell, mert közeledik az aranylakodalom. Ilyenkor jönnek a kényszermegoldások, első lépésben szerkezetét telenyomják műszerolajjal, vagy WD-40-es szerelő-aeroszollal, hátha valamelyest segít rajta. Persze ettől nem lesz jobb a helyzet, az óra továbbra sem fog működni.

Ekkor a csalódott kívülálló fogja és szétszedi a szerkezetet, persze anélkül, hogy leeresztené a rugót. Megbánás szégyenérzet és csalódottság után következik a szétrepült alkatrészek összeszedése és a károk felmérése. Természetesen a kapcsolatfelvétel is csak ezek után következett el műhelyemmel.

Elgörbült csap

Minden alkatrész előkerült, a dobozba zárt múlt egyik alkatrésze viszont csúfos vereséget szenvedett szétszedés közben. “Engem megölnek otthon, ha elmondom, mit csináltam a mama nászajándékba kapott ébresztőórájával, így arra kérem önt egyenesítse ki a görbe csapot. Remélem bízhatok diszkréciójában és nem mondja el senkinek, milyen balfék voltam”

A csap egyengetése

Az egyik tengely vége ezt a képet mutatja nagyításban. Ez a pillanat kellett hozzá, hogy tulajdonosában megvilágosodjon, érdemes inkább olyan emberre bízni a feladatot, aki szakszerűen visszaállítja a tengely eredeti szimmetriáját. A művelet innentől órásműhelyemben folytatódott, és a szakma írott szabályai szerint igyekeztem kiegyengetni a csapot.

Terveim között szerepelt, hogy szigorú tekintettel adom vissza tulajdonosának a rendbe hozott tengelyt, azzal a intelemmel, hogy máskor legyen körültekintőbb. Amúgy is, gyakorolni nem az édesanya nászajándékba kapott óráján illendő, hisz nagy érzelmi értéket képvisel, nehezen bocsájtja meg a rokonság, ha tönkreteszi.

A csap egyengetésének lehetősége

Órás szakismereti tankönyv világosan leírja, hogy kell a műveletet elvégezni. A szegecselőpadka megfelelő átmérőjű furatkörébe beillesztve óvatosan vissza lehet hajlítani az eldeformálódott csapot. Bár csináltam már ilyet, amely kissé hajmeresztő, de némi kilágyítás után szépen kiegyenesíthető a görbe tengelyvég.

 

 

Letörött csapvég

Persze ezek a csapok nem mindig tudják, hogy ők a nagymama nászajándékának részét képzik, ráadásul nem is annak a kezében törnek le, aki elgörbítette. Tiszta Murphy-törvénynek látszik a szimpla csaptörés, de ilyen stresszes egy órás élete.

Bár a tengely vége kiegyenesedett, szép eredeti formáját mutatta, de nem tartotta semmi, egyszerűen lepottyant a helyéről. Nincs más hátra, be kell fúrni a tengely végébe és pótolni kell az eredeti csapvéget. Bűnrészes lettem egy sikertelen akcióban, így nem adhatom vissza, hisz ebben az esetben engem végez ki a násznagy, mondván, tönkretettem a nászajándékba kapott ébresztőórát.

A befúrás kivitelezése

Szerencsére az órás szakismereti könyv a csap egyengetése utáni oldalon már a tengely pótlását oktatja. Nem meglepő, hisz ilyen hajmeresztő művelet ritkán végződhet sikerrel. Ahhoz, hogy a gépmunka eredménnyel járjon, legalább az átmérő háromszoros hosszára kell méretezni a furatot.

Ezek után a letört csapvéget eredeti átmérőjében (0,6mm) pótolni szükséges, mégpedig úgy, hogy az szorosan üljön a helyén.

A tengely pótlásának előkészületei

A letört csap pótlását valós körülmények között, gyakorlati műhelykörnyezetben szeretném bemutatni mindenkinek. A tengely pótlásához igazodó eljárás a szakma szabályai alapján történik. Akkor lássunk neki.

Befogás előtt

Az esztergagép főorsója még üres állapotában. Ide helyezem be majd a megfelelő méretű szorítóhüvelyt, amely stabilan tartja majd a törött tengelyt.

Az órás esztergagép üzembe helyezése

A csap befúrását Boley & Leinen órás esztergagépemen fogom elvégezni. A gép alkalmas kisméretű alkatrészek készítésére, felhasználhatóságának pusztán az órás kreativitása szab határt.

A gép fordulatszáma fokozatmentesen szabályozható, lábpedál segítségével. Gumilábakon álló készülékkel vibrációmentesen lehet dolgozni.

 

Patronkészlet

A gép patronkészlete közül választom ki a megfelelő szorító hüvelyt, amely alkalmas a műveletre.

A kiválasztott patron

Meg is találtam a méretes darabot, amely felhasználható a befúráshoz. A rugalmas acélból készült, három ponton kimetszett patron becsukás után központosan fogja közre az alkatrészt.

Befogás előtt

Maga a törött tengely már most szorosan illeszkedik a patron belsejébe, pedig még meg sem húztam.

A patron működése

A helyére illesztett szorítóhüvely már csak a törött tengelyt várja befogásra.A gépet egy 50 wattos varrógépmotor hajtja, lábpedál segítségével. Motorja fokozatmentesen szabályozható, padlógázon hajtva sebessége elérheti a 3000 fordulat/perc sebességet. Ez a tempó elégséges a csapfúrás kivitelezéséhez

A fúrás előkészítése

Befogás után a törött tengely stabilan ül a helyén, forgatva centrikusan fut, nem üt egyetlen irányba sem. A törött csap csonkja még ott éktelenkedik a tengely végén, első lépésben ezt kell eltüntetni, mert nem kap bele a fúró.

Kézi esztergakés

A műveletet egy ergonomikus nyelű kézi késsel végzem el, amely alkalmas a középpont kijelölésére. Ebbe a kijelölt középpontba kap bele majdan a fúró éle.

Lemunkált csapvég

A törött csap helyét első lépésben elmunkálom, sík felületet létrehozva a tengelyen. Ezt egy közönséges polír reszelő segítségével kiviteleztem. Ezáltal kaptam egy homogén felületet, ebben már könnyegén kijelölhető a középponti bekezdés.

Kijelölt középpont

Magas fordulatszámon kijelöltem a középpontot, ide kap bele a fúró helye. Ezt tekinthetjük amolyan kezdőfuratnak, mélysége elhanyagolható. A tengely nem olyan kemény, könnyedén megadta magát, így kilágyításával nem sokat kellett vesződnöm.

Egyenletes futás

Az órás esztergagép főorsója kúpos siklócsapágyban fut, mégpedig bámulatos pontossággal. Ezek a csapágyak kenést igényelnek, magam szintetikus hajtóműolajat használok, így nem kopik el, élettartama folyamatos gondozás esetén szinte végtelen.

Keményített fúrók

Mai modern világunkban már elérhetőek a vastagított szárú wolfram-carbid fúrók, amelyek bármilyen kemény anyaggal elbánnak. Kicsorbulás nélkül használhatóak, magas fordulatszámon, a kemény anyag kilágyítása nélkül.

A készlet 0,1 millimétertől tizedléptékben indul, egészen 1 milliméterig, Ilyen fúrót használnak a mai modern CNC forgácsológépek is.

Talpas mikrométer

Forgácsolás közben praktikusan használható az asztali talpas mikrométer. Nem kell kézben tartani és egyetlen mozdulattal ellenőrizhető vele a félkész méret.

A gép szegnyerge

Az órás esztergagép reistock-ja, azaz szegnyerge, ebbe fogom be a kiválasztott fúrót. A precíz kialakítású tartozék a gép konzolján bárhova eltolható és ott stabilan rögzíthető.A végén lévő tokmány 0-ra becsukódik és egészen 4 milliméterig kinyitható. Praktikus kiegészítője a gépnek, amennyiben nagy pontossággal akarunk kis méreteket befúrni.

A kiválasztott fúró

A letört csap eredeti átmérője 0,6 milliméter, így kiválasztottam az ehhez mért fúrót is, ebben az esetben 0,5 milliméter átmérőben. Azért választottam egy tizeddel kisebb fúrót, hogy az elkészített tengelypótlás kúpos kialakítása szorosan beüthető legyen a helyére.

Fúrás előtt

Minden a helyén van, indulhat a fúrás művelete. Magas fordulatszámon, több lépcsőben kifúrom a csap helyét, ügyelve, hogy a vékony de üveg kemény vídiafúró el ne törjön.

A fúró kenése

Bár lágyítani nem kell, de érdemes kenni a vágóéleket, hisz a fúró ebben az esetben kevésbé kopik. Magam hagyományos fúró, vágó, üregelőspray használok, szerintem ez nyújtja a legjobb eredményt.

Kifúrás után

A törött tengely kifúrás után. Három lépcsőben készítettem el a csap helyét, amely az átmérő háromszorosa, azaz 1,8 – 2 milliméter mély.

Az elkészült furat

A furat elkészült, láthatóan központos, nem ovális. Éles hegyű fúróval könnyű dolgozni, nem okoz gondot egy ilyen furat elkészítése.

A csap beütése

Az órás szakismeretkönyv számos alapanyagot ajánl a csap anyagának elkészítésélre. Acélküllőtől kezdve a varrótűn át a gitárhúrig minden megtalálható a repertoárban, hisz az alapanyagok köztünk élnek, részei a mindennapoknak.

Érdemes leszűkíteni a kört és megtalálni azt a praktikus megoldás, amely költséghatékonyságban is megfelel az igényeknek.

A tengely alapanyaga

Magam a csigafúrók alapanyagát választom csappótlásnak, hisz olcsón elérhetőek és tizedes léptékben megvásárolhatóak a kereskedelemben. Anyaguk gyorsacél, keménysége is megfelelő, ráadásul darabja 15 forint.

Kiválasztás után

Nekem egy 0,6 milliméteres darabra van szükségem, hisz ekkora a tényleges átmérő. Ezeket a fúrókat már ritkán használom, szinte tövig elhasználtam őket, így alkalmasak alapanyagnak.

Akár több darab is kijön belőle

Ki is választottam három megfelelőnek látszó darabot, egyik lesz közülük a befutó. Méret alapján osztályozva eljutok a megoldásig.

A méret ellenőrzése

Az egyik fúró pont 0,6 milliméter átmérőjű, így tökéletes donornak. Kemény, hibátlanul megmunkált anyag szinte adja magát csappótlásnak.

Az alapanyag előkészítése

Megkerestem hozzá a szorítóhüvelyt, amelyben kúposra tudom munkálni, persze a másik hengeres végét.

A felület előkészítése

Polír reszelő segítségével elvékonyítom a csigafúró végét annyira, hogy enyhe kúpos felületével stabilan be lehessen ütni a helyére.

Beütés után

A művelet sikerült, a toldalék enyhén belekap a furatba és nem is megy tovább. Innen már csak dinamikus lendülettel lehet a furat aljára ütni. A kúpos kialakítás a lehető legjobb megoldást adja az órásiparban, hisz mindenféle külső rögzítés (forrasztás, vagy ragasztás) nélkül pótolható egy letörött csap.

Méretre vágás előtt

Így néz ki a csappótlás beütés előtt. A megfelelő hosszt majd csak a végén alakítom ki.

Beütés a furat aljáig

A túlméretezett toldalék beütés előtt. Kézzel betoltam a helyére, innen már csak radikális eszközzel rögzíthető a furat alján.

A beütés technikája

Az órás szakismeretkönyv nem határozza meg a beütés eszközét, az lehet bármi, amely nem töri el a csapot újra. Magam a kalapács mellett teszem le a voksom, ilyen eszközzel lehet a legjobban dolgozni.

Órás kalapács

Természetesen kalapács alatt nem a hétköznapokban használt eszközre kell gondolni, amivel beütünk egy szöget a falba. A kisméretű kéziszerszám mérete a gyufaszál szemléltetésével behatárolható. Az eszközt magam készítettem, kimondottan finom munkákra. Ilyen ennek a csapnak beütése is.

Beütés közben

Két ütés után érezni, hogy a csap elért a furat aljára, nem megy tovább. Semmi más nem rögzíti, pusztán a kúpos kialakítása tartja a helyén. Soha nem fog kiesni, hacsak el nem törik.

A felesleg lecsípése

Most már kialakíthatom az eredeti hosszasságot. Egy homlokcsípőfogó segítségével levágom a megfelelő helyen. A kemény (HSS) gyorsacél anyag úgy törik, mint a ropi, így nincs nehéz dolgom.

Méretre vágás után

Pusztán annyit hagytam rá, hogy a lecsípés helyét el tudjam munkálni, ne maradjon sorjásan.

A pótolt tengely lekerekítése

A végső lekerekítést és hosszúságot órás esztergagép tokmányában végzem el, magas fordulatszámon. Az átmérőn már nem kell változtatni, mert eleve úgy méreteztem a csappótlást, hogy megfelelő legyen.

Végső simítások

Polír reszelő segítségével lekerekítem a csap végét és egyben felfényesítem az eredetileg fekete felületet. Ezek már csak a felület munkálatai, az eredeti méreten már nem változtat.

Centrikus futás

A csap pótlása elkészült, mérete és hossza az eredeti méreteket reprodukálja. Futása centrikus, nem üt, nem csámpázik egyik irányba sem.

A csap pótlás után

Az elkészült csap oldalnézetből. Üdvözítő, hogy tulajdonosa csak az elgörbült tengely egyengetését kérte tőlem, azt is azért, mert attól félt eltöri és akkor mi lesz az órával.

Érte jött, megköszönte, mondván, hogy az óra teljes javítása rajta van a bakancslistáján, egy órás segít már neki és addig nem hal meg, amíg az óra járóképessé nem válik, úgyis csak jövő hónap végén lesz az aranylakodalom, ahol a megjavított óra lesz a meglepetés.

Dicső optimizmusra vall gondolatmenete, azért távozás előtt rákérdezett- nehéz egy ilyen hajmeresztő csap visszahajlítása, vagy csak ő tartotta lehetetlennek. Erre csak annyit válaszoltam neki – némi kreativitással megoldható minden.

A csap pótlása elkészült

Szép dicséretes gondolatok, sosem szabad feladni, még ha reménytelennek is látszik a helyzet. Remélem a következő műkedvelő órást köszönthetem személyében, aki azért szerette meg a szakmát, mert meg akarta menteni édesanyja nászajándékba kapott wekker óráját.

A pótolt csap szemből

Én igazítottam magam a szabályokhoz, örömmel adtam vissza a kész alkatrészt, amelyben úgy állt a csap mint a cövek. Természetesen tartottam magam megbeszélésünkhöz is, és az esetet nem mondtam el senkinek. 🙂

A művelettel elkészültem

Örömömre szolgált, hogy a csappótlás műhelykörnyezetben végzett gyakorlati kivitelezést megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − három =