Transzmissziós motor használata az órásműhelyben

Transzmissziós motor az órásműhelyben

Minden órásműhelynek szüksége lehet egy kombinált kisgépre, amely szinte valamennyi csiszolási, polírozási, vagy transzmissziós feladatra felhasználható. Az órásműhely traktorjaként is megnevezhető kisgépet nagyon széles körben lehet alkalmazni. A 150 wattos készülék segítségével bármilyen gépmunka, csiszolási vagy polírozási művelet kiváltható, ráadásul meghajtható vele saját erőforrással nem rendelkező kéziszerszám, legyen az egy csapfúró, vagy csapfényesítő. Akkor lássuk hogyan működik.

Multifix motor felhasználási területei

Órás ékszerész, illetve ötvösműhelyek igáslovaként is felhasználható “Multifix” motor hasonló feladatot lát el, professzionális szinten. Amennyiben szükséges, polír korongot lehet rászerelni, de ráköthető egy flexibilis tengely, de akár koptatódobot vagy órás esztergagépet is hajthat. Sajnos ezen eszközök ára elég borsos, 500 Euró körüli árakon szerezhető be, természetesen tartozékok nélkül. Nehezen termeli ki egy kis műhely, így némi kreativitással akár készíthető is hasonló eszköz.

Asztali polírgép és tartozékai

Az általam készített motormeghajtás közepes teljesítmény leadására képes, amit fokozatmentes, lábpedálos szabályzással egészítettem ki. Ezáltal 0-2800-as fordulatszámig fokozatmentesen szabályozható. Masszív munkalapra csavaroztam amit négy tapadókorongos gumilábbal szereltem fel. Segítségükkel stabilan elhelyezhető, és elmozdulás nélkül használható a legkülönbözőbb műveletekre.

Gyors tokmány a polírgép tengelyén

Egyik vége gyors tokmányban végződik, amit 0-6 milliméterig nyitható és csukható, szinte egyetlen mozdulattal. Futása stabil, kiegyensúlyozott, holtjátéka szinte nincs. Segítségével befogható szinte bármi, amely ezen mérethatár alatt van, legyen az köszörű, maró vagy polír betét. A gép másik tengelyére felszerelhető, 14 milliméter mag átmérőjű polír vagy csiszolókorong, de akár gumikorong is. Balra záródó anyája által önzáró forgáskor, így nem lazul le művelet közben.

Flexibilis tengely használata az órajavításban

Mivel rendelkezem flexibilis tengellyel, befogva máris kapok egy masszív fúró és marógépet, amely széles tartományban használható. Rendkívül praktikus mert lábpedállal kiegészítve mindkét kezem szabadon marad, így nem kell vesződni a kapcsolgatással.

Órajavításban használatos polírgép és tartozékai

Kiegészítő BIT-ek egész hadserege áll rendelkezésemre, köszörű, maró, fúró és polír betétek formájában, pusztán annyi dolgom van, hogy kiválasszam a célnak megfelelőt. Mivel maga a kisgép elfér órásasztalom felső platformján, nem zavar a munkában, így könnyedén elvégezhető vele bármilyen művelet.

Óratok átalakítása

Hatalmas előnye, hogy vastagított szárú fúróbetét is befogható a tokmányába, ezáltal nagy pontosságú furat készíthető vele, törésveszély nélkül. A flexibilis tokmányhoz tíz szorítópatron tartozik, így a teljes mérettartomány befogható vele, 3 milliméteres átmérőig.

Vastagított fúrószar használata az órajavításban

Maga a flexibilis fúrófej golyóscsapágyazott kivitelű, futása csendes és kotyogásmentes. Szeretek vele dolgozni, mert visszaadja a fúrás szabad érzetét, ráadásul ezek a fúrószárak CNC gépekhez lettek kialakítva, így Wolfram-Carbid anyaga bármilyen kemény acéllal könnyedén elbánik.

Flexibilis fúrófej használata óratok javítás közben

Egy testesebb golyóstollnál alig vastagabb fúrószár könnyen megfogható, használata nagyon kényelmes.

Rugós stift helyének kifúrása

Könnyedén befúrható vele egy kikopott rugós stift helye, de kisebb tokmunkák és átalakítások is elvégezhetőek vele. A fúró könnyedén marófejre, vagy köszörűbetétre cserélhető, természetesen igény szerint.

Vágókorong befogása a gyors tokmányba

Vágókorong felhelyezése után akár lemezalkatrészek átalakítása, vagy készítése is kieszközölhető vele. Könnyedén elkészíthető, vagy lemásolható vele egy szotoár, vagy egyéb leszorítólemez. Lássuk hogyan.

Órás sikattyú használata

Lemezalkatrészek befogására kiválóan alkalmas lehet egy hagyományos négypofás sikattyú, amely kinyitva egyenes befogási felületet biztosít.

Szotoár készítésének folyamata

Egy kilágyított hajtórugó végére felrajzolom, vagy készítés esetén megszerkesztem az elkészítendő felületet. Mivel itt le szeretném másolni a szotoárt, mert csak mintapéldányom áll rendelkezésemre, stabilan felrögzítem a rugólap végére.

Szotoár befogása órás sikattyúba

Méretre vágás után befogom a rugólemezt a sikattyú tokmányába, erősen meghúzom, hogy ne tudjon elmozdulni és már indulhat is a művelet.

Szotoár készítése rugólapból

Innentől pusztán annyi dolgom maradt, hogy a felesleget eltávolítsam a motorrugóról, elkészítsem a szükséges furatokat.

Szotoár készítésének folyamata

Kivágás, nagyolás után három, vagy négy szerszámfej cseréje után cirka harminc-negyven perc alatt elkészíthető az alkatrész. Ezzel a módszerrel reprodukálható akár egy leszorítórugó, vagy tokrögzítő-betét. Felhasználási területének innentől már csak a kreativitás szabhat határt.

Csapfúró meghajtása transzmissziós motor segítségével

Természetesen egyéb, alantas célokra is felhasználható, transzmissziós motorként meghajtható vele bármilyen kéziszerszám, amely nem rendelkezik saját erőforrással. Ezáltal elmondható, hogy az órásműhely traktorjaként szinte bármire befogható. Magát a kisgépet egy “Einhell” márkájú köszörűgépből alakítottam át egy gépműhely segítségével. Előállítási költsége tízezer forint alatt megállt, így költségvonzata messze lepipálja multifunkcionalitását. Természetesen mind mérete, mind teljesítménye alapján főleg “kismunkákra” tudom felhasználni, ezért rendelkezem egy mérettel nagyobb készülékkel is.

Óratok felújításban használható polírgép elszívóval, világítással

A képen látható egyetemes polírgép már 400 wattos, saját elszívóval és megvilágítással rendelkezik, dupla tengelyes kialakítása minden órásműhelyben használható műveletre felhasználható. A gép elindításával szinkronban bekapcsol a világítás és mindként elszívómotor. Publikációmban szereplő szerszámgépek kialakítása saját terveim alapján készültek, méretre. Már csak használni kell őket és élvezni praktikumukat, akár minden nap.

Örömömre szolgált hogy ezeket az univerzális műhelyberendezéseket bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × három =