Velünk élő legendák: Tiszeker Ottó Órásmester

Ráccsal védett csodavilág
Ráccsal védett csodavilág

Munkája során bizonyára sokszor szembesül a gyakorló órás olyan alapvető problémával, mint például egy antik óra törött, vagy hiányzó alkatrészeinek beszerzése. Ilyenkor előkerül a mobiltelefon és a virtuális piacterek választékát felkutatva elkezd a szakember úgynevezett “donor-szerkezetet” keresni. Marvin, Doxa vagy egyéb belépőszintű kaliberekkel tele van az internet, de ha valami speciális, hazánkban ismeretlen óraműhöz keresünk alkatrészt, ezen virtuális források máris elérték korlátait. Pedig nem kell messzire menni, hisz létezik Óbudán egy kicsiny műhely, ahol szinte minden beszerezhető, amely egy antik óra javításához szükséges. Maga a helyszín nem hivalkodó, semmi sem utal annak jellegére, így csak a bennfentesek és szakmabelieknek részére ismert létezése.

Óbudai órásműhely
Óbudai órásműhely

Internetes rendelés esetén sokszor az eladó is csak kereskedő és fogalma sincs mit kínál eladásra. Magam is jártam már úgy, hogy méregdrágán megrendeltem egy alkatrészt Franciaországból de olyan tengelyt küldött az eladó, amelynek köze sem volt a megbeszélt alkatrészhez. Itt be is fejeztem a virtuális kereskedelmet, hisz Óbudán dolgozik hazánk egyik legismertebb órásmestere, Tiszeker Ottó, akivel az évek során nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki. Ráccsal lezárt kicsiny boltja szinte csodákat rejt magában. Akkor lépjünk be a műhelybe, de vigyázzanak, mert három fránya lépcső vezet lefelé, amely párszor megviccelt már engem is. Ezen felül kérem a fejeket lehúzni!

Tiszeker Óttó Órásmester
Tiszeker Ottó Órásmester

Az apró műhely szinte ékszerdoboz, számomra egy Kánaán, hisz kitapintható a múlt lehelete amely köztudomásúlag az egyik gyengém. Maga az üzlet általában nem látogatható, hisz Tiszeker Ottó elmúlt nyolcan éves, ennek okán, főleg így pandémia idején csak előzetes telefonos bejelentkezés után fogad kuncsaftot, akkor is lehetőség szerint csak szakmabeli látogatót.

Korabeli műhelykörnyezet
Korabeli műhelykörnyezet

Tiszeker Ottó Lajos utcai boltjának egyik látogatója volt a mostani üzlet eredeti tulajdonosa. Kőfaragóként dolgozva nagyon szerette az órákat és élete hajnalán megkereste a mestert, nem akarja-e megvásárolni az üzlethelyiségét, ahol 40 évig tevékenykedett. Korabeli ingatlanárak mellett szerencsére megfizethető volt a kicsiny üzlethelyiség, amely jó választásnak bizonyult, hisz egy baleset után az órásmester eladta főutcán található boltját és átköltözött mostani helyére.

Időutazás Óbudán
Időutazás Óbudán

Alkatrész kérdésében szinte nincs olyan kaliber, amelyhez ne lehetne itt hozzájutni, legyen az szovjet, cseh, keletnémet, vagy svájci óramű. Tiszeker Ottó több tucatszor járt az Egyesült Államokban, dolgozott is Floridában, ahonnan nagy mennyiségben hozta haza az alkatrészeket, ezen felül jelen volt a hazai Órások Szövetkezetének privatizálásában. Elmondása szerint a rendszerváltás idején mindenki a quartz-korszakra vizionált, így az értéktelennek tartott alkatrészeket kategorizálva vásárolták fel a hazai órások.

Sokan banki megtakarításaikat költötték alkatrészekre, hisz ilyen alkalmat kihagyni vétek lett volna, mindenki megértette a történelmi lehetőséget. Aki jelen volt a felszámolásnál, most kiárulva az alkatrészeket jelentős összeget tud amolyan nyugdíj kiegészítésként megkeresni. Létezett olyan szituáció, amikor Tiszeker Ottót saját kortársa, illetve pályatársa kereste meg alkatrész ügyben, aki szintén vásárolhatott volna az adott korban a kiárusításra került készletből, de ő inkább családi autóra vagy külföldi nyaralásra költötte megtakarítását.

Korabeli oklevél
Korabeli oklevél Tiszeker Lajos nevére

Az órásmester édesapja, Tiszeker Lajos nyomdokait követve 1953-ban kezdte a szakmát, szinte mindent megélt, amit kevesen mondhatnak el magukról, egy élő legenda a szakmában. Dolgozott Ferihegyen, ahol az ottani légirányítás fő és mellékóráinak karbantartását végezte, kizárólagos jogrend és felelősségkör alapján. Kortársa volt Vályi Ödönnek, ennek okán tanította is a szakmát, gyakorlati, továbbá vizsgáztató tanárként szintén ismertséget szerzett. Választékos beszéde mai napig legendás, még ilyen kívülálló személy részére is, mint én. Idén töltötte 83-dik életévét, de szinte minden kalibert ismer fejből, nehéz olyat kérdezni tőle, amire kapásból ne tudná a választ.

Korabeli fotó, amely bejárta az internetet
Korabeli fotó, amely bejárta az internetet

Látogatásom alatt megtaláltam annak a fotónak másolatát, amely manapság az interneten kering. Családi vállalkozásként indult boltja amolyan közösségi helyként működve mindenki számára elérhető volt. Ügyfélként betért üzletébe a kéményseprő is, aki koromtól megállt munkaórája siratta, de a megyei tanács elnöke is itt javíttatta kedvenc arany zsebóráját.

Korabeli kisiparos oklevél
Korabeli kisiparos oklevél

Befolyásos órásmesterként meghatározta Óbuda életét, hisz tisztességes kereskedőként jól bánt az emberekkel, de testvérei is ennek megfelelően nevelték gyermekeit. Példának okáét a nemrég elhíresült doppingbotrány miatt sajtóvisszhangot kiváltott WADA (World Anti Dopping Agency) nemzetközi szervezet hazai (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes az Órásmester egyik testvérének lánygyermeke.

"Az ipar kíváló mestere" oklevél
“Az ipar kiváló mestere” oklevél

Számos olyan kitüntetés tulajdonosa, amely mára szinte ismeretlen kategóriát testesít meg, hisz hazánkban mára állami szinten megszűnt a órások képzése. Korabeli Práter utcai képzési központ számos olyan szakembert termelt ki, aki nagy karriert futott hazánkba, sőt nemzetközi szinten is. Példának okáért Becsei Áron Órásmester határok nélküli karriert építve Bexei néven céget alapított, amely mára világszintű prémiummárkaként vált közismerté.

Négy testvér egy fotón
Négy testvér egy fotón

Négyen testvére közül csak ő választotta hivatásának az órásszakmát. Abban az időben alapított üzletet, amikor még nem nézték jó szemmel egy maszek órás tündöklését. Mindenáron szövetkezetbe akarták kényszeríteni, viszont az összes tanácsházi képviselő órabolondként boltjába járt javíttatni vagy vásárolni, így el tudták intézni, hogy ne államosítsák. Sok esetben csak ideiglenes működési jogot kapott a tanácsházától, melynek meghosszabbítása főleg attól függött, hogy sikerül-e megjavítani a hivatalvezető zsebóráját. Ennek okán elmondhatjuk, hogy a megfelelő alkatrészellátás már az adott korban is létfontosságúnak bizonyult. Kizárólag az 1956-os események idején kényszerült bezárásra, de 1958-tól 1999-ig folyamatosan működött.

Egy Lajos utcai életkép
Egy Lajos utcai életkép

Egy falra kiragasztott korabeli fotó örökíti meg az eredeti üzlet mindennapjait. Óbudán a Lajos utca 43-szám alatt működő boltja a korabeli 86-os busz megállójában helyezkedett el, így leszállás vagy átszállás közben bárki betérhetett hozzá. Ő ült középen de jobb és bal oldalán is ült egy egy órás, akik közül az egyik sokszor gyakornokként tevékenykedett. Többgenerációs üzletként rendkívül hatékonyan szolgálta a közösséget, szinte mindet javítottak, amely elérhető volt a szocialista időszakban.

Elsárgult fotó a múltból
Elsárgult fotó a múltból

Műhelyéből került ki a legelső olyan pótlás az 1980-as évek közepén, amely megoldotta a 400 napos, forgóingás asztali órák torziós felfüggesztésének szakszerű javítását. Egy könnyen elérhető “Vityaz” márkájú ébresztőóra filléres hajszálrugója megszólalásig hasonlít az eredeti, sokszor ötvenezer forintot taksáló felfüggesztő-eleméhez. Ezen alkatrészt vastagságát korrigálva pótolták a könnyen elszakadó, szinte beszerezhetetlen torziós szálat és tanították meg alkalmazását a hazai órás társadalomnak. Rendkívül kreatív megoldást mai napig sikerrel használják a kortalan divatot megtestesítő Junghans, Kern, illetve Jaeger LeCoultre Atmos órák javításánál.

Tiszeker Ottó Órás
Tiszeker Ottó Órás

Hajdani boltja felett található “Tiszeker Ottó Órás” szöveggel ellátott cégért, amely 50 éven át hirdette tevékenységét a híres Ószeres Frici vásárolta meg. Kizárólag bérelni lehet, birtokolni nem, így számos forgatáson felbukkant már, hirdetve a régmúlt órásmesterek tudását.

Régi idők emléke
Régi idők emléke

Alapvető eszközökkel is olyan kiemelkedő munkát végzett, amelyet ritkán látni túlszerszámozott világunkban. A szakma nagy öregjeként még a mai modern óraszerkezetetekről is tud véleményt alkotni. Beszélgetésünk alkalmával elmondta, bár Omega Co-Axiális óraművet még nem javított, de annak bázisalapját képző George Daniels-féle gátszerkezettel szerelt asztali órát már igen, amely egy antik hagyaték okán került műhelyébe.

Azok a híres alkatrésztárolók
Azok a híres alkatrésztárolók

Alagsori boltjának berendezése főleg a Lajos utcai üzletéből származik, amelyek tele vannak alkatrészekkel. Ezen felül némelyik alkatrésztároló maga Králik Sámuel műhelyéből származik akinek halála után Serényi Mihály vitte tovább a vállalkozást. Serényi Mihály legkisebbik lánya férjhez ment Vályi Ödönhöz, aki később megteremtette a hazai órás szakoktatást. Bár muzeális értéket képvisel mindegyike, mégis használatban van a mai napig, ahogy maga a mester, ezen használati értékek sem mennek nyugdíjba.

Felcímkézésre váró emlékek
Felcímkézésre váró emlékek

Eredeti, Lajos utcai boltból megmaradt berendezési tárgyak a bolt egyik szegletében kerültek elhelyezésre. Emlékek amelyek egy élet munkásságát testesítik meg. Némelyikük utazóbőröndben várja sorsát, könyvek elismerések, illetve fényképek formájában.

Kikészített alkatrészek
Kikészített alkatrészek

Telefonbeszélgetésünk után felültem a villamosra, hogy kiutazzak hozzá, s mire odaértem, már kikészítette az általam kért alkatrészeket. Ilyen kaliberek mára kihaltak, de nála találtam olyan tűzzománc számlapokat, amelyet még sosem használtak. Brauswetter János Szegeden, Elgin, illetve Omega számlapok méret azonosak, némelyik még korabeli tasakjukban található. Régi órás szokás szerint az ár alkuképes, továbbá mindig megkérdezi adhat-e hozzá ajándékot, persze óraalkatéesz formájában. Így jutottam hozzá egy eredeti 0,9 méretű “Marvin” logós aranyozott felhúzókoronához.

Fadobozba rejtett kincsek
Fadobozba rejtett kincsek

Minden alkatrész felcímkézett dobozban található óramárka alapján válogatva. Sosincs káosz, minden a helyén van, hisz ezen alkatrészek kiemelkedő értéket képeznek mai világunkban. Külön találhatóak a svájci, amerikai és távol-keleti alkatrészek, ezen felül, ha kedves számára a látogató, még a hozzávaló szakirodalmat is rendelkezésre bocsájtja, persze kizárólag ottani megtekintésre.

IWC Schaffhausen alkatrészek
IWC Schaffhausen alkatrészek

Néha komplett kincsek kerülnek elő fiókjából, amelyek máshol nem elérhetőek. Korabeli szortiment-dobozban IWC felhúzótengelyek, szotoárok, korona és felhúzókerekek találhatóak, gyári új kivitelben. Zsebóra koronák, negatív felhúzószerkezethez tartozó torpedók is elérhetőek nála.

Azok a dolgos nyugdíjas évek
Azok a dolgos nyugdíjas évek

Kisipari tevékenység sosem kecsegtetett kiemelkedő járulékképzéssel, így ezen órásmesterek nagyon kevés nyugdíjat tudhatnak magukénak. Amíg egészségük megengedi dolgoznak, hisz ezen szép szakma halálig űzhető, nem egy példát tudok, amikor befejezetlen munkák az órás halála okán kerülnek át másik szakemberhez. Ezen alkatrészek kiárusítása biztos jövedelmet biztosít tulajdonosának, ráadásul a vásárlót is mentesíti a végtelen virtuális keresgéléstől. Az alkatrészárak részben képlékenyek, a piaci ár környékén mozognak, melyhez nagyon sok jótanács, szakmai kiegészítés illetve gyakorlati útmutató is társul.

Egy ritkán látható felirat
Egy ritkán látható felirat

Bár Tiszeker Ottó Órásmester konkrét munkát már nem vállal, de szinte minden napja be van táblázva. Tudása okán nagyon sokan megfordulnak nála, így elmondhatni, hogy egy valóságos médiasztár. Sokszor tart előadást rendezvényeken, számos előadása megtalálható a világhálón, bár maga nem használja az internetet.

Megbeszélt találkozónkat is azért kellet elhalasztani, mert aznap járt nála az ATV stábja egy riport kapcsán. Maga az interjú a linkre kattintva megtekinthető.

Egy közös fotó Tiszeker Ottó Órásmesterrel
Egy közös fotó Tiszeker Ottó Órásmesterrel

Mindíg hatalmas örömöt okoz számomra, amikor találkozhatok Tiszeker Ottóval, hisz ebben az esetben sokat faggatom, ő pedig készséggel válaszol minden kérdésemre, legyen az szakmai, vagy történelmi jellegű. Minden alkatrészigényem teljesült, nagyon sok hasznos tanácsot kaptam tőle, ráadásul kitűnően éreztem magam kicsiny műhelyében. Örömömre szolgált, hogy Tiszeker Ottóval való találkozásomat megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 10 =