Vibrograf B-200-as szabályzókészülék bemutatása

Applikáció óraszabályzáshoz

Manapság számtalan applikáció és virtuális kiegészítő súlyosbítja életünket, ezek között létezik többfajta olyan műszertechnikai alkalmazás is, amely okos eszközünket egy óraszabályzó készülék hangulatával ruházza fel. Amennyiben a lelkes felhasználó órájának pontosságát, vagy annak járásképét szeretné diagnosztizálni, most már gond nélkül megteheti. A fejlett Android, vagy IOS rendszerek egyre több lehetőséget kínálnak ilyen téren. Természetesen ez nem mindig volt így.

Mérőcsipesz alkalmazása

A kiegészítők egyetlen “hardware” igénye maga a csipesz, amely a szerkezet ketyegését adatként továbbítja az okos készülék felé. Ezek a csipeszek megfelelő érzékenység mellett akár otthoni felhasználásra is alkalmassá teszik az alkalmazást, de mobil készülékként egy órabörzén is komoly hasznát vehetjük.

Commodore C-64-es

Ezen mérési formulák csak az elmúlt néhány év technikai vívmányai. Bár manapság természetesnek tűnnek, de a számítás és mobiltechnológia előtti analóg világban is működtek komoly diagnosztikai eszközök, amelyek segítették az órás munkáját. Ezen analóg rendszerek a mai napig használatban vannak, akár műhelyszinten is. A számítástechnika ebben az időben még csak szárnyait bontogatta, a fiatalok szemében főleg a játék fogalmát elégítette ki, kizárólag grafikus felület nélküli eszközök uralták mindennapjainkat. Amelyik műhely diagnosztikai készüléket szeretett volna üzemeltetni, mélyen a zsebébe kellett nyúlnia, mert nagy beruházásnak számított ezek beszerzése. Akkor lássuk, hogy működnek ezek a mérőműszerek.

Vibrograf B-200-es szabályzókészülék

A képen egy Vibrograf B-200-as tranzisztoros óraszabályzó berendezés látható, amely műhelyem műszerezettségének részét képezi. A hibátlanul működő készüléket a szakma ma is aktív részvevőitől vásároltam, majd 10 évvel ezelőtt. Ebben az időben még nyoma sem volt a digitális szabályozásnak, így nagy hasznát vettem a mindennapokban. Bár én is haladok a korral, rendelkezem digitális szabályzásra alkalmas okos eszközzel, mégis szívesen használom a mai napig.

Diagram író készülék

Applikációk előtti analóg világban nem virtuális, hanem ilyen testes készülékek képviselték a mérőműszerek fogalmát. Az 1960-as évek elején gyártott Vibrograf B-200 óraszabályzó berendezés szinte az első tranzisztoros mérőműszer volt a piacion. Majd négy kilós tömege tekintélyt parancsol, ehhez igazodott az ára is. Az idős szakma elmondása szerint ilyen műszert birtokolni maga volt a mennyország, költségvonzata is ehhez igazodott. 3600 Forintos áráért egy használt gépkocsit lehetett volna vásárolni annak idején.

Vibrograf B-200 oldalnézetből

A készülék oldalnézetből. Kifejezetten ergonomikus kialakítása lehetővé teszi, hogy a műhely egy védett szegletében el lehessen helyezni. A gyártó kissé megdöntve ajánlotta használatát, mert ebben az esetben minden kezelőszerv opcionálisan látótérbe került. Bár a műszer idejétmúltnak látszik, de értéke a mai napig elég magas. Egy jól működő, példányért 100 000 forint feletti összeget kérnek a virtuális piactereken. Ennek oka abban nyilvánulhat meg, hogy rendkívül megbízható készülék, túlélhet bármilyen applikációt.

Vibrograf B 200-as készülék hátoldala

A műszer hátoldala. A hálózati kábel mellett csalatkozható hozzá egy erősítő, amely az óra ketyegését hangosítja ki, erre alkalmas bármilyen DIN szabványú erősítő. Ezek mellett a mérőmikrofon dugója látható

Vibrograf B-200-as készülék hálózati csatlakozója

A készülék az 1960-as évek világát tükrözi, eredeti hálózati csatlakozója már nincs meg hozzá. Abban az időben számítógépeknek még nyomát sem lehetett látni, de a ma használt szabványosított csatlakozó úgy látszik akkor is használatban volt, mert egy mai modern nyomtató tápvezetékével pótolni tudtam a hiányt, pontosan beleillik. A szabvány 220 voltról működő készülék hatalmas előnye az előző készülékekkel szemben, hogy üzembe helyezés után azonnal használható. Elődje, a Vibrogaf B-100-as még elektroncsöves kivitelű volt, így bekapcsolás után némi türelmi időt igényelt használata.

Vibrograf B-200 mérőállványa

A készülékhez tartozó mikrofon a műszer szerves része, masszív fém öntvény. A hátlapon található koaxiális aljzathoz csatolva hamar üzembe helyezhető.

Vibrograf B-200 adattáblája

Adattáblája szerint a készülék még Svájcban készült, a Vibrograf GmbH La Chaux De Fonds-i gyárában. Érdekes kiegészítője mai világunknak, ahol már szinte mindenhol a “Made in Chine” felirat dominál.

Vibrograf B-200 elektronikája

A készülék működését pár szóban ismertetném. Egy szinkronmotor állandó 5 fordulat/másodpercenkénti sebességgel meghajtja a nyomóhengert és egyenletes sebességgel forgatja a papírszalagot is. A henger felületén egymenetű spirális kiemelkedést alakítottak ki, ez nyomódik az óra ketyegése pillanatában a papírhoz. Ez a spirálisan kialakított rész az adott helyzetben a papír alatt elhalad. Az óra mechanikus rezgéseit a mikrofon piezoelektromos tekercse elektromos jelekké alakítja. Az óra ketyegése által keltett elektromos jelek hatására egy elektromágnes behúzza a vasmagot és lefelé rántja az írókengyelt, amely a tintaszalag segítségével apró, vízszintes vonalat rajzol az alatta egyenletesen elhaladó papírszalagra. Ezen elvek alapján működtek a korabeli elektromos szeizmográfok is, de a technológia előnyei a tranzisztoros korszakban érték el az asztali készülék méreteit. A készüléket még manapság is használom, mert a mérési végeredmény nem virtuális, hanem kézzel fogható, analóg diagramszalag formájában letéphető a gép papíradagolójáról.

Vibrograf B-200 írókengyele

Az írókengyel, amely működés közben a szalagra nyomtatja az óraszerkezet járásképét. A papír felett lassan mozog a tintaszalag, amely az indigó szerepét tölti be.

Eredeti írógépszalag

A papír felületére tintaszalag segítségével kerül fel a diagram. Az úgynevezett írógépszalag is már a múlté, de minő véletlen, mai napig kapható a kereskedelemben, de még felújításával is foglalkoznak. A szalag továbbítása automata, egy csigahajtású rendszer folyamatosan továbbítja a a cséveorsó felé.

Vibrograf B-200 diagram szalag

A gép papírszalagja kiadós, de mint minden, egyszer ez is elfogy. Ember arra gondol, hogy már a világon nincs ilyen, de a mai modern papír- írószer kereskedelemben kapható, de jó bele más, hasonló típusú pénztárgépszalag is. Magam beszereztem pár gyári diagrampapírt, így készletem biztosítva van az elkövetkezendő pár évre.

Vibrograf B-200 frekvenciaválasztó gombjai

Az óra aktuális lengésszáma nyomógomb segítségével kiválasztható. Megtalálható rajta az összes szükséges frekvencia, amely a gép katalógusából kikereshető. Az automata lengésszám felismerés itt még nem működött, de könnyedén kitapasztalható. A fekete potméter segítségével erősíthető vagy gyengíthető a jel, ezek után elindulhat a mérés. A papír lassan halad előre ezért egy tekercs nagyon sokáig használható.

Vibrograf B-200 mikrofonállványa

A készülék mikrofonállványa. A befogófej rugós eleme könnyedén hátrahúzható, ide illeszthető a mérendő óra.

Szerkezet befogása a mikrofonállványa

A mikrofonfejbe nem csak komplett óra, hanem szerkezet is befogható. Akár javítás után, összeszerelés előtt rá lehet mérni a pontosságra.

Forgatható mikrofonállvány

Mérés közben is forgatható a mikrofonfej, a diagram némi kihagyás után az új pozíció járásképet kezdi nyomtatni.

Made in Switzerland felirat a Vibrograf B-200-as mikrofonállványon

A “Made in Switzerland” felirat megtalálható a mikrofonállványon is. Az állvány fém öntvény, kialakítása opcionális, stabilan ül az asztal lapján.

Mérőcsúcs Vibrograf B-200-as készülékhez

A mikrofon helyére csatlakoztatható egy úgynevezett mérőcsúcs, amely telepített és asztali órák diagnosztizálására alkalmas. A felhúzókulcs kivágásába helyezve detektálja az óra ketyegését. Könnyedén beállítható vele egy Slava asztali óra járása is.

Mérőcsipesz alkalmazása

A mérőfej végére akár egy krokodilcsipesz is erősíthető, amely segítségével rácsíptettető bárhova, akár a vizsgálandó óra felhúzókoronájára. Ezen elveket alkalmazza a mai modern “Horometer” Vagy “Compu Tic” mérőműszer család is.

Szabályzótárcsa használata

A mérés elindítása után meghatározható a szerkezet járásképe. A fogazott plexitárcsa párhuzamos vonalai segítségével bemérhetjük a diagram vonalgörbéjét, melynek szögeltérése támpontot nyújt a leolvasásban. A mérőtárcsára festett másodpercbeosztásai segítségével behatárolható a járáseltérés mértéke, akár pozitív, akár negatív irányba.

Vibrograf a szovjetunióból

A szovjet óraipar elkészítette a Vibrograf alteregóját, amely saját iparkörnyezetük és hazai javítóbázisuk eszközkészletét gyarapította. A szinte azonos elveken működő műszer fele annyiba került svájci társainál, viszont beszerzése körülményes volt. Javíthatósága sem volt megoldott hazánkban. Míg a Vibrograf műszereknek saját javítóbázisuk volt az órások szövetkezetén belül, a szovjet készülékek meghibásodása esetén csak a hazai rádióamatőrökre hagyatkozhatott az órás. Széleskörű elterjedésének ez volt az egyik akadálya.

Vibrograf B-200-as kézikönyve

A műszer kézikönyve nagyon sok hasznos tanácsot és kezelési útmutatót tartalmaz. Ezek mellett számos megfigyelési naplót is tartalmaz, amelyekben etalon pontosságú órák mérési eredményeit közlik. Ezen adatokhoz lehet hasonlítani a mért óra járás-diagramját. Az aktuális lengésszám megállapításában nagy segítséget nyújt – Magyar László Óraipari zsebkönyv- című kislexikonja, amely tartalmazza a hazánkban legtöbbször előforduló óraszerkezet lengésszámát.

Rongyosra használt kézikönyv

Sajnos az eredeti kézikönyvet már rongyosra használták, így át kellet kötnöm, de a lényeg így is benne van.

Használati utasítás Vibrograf B-200-as készülékhez

Minden lehetséges diagram elemzési képe benne foglaltatik, segítségével megérthető az összes járáseltérés. Valaki bele is javított a múltban, kézírása megmaradt a jelenben, ráadásul francia nyelven.

Féllengésszámok kikeresése a katalógusból

A féllengésszámok kikereshetőek belőle, a legismertebb kaliberek listája ABC sorrendben megtalálható benne.

Pontos diagram eredmény

A szalagdiagram kielemezhető, akár egy EKG lelet. Egy pontos óra diagramja így néz ki, ha ilyet látunk, örülhetünk, mert a járás tökéletes. Prémiumkategóriás órák és a mai modern kronométerek produkálnak ilyen eredményt

Késést mutató diagram

A diagram kissé jobbra dőlt, ami jelzi, hogy az óra késik. Némi szabályozással pontosítható, járathibája nincs. A pontosítást mérés közben is elvégezhetjük, ennek függvényében pontosra szabályozhatunk egy órát, akár pár perc alatt.

Siető óraszerkezet járásdiagramja

Ebben az esetben az óra siet. Járathiba itt sincs, bár a két távol eső vonal némi középponti hibát jelez, de könnyen korrigálható a hajszálrugó-tőke megfelelő irányú elmozdításával. Amennyiben a hajszálrugó-tőke akadó illesztéssel van rögzítve, a korrekció mérés közben is elvégezhető.

Leszakítható járásdiagram

A járásdiagram egyszerűen leszakítható, akár egy pénztárgép szalagja. Ezek után hozzákapcsolható a javítási laphoz, így az ügyfél is láthatja a pontosságot. Magam ezzel az eljárással a mai napig élek, jól mutat egy szalagdiagram a frissen javított óra átvételi elismervényén.

Pontosság ellenőrzése “Horometer” mérőműszer segítségével

A pontosság ellenőrizhető egy mai modern “Horometer” mérőműszer segítségével. Az IWC cal: C89 járásképe szinte azonos az 1960-as évek elején gyártott Vibrograf B-200-as diagram szalag által közvetített eredménnyel. A digitális elveken működő készülék szinte azonos eredmény produkál, pedig unokája lehetne a korabeli mérőműszernek.

Vibrogaf B-200-as mérőműszer újszerű állapotban

Örömömre szolgált, hogy a Vibrogaf B-200-as óraszabályzó készülék működését bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel : Kőnig levente www.watchmaker.hu

2 Comments

    1. Kedves Olvasóm, Felülről folyik lefelé a szalag diagram, amelyen még egy papírtakarékos üzemmód is segíti a mérés folyamatát. Egy kar átkapcsolása után felező sebességgel tolja a szalagot. Üdvözlettel : Kőnig Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 4 =