Zsebóra kengyel (Bügli) vizsgálata

Zsebórakengyel fogó
Zsebórakengyel fogó

Régóta dédelgetek egy antik órásszerszámot, amely abban az időben élte virágkorát, amikor még lovak húzták a postakocsit. Érdekes szerszám amely a zsebórák kengyelének levételére szolgál, az idős szakma csak “bügli-fogónak” nevezi.

Állítható kivitel
Állítható kivitel

Amikor egy zsebóra kengyele kilazul, vagy kitágul, könnyedén leválhat a helyéról. Legtöbb billegőtengely törés illetve óraüveg sérülés ennek leválásának számlájára írható, ezért minden egyes javításkor érdemes ránézni ezen fontos kiegészítőre.

Rugós stiftek
Rugós stiftek

Míg karórák esetén a rugós stift jelenti a gyenge pontot, zsebóra esetén a kengyel tölti be ugyanezt a funkciót. Míg rugóstiftnél a csere, kengyel esetén a méretre igazítás jelenti a végleges megoldást.

Zsebóra kengyel levétele
Zsebóra kengyel levétele

A kengyelfogó méretre állítása után behelyezem a “bügli” belsejébe, majd megnyomom a szerszámot. Mivel annak pofái kifele mozdulnak el, könnyedén levehető vele a kengyel.

Zsebóra kengyel levétel után
Zsebóra kengyel levétel után

Amennyiben könnyen lejön a helyéről érdemes kicsit összenyomni annak szárait, hogy megfelelő előfeszítéssel lehessen visszahelyezni.

Zsebóra kengyel méretre igazítása
Zsebóra kengyel méretre igazítása

Cserélni ritkán szokás, hisz majd két milliméter vastag anyagból készült. Néha alákopik, vagy átszakad, ezen okok miatt érdemes cseréjéről gondoskodni, egyébként örök darabnak számít.

Zsebóra kengyel (bügli) anyagszerkezete
Zsebóra kengyel (bügli) anyagszerkezete

Ezüst zsebóratokok esetén a kengyel is ugyan abból az anyagból (800-as ezüstből) készül, viszont arany tokoknál ezt csak aranyozott rézből állítják elő, hogy jobban bírja az igénybevételt. Ezt törtaranyként való megvételekor érdemes figyelembe venni.

Kengyel visszahelyezés elött
Kengyel visszahelyezés előtt

Kismértékű összenyomás után akár mehet is vissza a helyére, így nem érheti baleset a zsebóra tulajdonosát. Magam minden egyes beavatkozás alkalmával ellenőrzöm ezt a fontos alkatrészt, függetlenül attól, hogy miért került órásműhelyembe az időmérő.

Visszaillesztés közben
Visszaillesztés közben

Kicsit összenyomtam a kengyelt, hogy stabilan illeszkedjen a helyén, nehogy viselés közben leváljon. Elengedve érezhető a feszesség amikor kezemmel le akarom választani a helyéről.

Zsebóra védőtok
Zsebóra védőtok

Hőskorukban ezeket az időmérőket dupla biztonsággal viselték egy ilyen lágy tok segítségével. Filccel bélelt lágyacél héjszerkezetbe szinte méretpontosan illeszkedett a zsebóra, így védve volt a sérülésektől. Bár ez a lágyacél tok sokszor leesett már és eltörött az üvege, de a benne rejlő zsebórát saját épsége árán is, de megvédte.

Elfelejtett szép üzenet
Elfelejtett szép üzenet

Néha szétfoszlik a bélésanyagként használt filc, melynek eltávolítása közben igen érdekes információk, vagy egyéb jegyzetek kerülnek elő, a tulajdonos és az órás legnagyobb örömére.

Ütésmentesített kivitel
Ütésmentesített kivitel

Ezen modell forrasztott akasztója biztonságossá tette a viselést. Maga korában ezeket az érzékeny időmérőket hasonlóan védték a külső behatásoktól, mint manapság a szilikontok teszi egy méregdrága mobiltelefonnal.

Örömömre szolgált, hogy ezen egyszerű, de fontos alkatrész, illetve a hozzá tartozó, mai szemmel illusztrisnak mondható lágyacél tok karbantartását bemutathattam mindenkinek!

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 15 =