Fémdobozba zárt fogarany hídprotézis

 

Arany hídprotézis a fémdobozban töltötte az elmúlt hatvan évet, az ezüstgyűrűvel karöltve

A háromszög alakú gramofontű-tartó doboz mellett ez a sejtelmes fémszelence került elő amely tartalma engem is meglepett. Lassan, kissé körülményesen kinyílva feltárja magát a történelem, amely morbid valóságában mutatja meg az értékhalmozás régmúlt, mára elfeledett módozatát.

Az elmúlás morbid értékei

Az értékhalmozás egy védtelen nő esetén nem összpontosulhat pusztán egy ezüstgyűrűre, hisz háborús körülmények között szinte bárki elveheti, akár erőszakkal. Az aranyból készült hídprotézis tulajdonképpen láthatatlan, nehezen fedi fel magát, viselője viszonylagos biztonságban érezheti megtakarítását. Régebben sokan alkalmazták az nemesfém-halmozás ezen technikáját, bár manapság furának hat, de 50-60 évvel ezelőtt teljesen szokványosnak számított.

4,6 grammos arany hídprotézis

Sokat hallhatjuk manapság az oly divatos “időskori biztonság” szinonimát, amikor idősek részére kötnek biztosítást a családtagok. Egy ilyen arany hídprotézis több mint 18 karátos aranynak felel meg súlya pedig 4,6 gramm. Mai értéken számolva 100 000 forint az értéke, amely a rokon elhalálozása után segíthet a költségek finanszírozásában, természetesen ebben az eseten Szilágyi János nélkül.

Az arany hídprotézis üreges kivitelű

Az aranyfog a temetési procedúra közben került a fémdobozba, bár komolyabb értéket képvisel, mint az ezüst gyűrű, a rokonok mégis inkább megtartották emléknek. A teljesen steril állapotú aranyhíd még sosem volt kibontva, én lehettem az első személy, aki megtekinthette. Én sem bolygatom tovább, lecsukom és a legmélyebb erkölcsi együttérzéssel övezve visszaadom tulajdonosának. Remélem nem keltett rossz érzést senkiben, bevallom őszintén még én sem láttam ilyesmit morbid valóságában  Erre a linkre kattintva visszatérhet a szürreális ezüst medál készítése témakörhöz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 18 =