Higanykompenzációs inga bemutatása

Szecessziós stílusban készült ingalencse
Szecessziós stílusban készült ingalencse

Tradicionális óraszerkezetek zászlóshalójaként említhető egy inga-szabályzással ellátott falióra. Pontosságához illetve hangulatához páratlan látványvilág társul, amely évszázados kiegészítője a polgári otthonoknak. Ezen a képen egy szecessziós stílust képviselő nyolcnapos szerkezettel szerelt “Junghans” márkájú ingaóra lencséje látható, amely az 1900-as évek elején készült.

Fából készült ingaszár
Fából készült ingaszár

Pontosság ide vagy oda, ezek a korabeli otthonokba szánt ingaórák inkább általános igényeket elégítettek ki. Számos minőségi kivitele létezik, hisz az olcsónak mondható Clement-gátszerkezetes modellektől kezdve az állítható Kessels-karmos Graham-gátszerkezetü óraműveken át sok egyéb tényező javítja a pontossághoz támasztott igényeket. Sajnos sok esetben már nem elég egy precíz gátszerkezet, magára az ingára is nagy hangsúlyt kell fektetni. Kérem tartsanak velem és lássunk néhány alternatív megoldást.

Hőkompenzált ingák
Hőkompenzált ingák

Hagyományos kivitelezésű ingák szárai alapesetben lenolajjal kezelt fenyőfából készülnek, amelyek hőtágulási modulusa elenyésző. Amennyiben fémből készül egy inga, hőtágulási tényezője azonnal nyolc százalékértékre nő, amely egyfokos hőmérséklet-változásnál fél másodpercnyi eltérést okoz, naponta.

Mivel ezen értékek a gyakorlatban lényegesen nagyobbak, illetve az adott hőmérséklet ingadozása is szélesebb, ezért a fémből készült ingákat hőkompenzációval szükséges ellátni. Három gyakorlati megoldás is látható a képen, amelyek igen ötletes kivitelezéssel képesek kompenzálni ezt a tetemes hőtágulást.

Higanykompenzáció egy asztali órában
Higanykompenzáció egy asztali órában

George Graham órásmester az 1720-as évek közepén készítette el minden idők egyik leghatékonyabb megoldását kínáló fizikai ingáját, amelyet higanykompenzációs-ingának ismer a szakma. Működése a higany extrém hőtágulási tulajdonságain alapszik, amely ellentétes irányba egyenlíti ki az inga kéretlen hőtágulását, ráadásul technikai kivitelezése látványnak sem utolsó.

Kalodába zárt higany kapszulák
Kalodába zárt higany kapszulák

Rövid ingás kivitel esetén a színesfémből és acélból készült ingatest higanykompenzáció nélkül napi tíz perces eltérést produkálna az óra napi pontosságában. Ezekkel a paraméterekkel tulajdonképpen egy időmérésre alkalmatlan asztali dísztárgy válna az órából, ezért került bele a két leforrasztott üvegcső, megtöltve 18 grammnyi higannyal, légmentesen elzárva a külvilágtól.

Higanykompenzáció elve
Higanykompenzáció elve

Amíg a tisztán fémből készült ingatest hosszirányban folyamatosan változtatja működő hosszát, addig a leforrasztott üvegcsőben elhelyezett higany extrém tulajdonságai okán ellentétes irányba kompenzálja ezt. Pontos számítások alapján megalkotott higanytömeg a hozzá tartozó rubinbetétes Brocot-gátszerkezettel kombinálva szinte kronométer-pontosságot biztosít az impozáns asztali órának.

Az inga valós mérete
Az inga valós mérete

Leakasztva megfigyelhető a teljes egészében fémből készült inga, ezáltal megérthető a higanykompenzáció lényege is. Maga az inga meleg hatására kitágul, ezáltal működő hossza is megnő. Mivel a hőmérőben is felfele fut a higany, amennyiben megemelkedik a hőmérséklet, ebben az esetben is így viselkedik.

Kitágulva éppen annyit kompenzál a hőmérséklet okozta változásokon, mint amennyit az inga szára tágul, vagy zsugorodik.Fantasztikusan kreatív és hatékony megoldás.

Higanykapszulák tisztítás elött
Higanykapszulák tisztítás előtt

Periódusos rendszer nyolcvanas rendszáma alatt elhelyezkedő higany a föld egyik legextrémebb anyaga, amely szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotban pompázik. A német szakirodalom ezen tulajdonságát nevében is felhasználta, hisz Quecksilber-nek, azaz szabad fordításban “fürge ezüstnek” nevezték el.

Rendkívül jó hővezető képessége mellet kiváló elektromos tulajdonságokkal rendelkezik, továbbá más fémekkel hidegen vegyítve amalgámként is felhasználható.

Egy leforrasztott időkapszula
Egy leforrasztott időkapszula

Hőtágulási tulajdonsága miatt évszázadokig alkalmazták hőmérőkben, kompenzációs ingákban, de akár mozgásérzékeny kapcsolókban is. Sajnos egészségkárosító hatása is legendás, több haláleset köthető hozzá, mint a cián-mérgezéshez, így mára száműzték mindenhonnan.

Magam is nagyon óvatosan törölgettem át ezt a 1870-ben készített leforrasztott üvegkapszulát, amelyben a higany ugyan olyan fiatalosan folydogál, mintha nem is 150 éve töltötték volna bele.

Korabeli megoldások, fizikai védelem nélkül
Korabeli megoldások, fizikai védelem nélkül

Magát a higanykompenzációs-ingát már fénykorában is kritizálták, hisz ezek a kapszulák könnyen megsérültek egy óvatlan mozdulat folytán. Sokszor mindennemű védelem nélkül rögzítették az ingaszárra, amely az ingarugó elszakadása okán könnyedén eltörött, nagy riadalmat okozva a ház lakóiban. Ez az oka annak, hogy a későbbi kivitelekben már kizárólag fémkalodába helyezve alkalmazták a gyakorlatban.

Időközben feltalálták az Invar-ingát, illetve olyan hőváltozásra érzéketlen anyagokat, amelyek már nem okoztak számottevő hőtágulási-fizikai együtthatót. Ezen innovációk elterjedése mellet is a higanykompenzáció adta a legmesszemenőbb hőkompenzációt, pusztán ismert egészségkárosító hatása miatt merült el a történelem süllyesztőjében.

A higany, mint méreg
A higany, mint méreg

Emberi szervezetre gyakorolt hatását legjobban az jellemzi, ha ne adj isten eltörne kezemben egy ilyen higanykapszula, tartalma azonnal szétterülne a padló réseiben. A padlóburkolat eltávolításával egyetemben kénes kezeléssel szükséges hatástalanítani a kifolyt fémet, amely ennek hatására higany-szulfiddá alakul.

Ezen módszerrel semlegesített anyaggal szintén óvatosan kell bánni, mert még ezen állapotában is intenzíven párolog, gőze végletesen beépül az élő szervezetbe, méregteleníteni nem lehet. Szétfolyt higany semlegesítésének elmulasztása súlyos egészségkárosító hatást okoz a szervezetben, amely idegrendszeri károsodással és fogvesztéssel is párosul. Ez lehet az oka annak, hogy mára száműzték mindenhonnan.

Králik Sámuel ingaórája
Králik Sámuel ingaórája

Magát az órát Králik Sámuel (1815-1886) császári és királyi órásmester készítette már Pesten működő üzletében, 1870-es években. Higanykompenzáció mellett rendkívül érdekes látványt nyújt a teljes szépségében megtekinthető rubinbetétes Brocot-gátszerkezet, amely láthatóvá teszi az idő múlását szemlélőjének. Érdekes családi kapcsolatrendszert tükröz Králik Sámuel szellemi és családi öröksége. Halála után fia Serényi Mihályt bízza meg az üzlet vezetésével.

Serényi Mihály egyedül nem vállalta a kihívást, ezért Euler Adolffal társulva ketten folytatták a cég irányítását.1897. évtől az üzlet Serényi Mihály órás, kereskedő tulajdonába kerül és a beszédes, addigra elismert “Králik Fia Utóda” néven működik. Serényi Mihály halála után, legkisebb leánya, Serényi Gizella vált az egyetlen örökössé. Serényi Gizella 1925 novemberében férjhez megy Vályi Ödönhöz és férjét bízza meg az üzlet vezetésével.

Maga a tradíció immáron a hazai órásmesterség történetével folytatódik, hisz Vályi Ödön fia, Vályi Huba teremti meg a magyarországi szakoktatás intézményét, amelyet Rákosiné Vályi Emőke ültetett át a mai modern OKJ-s rendszerű képzésbe, amely napjainkig reneszánszát éli.

Gátszerkezeteknek bizony számos típusa fordul elő a gyakorlatban, amelyek működés közben bizony elkopnak. Egy ilyen Kessels karommal szerelt Graham-gátszerkezet javítását szeretném bemutatni mindenkinek, amely a linkre kattintva megtekinthető!

Junghans ingaóra Graham-gátszerkezetének javítása

Az ingaszerkezet beszabályozása
Az ingaszerkezet beszabályozása

Természetesen a szerkezet finom-szabályzása szokás szerint az inga végén található rovátkolt csavar forgatásával lehetséges. Felfelé állítva siettetni, lefele engedve pedig késleltetni lehet az óraszerkezet pontosságát. Végső szabályzás után a kompenzáció hőmérséklet függvényében megtartja a beállított pontosságot, természetesen ez esetben a higanykapszulák segítségével.

Örömömre szolgált, hogy velem tartottak eme különleges, higanykompenzációval ellátott ingaszabályzós asztali óra bemutatásának kapcsán

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 3 =