Kossuth Lajos köszönő levele Brauswetter Jánoshoz

Brauswetter János szegedi órásmester élete és munkássága napjainkra nyitott könyv az órák szerelmesei körében. Emlékszem, én is nagyon sokat foglalkoztam a témával egy olyan történeti jelentőségű zsebóra kapcsán, amely műhelyembe került, teljes felújításra. Számtalan szakmai anyag áll a műkedvelő órások rendelkezésre, ráadásul az általa gyártott időmérők többsége még ma is forgalomba van, a gyűjtők legnagyobb örömére.

Brauswetter János szegedi órásmester korabeli szórólapja
Brauswetter János szegedi órásmester korabeli szórólapja

Viszont van néhány olyan feltáratlan, illetve ismeretlen esemény Brauswetter János életével kapcsolatban, amely mai napig találgatás tárgyát képezi. Egyik ilyen talány Kossuth Lajos saját kézzel írt köszönő levele, amelyet Brauswetter Jánosnak küldött egy, a mester által részére korábban dedikált arany zsebóra ajándékozása kapcsán, 1893-ban.

Rengeteg találatot dob fel a kereső oldalak többsége, sőt néhány antik dokumentumokkal foglalkozó weboldalnál még előjegyzésbe is vehető, akár megvásárlás céljából. Természetesen az eredeti levél kilétéről senki nem tud, melyre jellemző, hogy saját kutatásom is dugába dőlt.

Néhány évvel ezelőtt személyesen Brauswetter János unokájánál jártam, aki abban az időben minden dokumentumot archivált, melyek nagy része mai napig kutatható, természetesen személyes egyeztetést megelőzően. Beszélgetésünk alkalmával kiderült, hogy sokat hallott a levélről, de sajnos nincs birtokában és attól tart, hogy a történelem viharaiban ez a nagy jelentőségű dokumentum megsemmisült vagy külföldi gyűjtők tulajdonába került.

Kossuth Lajos eredeti, kézzel írt köszönő levele 1893-ból
Kossuth Lajos eredeti, kézzel írt köszönő levele 1893-ból. Fotó forrása: www.axioart.com

Ahogy a műkincspiac megbecsült szereplői, akik főleg elveszettnek hitt antik műtárgyak felkutatásával foglalkoznak, léteznek történeti dokumentumok és okiratok feltárásával foglalkozó szakemberek is. Sokszor a két kutatási terület szinkronban tevékenykedve egyszerre bukkan olyan műkincsre, melynek létezik elérhető dokumentációja is. Ezen ritka halmazati tevékenység egy roppant érdekes szakterület, melynek haszonélvezői a magamfajta műkedvelő órások, akik publikációba foglalva megjelenítik mindezt, az olvasók legnagyobb örömére.

Nemrég egy nagyon kedves olvasóm, aki családfa kutatással foglalkozik, örömmel tájékoztatott arról, hogy az eredeti levél a Bereg-vármegyei levéltár birtokában van. Ráadásul digitális formátumban olvasható, továbbá kutatható is, a hozzá csatolt történelmi előzményekkel együtt.

Kossuth Lajos saját kezű levelének felvezetése egy digitalizált levéltári felvételen. Fotó forrása: Bereg Vármegyei Anyakönyvi Hivatal Digitális Központja
Kossuth Lajos saját kezű levelének felvezetése egy digitalizált levéltári felvételen. Fotó forrása: Bereg Vármegyei Anyakönyvi Hivatal Digitális Központja

Történt egyszer, hogy családi gyökereinek kutatásával kapcsolatban eljutott a Bereg vármegyei levéltár beregszászi anyakönyvi kivonataihoz, amelyek a modern technika révén mára digitális formátumban, némi engedélyezést megelőzően kutathatóak. Néhány 1880 és 1900 között archivált beregszászi anyakönyvi kivonat csatolmányaként talált rá egy olyan, oda nem illő dokumentumra, amelyről később kiderült hogy ez a kereset levél.

Kossuth Lajos Brauswetter Jánoshoz írt köszönőlevelének digitalizált levéltári példánya. Fotó forrása: Bereg Vármegyei Anyakönyvi Hivatal Digitális Központja 1893-ból
Kossuth Lajos Brauswetter Jánoshoz írt köszönőlevelének digitalizált levéltári példánya 1893-ból. Fotó forrása: Bereg Vármegyei Anyakönyvi Hivatal Digitális Központja

A képen is megtekinthető, saját bejegyzési számmal ellátott dokumentum az eredeti, Kossuth Lajos által írott levél digitális másolata. Nagyon kedves olvasom, Exner László személyes történeti kutatásai közben bukkant a tulajdonképpen oda nem illő okiratra, melyek másolatát pusztán azért mentette el saját számítógépre, hogy részemre átküldje. Ez hatalmas öröm nemcsak számomra, hanem minden olyan dokumentumokkal foglalkozó műkedvelő részére, akik elveszettnek hitték ezt a szinte történeti jelentőségű kéziratot.

Brausvetter János Órásmester gyászjelentése a Somogyi-Könyvtár Helyismereti Gyűjtemény digitális képtárából
Brausvetter János Órásmester gyászjelentése a Somogyi-Könyvtár Helyismereti Gyűjtemény digitális képtárából

Manapság rengeteg dokumentum, csatolmány illetve gyászjelentést érhető el, digitális formátumban. Ezen digitalizált okmányok regisztrációt követően legtöbb esetben letölthetőek, különböző formátumban. Somogyi-Könyvtár Helyismereti Gyűjteményben például több mint 7000 szegedi illetve Csongrád vármegyei gyászjelentés érhető el, amely 2018 óta folyamatosan bővül. Ezen a platformon találtam meg Brauswetter János szegedi órásmester eredeti gyászjelentését, természetesen digitális formátumban.

Kossuth Lajos gyászjelentésének digitális formátuma a XXI. századi történeti források albumából. Fotó forrása: www.archívnet.hu
Kossuth Lajos gyászjelentésének digitális formátuma a XXI. századi történeti források albumából. Fotó forrása: www.archivnet.hu

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap hatalmas, ráadásul egyre növekvő olvasó táborral büszkélkedhet. Előfizetői nem csak történészek, hanem kutatók, műkedvelők, akik szívesen foglalkoznak a témával.

Természetesen ennek a platformnak is létezik digitális formátuma, amely regisztráció után szintén kutatható. Ezen a digitális felületen érhető el Kossuth Lajos gyászjelentése, amely az eredeti sajtótermék digitalizált formátuma. Nagyon sok, érdekesebbnél érdekesebb történeti dokumentum és forrásanyag érhető még el a felületen, amely folyamatosan bővül.

Örömömre szolgált, ha csak egy kevés időre is, de részese lehettem ennek a történeti kutatásnak, és majd egy évszázad elteltével sikerült feltárni ezen nagy jelentőségű okiratok kilétét, elérhetőségét és dokumentálását, szakértő olvasói segítséggel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + öt =